Tudj meg többet Szakirányú Továbbképzéseinkről! GYIK

Ezek jellemzik másoddiplomás képzéseinket:

 • az adott szakterületek legnevesebb szakemberei, top vezetők alkotják az oktatói gárdát
 • a kiscsoportos jelleg biztosítja az oktatás gyakorlatiasságát, a mentorálással kiegészített oktatási módszerek pedig lehetővé teszik hallgatóink differenciált fejlesztését
 • képzéseink többsége az országban is egyedülálló, hiszen a legújabb, a határtudományokból kialakuló új szakterületek ismereteinek, technikáinak, módszertanainak elsajátítására van lehetősége a METU posztgraduális képzésein
 • a képzéseink munka mellett is végezhetőek, mert az oktatás szombati napokon és szaktól függően pénteken délután folyik
 • a szakok többsége 2-3 féléves, vagyis a munka melletti tanulás időtartama tervezhető, elviselhető terhet jelent

A szakirányú továbbképzéseink olyan, a meglévőnél magasabb szintű felsőfokú végzettséget nem biztosító képzések, amelyre alap- vagy mesterképzés után, egyetemi vagy főiskolai szintű végzettséget biztosító oklevéllel lehet jelentkezni.

Szakközgazdász szakirányú továbbképzések

Az üzleti területhez besorolt, alábbi szakirányú továbbképzéseinket szakközgazdász végzettséget nyújtó formában is elindítjuk. A szakközgazdász képzésekre akkor jelentkezhetsz, ha alap- vagy mesterképzésen megszerzett vagy korábbi egyetemi, főiskolai közgazdász okleveled van. A végzettség munkaerő-piaci előnyei miatt érdemes ezt a képzési formát választanod, ha közgazdász végzettséggel rendelkezel.

Szakirányú továbbképzés az alábbi területeken érhetőek el hallgatóink számára: Tovább a területekhez


A képzésről

A szakirányú továbbképzés is diplomát/ másoddiplomát adó képzés?

 • A szakirányú továbbképzéseinkre alap-, vagy mesterfokozat, illetve egyetemi vagy főiskolai szintű végzettséget biztosító oklevéllel lehet jelentkezni, és általában a már meglévő diplomára épülő, mélyebb szaktudást biztosító szakirányú képzettség szerezhető.
 • A szakirányú továbbképzésben szerzett oklevél nem emeli a korábbi végzettség szintjét, a szakirányú továbbképzésnek önálló végzettségi szintje nincs.
 • Ez egy posztgraduális képzés, amely a diplomával rendelkezők számára kínál fejlődési továbbtanulási lehetőséget. Épít a jelentkezők eddigi szakmai tapasztalataira, és reagál a munkaerőpiac elvárásaira.
taggle vége

Képzés előfeltételei

Jelentkezhetek abban az esetben, ha már leállamvizsgáztam, de nyelvvizsga hiányában még nem kaptam meg a diplomámat?

 • Sajnos ebben az esetben a vonatkozó jogszabályok (NFTV. 40.§ (5) ) értelmében nem adhatsz be jelentkezést, mivel a jelentkezés feltétele a meglévő diploma, oklevél.
 • NFTV. 40. § (5): Szakirányú továbbképzésre az vehető fel, aki alapképzésben vagy mesterképzésben szerzett fokozattal és szakképzettséggel rendelkezik. Szakirányú továbbképzés esetében felvételi előfeltételként meghatározott munkakör betöltése, meghatározott időtartamú szakmai gyakorlat, további szakképzettség megléte is kiköthető.

Felsőfokú OKJ végzettségem van, jelentkezhetek szakirányú továbbképzésre?

 • Sajnos ebben az esetben a vonatkozó jogszabályok (NFTV. 40.§ (5) ) értelmében nem adhatsz be jelentkezést, mivel a jelentkezés feltétele a meglévő diploma, oklevél.

Mi a teendőm, ha diplomámat külföldön szereztem?

 • Külföldi diploma esetén annak hivatalos vagy hiteles  fordítására is szükség lesz, melyből megállapítható iskolai végzettséged és szakképzettséged.
  Hivatalos fordítást fordítási tanúsítvánnyal rendelkező fordítók készítenek, és látják el a dokumentumot pecsétjükkel.
 • Hiteles fordítást kizárólag az OFFI (Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt.) állíthat ki.
 • A fordítást eredetiben legkésőbb a beiratkozáskor szükséges bemutatni.
 • Az eredeti diploma másolatát a felvételi adatlapon kell majd feltöltened, annak igazolásaként, hogy rendelkezel a jelentkezéshez szükséges felsőfokú végzettséggel.
taggle vége

Jelentkezés menete

Hogyan tudok jelentkezni? Mi a jelentkezés menete?

 • Jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével tudsz a honlapunkon, melynek elérhetőségét az egyes szakirányok leírása mellett is megtalálod. 
 • A szakirányú továbbképzések jelentkezési határideje: 2019. szeptember 10.
 • Fontos tudni, hogy jelentkezésed csak akkor lesz végleges, ha a felvételi adatlapot (melynek linkjét a jelentekéskor küldött válaszlevélben kapod meg) teljes körűen kitöltöd és feltöltöd a szükséges dokumentumokat (diplomamásolat, egyéb felvételi feltételeknek való megfelelést igazoló dokumentumok - CV, nyelvvizsga - , a felvételi eljárási díj befizetésének igazolása vagy céges szándéknyilatkozat a képzési díj átvállalásáról) a felületre.

Jelentkezés menete:

 1. Online jelentkezési lap kitöltése;
 2. Regisztrációs díj befizetése vagy céges szándéknyilatkozat kitöltése;
 3. Diplomamásolat előkészítése;
 4. Felvételi adatlap kitöltése, dokumentumok feltöltése.


Regisztrációs díj  (magánszemélyként történő finanszírozás esetén):

 1. Utald át a 25 000 Ft-os díjat az Egyetem, FHB: 18203332-06007572-40010189 számú számlájára.  Fontos: a regisztrációs díj összege 2019. július 1-jétől 50.000 Ft-ra változik.
 2. A megjegyzés rovatban tüntesd fel a saját nevedet és a szak nevét, amelyre jelentkeztél.

Céges szándéknyilatkozat (munkáltatói finanszírozás esetén):

 munkáltatói nyilatkozat letöltése ITT

 • Ha a költségtérítést a munkáltatód fizeti, akkor egy cégszerű aláírással ellátott szándéknyilatkozatot kérünk arról, hogy a cég vállalja a felvételi eljárás díját és a képzés költségeit, és azt a Metropolitan Egyetem számlájának kézhezvétele után átutalja.
 • Felhívjuk figyelmet arra, hogy a költségtérítésről a céges számlát csak a beiratkozást követően tudjuk kiállítani.

További teendőidről, a felvételi feltételeknek való megfelelésről, a képzés indulásáról és a felvétel tényéről a felvételi adatlap beérkezése után e-mailben tájékoztatunk, legkésőbb a jelentkezési határidőt követő 5 munkanapon belül.

Az indulásról szóló döntést a felvehető hallgatók száma alapján hozzuk meg. Amennyiben a szakirány nem indítható a regisztrációs díjat visszautaljuk.

Felhívjuk a figyelmed arra, hogy amennyiben a jelentkezésétől elállsz, a felvételi eljárási díj visszafizetése nem áll módunkban.

taggle vége

Fizetéssel kapcsolatos kérdések

Mit kell tudni a fizetési feltételekről?

