Tudj meg többet Szakirányú Továbbképzéseinkről!

Ezek jellemzik másoddiplomás képzéseinket:

 • az adott szakterületek legnevesebb szakemberei, top vezetők alkotják az oktatói gárdát
 • a kiscsoportos jelleg biztosítja az oktatás gyakorlatiasságát, a mentorálással kiegészített oktatási módszerek pedig lehetővé teszik hallgatóink differenciált fejlesztését
 • képzéseink többsége az országban is egyedülálló, hiszen a legújabb, a határtudományokból kialakuló új szakterületek ismereteinek, technikáinak, módszertanainak elsajátítására van lehetősége a METU posztgraduális képzésein
 • a képzéseink munka mellett is végezhetőek, mert az oktatás szombati napokon és szaktól függően pénteken délután folyik
 • a szakok többsége 2-3 féléves, vagyis a munka melletti tanulás időtartama tervezhető, elviselhető terhet jelent

A szakirányú továbbképzéseink olyan, a meglévőnél magasabb szintű felsőfokú végzettséget nem biztosító képzések, amelyre alap- vagy mesterképzés után, egyetemi vagy főiskolai szintű végzettséget biztosító oklevéllel lehet jelentkezni.

Szakközgazdász szakirányú továbbképzések

Az üzleti területhez besorolt, alábbi szakirányú továbbképzéseinket szakközgazdász végzettséget nyújtó formában is elindítjuk. A szakközgazdász képzésekre akkor jelentkezhetsz, ha alap- vagy mesterképzésen megszerzett vagy korábbi egyetemi, főiskolai közgazdász okleveled van. A végzettség munkaerő-piaci előnyei miatt érdemes ezt a képzési formát választanod, ha közgazdász végzettséggel rendelkezel.

Szakirányú továbbképzés az alábbi területeken érhetőek el hallgatóink számára: Tovább a területekhez


A képzésről

A szakirányú továbbképzés is diplomát/ másoddiplomát adó képzés?

 • A szakirányú továbbképzéseinkre alap-, vagy mesterfokozat, illetve egyetemi vagy főiskolai szintű végzettséget biztosító oklevéllel lehet jelentkezni, és általában a már meglévő diplomára épülő, mélyebb szaktudást biztosító szakirányú képzettség szerezhető.
 • A szakirányú továbbképzésben szerzett oklevél nem emeli a korábbi végzettség szintjét, a szakirányú továbbképzésnek önálló végzettségi szintje nincs.
 • Tehát ez posztgraduális képzés, amely a diplomával rendelkezők számára kínál fejlődési továbbtanulási lehetőséget, épít a jelentkezők saját szakterületén szerzett szakmai tapasztalataira, és a munkaerőpiac elvárásaira is reagál.
taggle vége

Képzés előfeltételei

Jelentkezhetek abban az esetben, ha már leállamvizsgáztam, de nyelvvizsga hiányában még nem kaptam meg a diplomámat?

 • Sajnos ebben az esetben a vonatkozó jogszabályok (NFTV. 40.§ (5) ) értelmében nem adhatsz be jelentkezést, mivel a jelentkezés feltétele a meglévő diploma, oklevél.
 • Nftv. 40. § (5) Szakirányú továbbképzésre az vehető fel, aki alapképzésben vagy mesterképzésben szerzett fokozattal és szakképzettséggel rendelkezik.

Felsőfokú OKJ végzettségem van, jelentkezhetek szakirányú továbbképzésre?

 • Sajnos ebben az esetben a vonatkozó jogszabályok (NFTV. 40.§ (5) ) értelmében nem adhatsz be jelentkezést, mivel a jelentkezés feltétele a meglévő diploma, oklevél.
 • Nftv. 40. § (5) Szakirányú továbbképzésre az vehető fel, aki alapképzésben vagy mesterképzésben szerzett fokozattal és szakképzettséggel rendelkezik.

Mi a teendőm, ha diplomámat külföldön szereztem?