 • Az online jelentkezés önmagában nem elegendő, a METU  azoknak a jelentkezésével számol, akik az oktatás kezdete előtt, legkésőbb a jelentkezési határidőig igazolták a felvételi feltételeknek való megfelelést és befizették a felvételi eljárási díjat vagy csatolták munkáltatójuk tandíjfizetés kapcsán tett nyilatkozatát. Ezért kérjük, hogy a felvételi eljárási díj befizetésének igazolását vagy a céges szándéknyilatkozat másolatát és felvételi feltételeknek való megfelelést igazoló dokumentumok (felsőfokú végzettséget és szakképzettséget igazoló diploma, szaktól függően a CV, illetve a nyelvvizsga bizonyítvány(ok)) másolatát töltsd fel az online felvételi adatlapon. Az ezzel kapcsolatos űrlap linkjét a jelentkezés után automatikusan küldött e-mailben találod.
 • A szakirányú továbbképzés önköltséges, állami támogatás nem vehető igénybe.
 • A képzés finanszírozható önerőből, de munkáltatód is támogathatja tanulmányaidat.
 • Önerőből történő finanszírozás („privát befizetés”) esetén 50.000 Ft regisztrációs díjat kell fizetned.
  Ezt átutalással teljesítheted az Egyetem, FHB: 18203332-06007572-40010189 számú számlájára. A megjegyzés rovatban tűntesd fel a saját nevedet és a szak nevét, amelyre jelentkeztél.
  A képzés díját minden félévben két részletben fizetheted. Az első részletet (a képzési díj fele) a beiratkozásig, felsőbb évfolyamosok esetén az online bejelentkezés véghatáridejéig szükséges teljesítened. A második részlet legkésőbb a vizsgaidőszak kezdete előtt három héttel tudod kiegyenlíteni.
 • Munkáltatói finanszírozás esetén („céges befizetés”) a regisztrációs díjat nem szükséges fizetni, azonban kérünk egy céges aláírással ellátott szándéknyilatkozatot arról, hogy a cég vállalja dolgozójának képzési költségét, amit a Budapesti Metropolitan Egyetem számlájának kézhezvétele után átutal.
  Tehát céges befizető esetében az online jelentkezést  követően, a felvételi feltételeknek való megfelelését (diplomamásolat), valamint a céges szándéknyilatkozatát kérjük feltölteni a felvételi adatlapon.
 • A jelentkezés mindkét esetben akkor válik érvényessé, ha a jelentkezést követően, legkésőbb a jelentkezési határidőig kitöltötted az online felvételi adatlapot és feltöltötted a szükséges dokumentumokat.
  Bankszámlaszám:
  Budapesti Metropolitan Egyetem
  FHB 18203332-06007572-40010189

Lehetséges-e részletben fizetni a költségtérítést?

 • A költségtérítés befizetésének teljesítése a hallgató választása szerinti két részletben is történhet.
  Az 1. szemeszter költségtérítési összegének a felét a felvételt követően, legkésőbb a beiratkozásig kell beérkeztetni.
  A második részlet legkésőbb az adott féléves vizsgajelentkezésig szükséges teljesíteni.
 • A felsőbb szemeszterek költségtérítése is fizethető két részletben. Ebben az esetben az első részletet – amely a költségtérítés összegének legalább a fele – a bejelentkezési időszak végéig, a második részletet a vizsgára történő jelentkezésig kell teljesíteni.
 • Részletfizetés esetén az esetleges kedvezmény összegével a második részlet csökkenthető.

Diákhitelből lehet fizetni a költségtérítés díját?

 • Igen, van lehetőség a díjat diákhitelből fedezni.
 • A felvételi eljárási díjat abban az esetben is be kell fizetni, ha a képzést diákhitelből szeretné fedezni. Ebben az esetben a hitel összegénél a felvételi eljárási díjjal csökkentett összeget kell figyelembe venni az első félév esetében.
 • Diákhitellel kapcsolatos további kérdéseire a Hallgatói Információs Központ munkatársai tudnak válaszolni:
  Hallgatói Információs Központ:
  Tel: (06 1) 273 2467

Lehet-e kedvezményt igénybe venni?

 • Különböző kedvezményekkel várjuk új és korábban nálunk végzett jelentkezőinket.
  • EARLY BIRD kedvezmény: 5% kedvezmény a félév tandíjából az aktív félévekre vonatkozóan, a képzés meghirdetett időtartamára. A 2019. ősszel induló képzésekre az early bird kedvezmény 2019. július 31-ig vehető igénybe.
  • NYÍLT NAP kedvezmény: 5% kedvezmény a képzés első félévének tandíjából
  • METU Forever kedvezmény: a METU minden korábbi hallgatója minden alap-, mester- és szakirányú továbbképzésünk első tandíjából automatikusan 50.000 Ft kedvezményt kap. A kedvezmény igénybevételének további részletei: metu.hu/zarovizsga-utan
 • Az aktuális kedvezményekről és azok részleteiről az általunk szervezett eseményeken, a honlapunkon, illetve a hírlevelünkből tájékozódhatsz, melyre az alábbi linken keresztül tudsz jelentkezni:
  METU Szakirányú Továbbképzések Hírlevél
 • Felhívjuk a figyelmed, hogy a képzés teljes ideje alatt csak egyféle kedvezmény vehető igénybe, a kedvezményre való jogosultságot a jelentkezéskor jelezni, a beiratkozáskor igazolni szükséges.
 • Részletfizetés esetén egy adott félévre vonatkozó kedvezmény minden esetben 2. részlet befizetésekor érvényesíthető.

Kérhető-e adókedvezmény a költségtérítésből?

 • Nem, a jelenlegi jogszabályok magánszemély részére ezt nem teszik lehetővé.
taggle vége

Oktatással kapcsolatos kérdések

Hány szakirányú továbbképzési szakra lehet jelentkezni?

 • Nincs korlát, bármennyi képzésre be lehet adni a jelentkezést.
 • Egyszerre azonban csak egy szakot tudsz végezni, tekintettel arra, hogy a különböző szakok oktatási időpontjai 90%-ban átfedik egymást.
 • Fontos tudnod, hogy jelentkezésed akkor válik véglegessé bármelyik szakon, ha a felvételi adatlapot egy adott szak vonatkozásában kitöltötted, a szükséges dokumentumokat oda feltöltötted. A regisztrációs díj befizetéskor a közleményben minden esetben fel kell tüntetni, hogy mely szakra vonatkozik a regisztráció.

Mely napokon van az oktatás?

 • Az oktatás hallgatóink igényeihez igazodóan levelező rendszerű, esetenként pénteken (16:30 – 20:10) és az oktatási időszakban szombatonként (08:40-16:30 között) zajlik.
 • Egyes szakirányú továbbképzéseknél ettől eltérhet az oktatási nap, erről az adott képzés oldalán olvashatsz.

Mennyit lehet hiányozni az órákról (szakirányú továbbképzés)?

 • Egy-egy tárgy vonatkozásában az órák legfeljebb 50%-ról lehet hiányozni.

Hogyan működik a tantárgyelismerés?

 • Tantárgyelismerésre abban az esetben kerülhet sor, ha a szakvezető a szak képzési programjában meghatározottak szerint a más intézményben teljesített – kreditet eredményező – ismeretanyag elsajátítása alapján elismeri a teljesített tantárgy elvégzését az érintett hallgató részére. Ebben az esetben a korábban megszerzett érdemjegy átvitelére is sor kerül.
 • A más felsőoktatási intézményben teljesített tantárgy, legalább 75%-os ismeretanyag egyezése esetén – melyet kizárólag hivatalos tantárgyi tematika és leckekönyv másolat alapján,–, annyi kredittel ismerhető el a hallgató számára, ahány kreditet a szak tantervében a helyettesített tantárgy(ak)hoz rendeltek.
 • A tantárgyelismerési kérelmet a beiratkozást követően lehet benyújtani, annak elbírálásáig a  kérelemben érintett tantárgyak foglalkozásait látogatni kell, illetve a folyamatban lévő tanulmányi kötelezettségek teljesítésére is kötelezett a hallgató. A tantárgyelismerési kérelem elbírálásánál öt (5) évnél nem régebbi teljesítést tudjuk figyelembe venni.
 • Az elektronikus kérelemhez csatolandó dokumentumok az indexmásolat és a hivatalos részletes tantárgyi tematika.

Hány fős csoportok vannak?

 • A kiscsoportos jelleg biztosítja az oktatás gyakorlatiasságát, ennek értelmében az átlagos csoportlétszám 15 fő.
taggle vége

Kapcsolat és támogatás

Hogyan segíti Az Egyetem a szakirányú továbbképzésben résztvevők tanulmányait?

 • Mivel a hallgatóink többsége munka mellett vesz részt a képzésben, az oktatás ehhez igazodik.
 • A vizsgák is lehetőség szerint péntek délutáni és szombati időpontokban vannak, egyes szakoknál hét közben, esti időpontban.
 • Az időbeosztás mellett letölthető előadás anyagokkal, segédanyagokkal, elektronikusan leadható feladatokkal, dolgozatokkal segítjük hallgatóinkat.
 • Tanulmányi szolgáltatásaink a szombati napokon is igénybe vehetőek: tanulmányi ügyintézés, könyvtár, jegyzetbolt, fénymásoló, számítógép használat.

Diákigazolvány igényelhető-e?

További kérdéseim esetén hová fordulhatok?

 • Amennyiben még nem hallgatónk:
 • Telefonon
  Szakirányú Továbbképzési Központ: (06 1) 398 6812 vagy (06 1) 398 6815
  (Hétfő-Péntek: 08:00-16:00)
 • E-mailben:
  szakirany@metropolitan.hu
 • Személyesen:
  1141 Budapest, Egressy ú 178 G,  406-os iroda
 • Beiratkozott hallgatóink:
  a Hallgatói Információs Központ elérhetőségein tehetik fel kérdéseiket.