 • Külföldi diploma esetén annak hivatalos vagy hiteles  fordítására is szükség lesz, melyből megállapítható iskolai végzettséged és szakképzettséged.
  Hivatalos fordítást fordítási tanúsítvánnyal rendelkező fordítók készítenek, és látják el a dokumentumot pecsétjükkel.
 • Hiteles fordítást kizárólag az OFFI (Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt.) állíthat ki.
 • A fordítást eredetiben legkésőbb a beiratkozáskor szükséges bemutatni.
 • Az eredeti diploma másolatát a felvételi adatlapon kell majd feltöltened, annak igazolásaként, hogy rendelkezel a jelentkezéshez szükséges felsőfokú végzettséggel.
taggle vége

Jelentkezés menete

Hogyan tudok jelentkezni? Mi a jelentkezés menete?

 • Jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével tudsz a honlapunkon, melynek elérhetőségét az egyes szakirányok leírása mellett is megtalálod.
 • Fontos tudni, hogy jelentkezésed csak akkor lesz végleges, ha a felvételi adatlapot (melynek linkjét a jelentekéskor küldött válaszlevélben kapod meg) teljes körűen kitöltöd és feltöltöd a szükséges dokumentumokat (diplomamásolat, egyéb felvételi feltételeknek való megfelelést igazoló dokumentumok - CV, nyelvvizsga - , a felvételi eljárási díj befizetésének igazolása vagy céges szándéknyilatkozat a képzési díj átvállalásáról) a felületre.

Jelentkezés menete:

 1. Online jelentkezési lap kitöltése;
 2. Regisztrációs díj befizetése vagy céges szándéknyilatkozat kitöltése;
 3. Diplomamásolat előkészítése;
 4. Felvételi adatlap kitöltése, dokumentumok feltöltése.


Regisztrációs díj  (magánszemélyként történő finanszírozás esetén):

 1. Utald át a 25 000 Ft-os díjat az Egyetem, FHB: 18203332-06007572-40010189 számú számlájára.
 2. A megjegyzés rovatban tüntesd fel a saját nevedet és a szak nevét, amelyre jelentkeztél.

Céges szándéknyilatkozat (munkáltatói finanszírozás esetén):

 munkáltatói nyilatkozat letöltése ITT

 • Ha a költségtérítést a munkáltatód fizeti, akkor egy cégszerű aláírással ellátott szándéknyilatkozatot kérünk arról, hogy a cég vállalja a felvételi eljárás díját és a képzés költségeit, és azt a Metropolitan Egyetem számlájának kézhezvétele után átutalja.
 • Felhívjuk figyelmet arra, hogy a költségtérítésről a céges számlát csak a beiratkozást követően tudjuk kiállítani.

További teendőidről, a felvételi feltételeknek való megfelelésről, a képzés indulásáról és a felvétel tényéről a felvételi adatlap beérkezése után e-mailben tájékoztatunk, legkésőbb a jelentkezési határidőt követő 3 munkanapon belül.

Az indulásról szóló döntést a felvehető hallgatók száma alapján hozzuk meg. Amennyiben a szakirány nem indítható a regisztrációs díjat visszautaljuk.

Felhívjuk a figyelmed arra, hogy amennyiben a jelentkezésétől elállsz, a felvételi eljárási díj visszafizetése nem áll módunkban.

taggle vége

Fizetéssel kapcsolatos kérdések

Mit kell tudni a fizetési feltételekről?

 • Az on-line jelentkezés önmagában nem elegendő, a METU  azoknak a jelentkezésével számol, akik az oktatás kezdete előtt, legkésőbb a jelentkezési határidőig igazolták a felvételi feltételeknek való megfelelést és befizették a felvételi eljárási díjat vagy csatolták munkáltatójuk tandíjfizetés kapcsán tett nyilatkozatát. Ezért kérjük, hogy a felvételi eljárási díj befizetésének igazolását vagy a céges szándéknyilatkozat másolatát és felvételi feltételeknek való megfelelést igazoló dokumentumok (felsőfokú végzettséget és szakképzettséget igazoló diploma, szaktól függően a CV, illetve a nyelvvizsga bizonyítvány(ok)) másolatát töltsd fel az online felvételi adatlapon. Az ezzel kapcsolatos űrlap linkjét a jelentkezés után automatikusan küldött e-mailben találod.
 • A szakirányú továbbképzés önköltséges, állami támogatás nem vehető igénybe.
 • A képzés finanszírozható önerőből, de munkáltatód is támogathatja tanulmányaidat.
 • Önerőből történő finanszírozás („privát befizetés”) esetén 25.000 Ft regisztrációs díjat kell fizetned.
  Ezt átutalással teljesítheted az Egyetem, FHB: 18203332-06007572-40010189 számú számlájára. A megjegyzés rovatban tűntesd fel a saját nevedet és a szak nevét, amelyre jelentkeztél.
  A képzés díját minden félévben két részletben fizetheted. Az első részletet (a képzési díj fele) a beiratkozásig, felsőbb évfolyamosok esetén az online bejelentkezés véghatáridejéig szükséges teljesítened. A második részlet legkésőbb a vizsgaidőszak kezdete előtt három héttel tudod kiegyenlíteni.
 • Munkáltatói finanszírozás esetén („céges befizetés”) a regisztrációs díjat nem szükséges fizetni, azonban kérünk egy céges aláírással ellátott szándéknyilatkozatot arról, hogy a cég vállalja dolgozójának képzési költségét, amit a Budapesti Metropolitan Egyetem számlájának kézhezvétele után átutal.
  Tehát céges befizető esetében az online jelentkezést  követően, a felvételi feltételeknek való megfelelését (diplomamásolat), valamint a céges szándéknyilatkozatát kérjük feltölteni a felvételi adatlapon.
 • A jelentkezés mindkét esetben akkor válik érvényessé, ha a jelentkezést követően, legkésőbb a jelentkezési határidőig kitöltötted az online felvételi adatlapot és feltöltötted a szükséges dokumentumokat.
  Bankszámlaszám:
  Budapesti Metropolitan Egyetem
  FHB 18203332-06007572-40010189

Lehetséges-e részletben fizetni a költségtérítést?

 • A költségtérítés befizetésének teljesítése a hallgató választása szerinti két részletben is történhet.
  Az 1. szemeszter költségtérítési összegének a felét a felvételt követően, legkésőbb a beiratkozásig kell beérkeztetni.
  A második részlet legkésőbb az adott féléves vizsgajelentkezésig szükséges teljesíteni.
 • A felsőbb szemeszterek költségtérítése is fizethető két részletben. Ebben az esetben az első részlet – amely a költségtérítés összegének legalább a fele + az egyéb szolgáltatások díja – a bejelentkezési időszak végéig, a második részletet a vizsgára történő jelentkezésig kell teljesíteni.
 • Részletfizetés esetén az esetleges kedvezmény összegével a második részlet csökkenthető.

Diákhitelből lehet fizetni a költségtérítés díját?

 • Igen, van lehetőség a díjat diákhitelből fedezni.
 • A felvételi eljárási díjat abban az esetben is be kell fizetni, ha a képzést diákhitelből szeretné fedezni. Ebben az esetben a hitel összegénél a felvételi eljárási díjjal csökkentett összeget kell figyelembe venni az első félév esetében.
 • Diákhitellel kapcsolatos további kérdéseire a Hallgatói Információs Központ munkatársai tudnak válaszolni:
  Hallgatói Információs Központ:
  Tel: (06 1) 273 2467

Lehet-e kedvezményt igénybe venni?

 • Különböző kedvezményekkel várjuk új és korábban nálunk végzett jelentkezőinket.
 • Az aktuális kedvezményekről és azok részleteiről az általunk szervezett eseményeken, a honlapunkon, illetve a hírlevelünkből tájékozódhatsz, melyre az alábbi linken keresztül tudsz jelentkezni:
  METU Szakirányú Továbbképzések Hírlevél
 • Felhívjuk a figyelmed, hogy a képzés teljes ideje alatt csak egyféle kedvezmény vehető igénybe, a kedvezményre való jogosultságot a jelentkezéskor jelezni, a beiratkozáskor igazolni szükséges.
 • Részletfizetés esetén egy adott félévre vonatkozó kedvezmény minden esetben 2. részlet befizetésekor érvényesíthető.

Kérhető-e adókedvezmény a költségtérítésből?

 • Nem, a jelenlegi jogszabályok magánszemély részére ezt nem teszik lehetővé.
taggle vége

Oktatással kapcsolatos kérdések

Hány szakirányú továbbképzési szakra lehet jelentkezni?

 • Nincs korlát, bármennyi képzésre be lehet adni a jelentkezést.
 • Egyszerre azonban csak egy szakot tudsz végezni, tekintettel arra, hogy a különböző szakok oktatási időpontjai 90%-ban átfedik egymást.
 • Fontos tudnod, hogy jelentkezésed akkor válik véglegessé bármelyik szakon, ha a felvételi adatlapot egy adott szak vonatkozásában kitöltötted, a szükséges dokumentumokat oda feltöltötted. A regisztrációs díj befizetéskor a közleményben minden esetben fel kell tüntetni, hogy mely szakra vonatkozik a regisztráció.

Mely napokon van az oktatás?

 • Az oktatás hallgatóink igényeihez igazodóan levelező rendszerű, péntekenként (16:30 – 20:10) és szombatonként (08:40-16:30 között) zajlik.
 • Egyes szakirányú továbbképzéseknél ettől eltérhet az oktatási nap, erről az adott képzés oldalán olvashat

Mennyit lehet hiányozni az órákról (szakirányú továbbképzés)?

 • Egy-egy tárgy vonatkozásában az órák legfeljebb 50%-ról lehet hiányozni.

Hogyan működik a tantárgyelismerés?

 • Tantárgyelismerésre abban az esetben kerülhet sor, ha a szakvezető a szak képzési programjában meghatározottak szerint a más intézményben teljesített – kreditet eredményező – ismeretanyag elsajátítása alapján elismeri a teljesített tantárgy elvégzését az érintett hallgató részére. Ebben az esetben a korábban megszerzett érdemjegy átvitelére is sor kerül.
 • A más felsőoktatási intézményben teljesített tantárgy, legalább 75%-os ismeretanyag egyezése esetén – melyet kizárólag hivatalos tantárgyi tematika és leckekönyv másolat alapján,–, annyi kredittel ismerhető el a hallgató számára, ahány kreditet a szak tantervében a helyettesített tantárgy(ak)hoz rendeltek.
 • A tantárgyelismerési kérelmet a beiratkozást követően lehet benyújtani, annak elbírálásáig a  kérelemben érintett tantárgyak foglalkozásait látogatni kell, illetve a folyamatban lévő tanulmányi kötelezettségek teljesítésére is kötelezett a hallgató. A tantárgyelismerési kérelem elbírálásánál öt (5) évnél nem régebbi teljesítést tudjuk figyelembe venni.
 • Az elektronikus kérelemhez csatolandó dokumentumok az indexmásolat és a hivatalos részletes tantárgyi tematika.

Hány fős csoportok vannak?

 • A kiscsoportos jelleg biztosítja az oktatás gyakorlatiasságát, ennek értelmében az átlagos csoportlétszám 15 fő.
taggle vége

Kapcsolat és támogatás

Hogyan segíti Az Egyetem a szakirányú továbbképzésben résztvevők tanulmányait?

 • Mivel hallgatóink többsége munka mellett vesz részt a képzésben, ezért az oktatás szombaton egész nap, esetenként pénteken délután 16.30 órától zajlik.
 • A vizsgák is lehetőség szerint péntek délutáni és szombati időpontokban vannak, egyes szakoknál hét közben, esti időpontban.
 • Az időbeosztás mellett letölthető előadás anyagokkal, segédanyagokkal, elektronikusan leadható feladatokkal, dolgozatokkal segítjük hallgatóinkat.
 • Tanulmányi szolgáltatásaink a szombati napokon is igénybe vehetőek: tanulmányi ügyintézés, könyvtár, jegyzetbolt, fénymásoló, számítógép használat.

Diákigazolvány igényelhető-e?

További kérdéseim esetén hová fordulhatok?

 • Amennyiben még nem hallgatónk:
 • Telefonon
  Szakirányú Továbbképzési Központ: (06 1) 398 6812 vagy (06 1) 398 6815
  (Hétfő-Péntek: 08:00-16:00)
 • E-mailben:
  szakirany@metropolitan.hu
 • Személyesen:
  1141 Budapest, Egressy ú 178 G,  406-os iroda
 • Beiratkozott hallgatóink:
  a Hallgatói Információs Központ elérhetőségein tehetik fel kérdéseiket.