Diákigazolvány GYIK

Kedves Hallgatónk! 

Az intézménylátogatási tilalom és a távoktatás időszaka alatt, az alábbi információk egy része érvényét veszti. Aktuális információkért, kérjük látogass el a Távoktatási Tudásbázis menüpontba: https://www.metropolitan.hu/tavoktatas-tudasbazis


Hogyan tudok állandó diákigazolványt igényelni?

Fáradj be a lakcímedtől függetlenül bármelyik okmányirodába, ahol egy NEK adatlapot szükséges igényelned. Vidd magaddal a személyi igazolványodat (annak hiányában születési anyakönyvi kivonatod), vagy egyéb érvényes személyazonosító okmányodat (útlevél, jogosítvány) és a lakcímkártyádat. A NEK adatlapot az Okmányiroda díjmentesen állítja ki.

Ne feledd ellenőrizni az adatlapon a személyes adataidat, hogy a későbbiekben további igénylésekhez is fel tudd azt használni, valamint az adatlapon szereplő adatokat vesd össze a Neptunbeli adatokkal is!

Ha elvesztetted a NEK adatlapot, akkor díjmentesen bármikor kérhetsz újat az Okmányirodában.

A diákigazolvány igénylésének feladása előtt ellenőrizd a NEPTUN Tanulmányi Rendszerben szereplő adataidat. Amennyiben nem találsz eltérést, úgy a Neptun rendszeren keresztül az Ügyintézés/Diákigazolvány menüpont alatt indítsd el a diákigazolvány igénylést. Amennyiben eltérést tapasztalsz, kérünk, hogy fáradj be a Hallgatói Információs Központba a NEK adatlapoddal és a személyi azonosító okmánnyal és ott az ügyintéző módosítja az adataidat a Neptunban.


Hol kaphatok részletes információkat a készülő diákigazolványom gyártásáról?

Részletes információt a https://igenyles.diakigazolvany.hu/ oldalon találsz. Írd be az "Igénylőlap nyomkövető"-be a 11 jegyű hallgatói OM azonosítódat.


Mennyi idő alatt készül el a diákigazolványom?

Általában a Neptunban való igénylés elindításától számított 60 nap alatt készül el a diákigazolvány. Erre az időtartamra kiállítható az ideiglenes diákigazolvány.


Hogyan kaphatok ideiglenes diákigazolványt?

Miután elindítottad az állandó igazolvány igénylést, lehetőséged van ideiglenes (60 napig érvényes) igazolás igénylésére, amit személyesen a Hallgatói Információs Központban kérhetsz az igénylést követő napon. Az ideiglenes igazolás a rajta feltüntetett időpontig érvényes.


Hogyan kapom meg az elkészült diákigazolványomat?

A diákigazolványt a Nagy Lajos király úti Hallgatói Információs Központban, vagy Művész képzésen tanuló hallgatók esetében a Rózsa utcai Hallgatói Információs Pontban veheted át, melynek érkezéséről üzenetben értesítünk.


Hol lehet a diákigazolványt érvényesíteni?

Az állandó diákigazolvány érvényesítését a Hallgatói Információs Központban tudod kérni. Minden szemeszterben üzenetet küldünk minden aktív hallgatónak, amikor megérkeznek az új matricák.


Lehet-e postai úton érvényesíteni a diákigazolványt?

Sajnos érvényesítő matricát nem áll módunkban postázni.


Hogyan tudom érvényesíteni a diákigazolványomat meghatalmazott segítségével?

A Coospacen található meghatalmazást szükséges kitöltened. A meghatalmazott személy hozza magával ezt a dokumentumot, saját személyes okmányait, illetve az eredeti diákigazolványt.


Meddig érvényes a diákigazolványom?

Az érvényesítő matricával ellátott diákigazolvány érvényességének ideje őszi féléves matrica esetén március 31., tavaszi féléves matrica esetén október 31.


Passzív hallgató vagyok. Kaphatok-e diákigazolványt, vagy érvényesítő matricát?

Amennyiben passzív státusszal rendelkezel, nem tudsz diákigazolványt igényelni, illetve érvényesíteni.


Mely esetekben kell új diákigazolványt igényelnem?

Ha elveszett, vagy ha megrongálódott az igazolvány, illetve ha adatváltozás történt. Adatváltozásnak minősül a tagozatváltozás, a névváltozás és a lakcímváltozás. Ha kar- vagy szakváltozás történt, illetve Bsc. képzésről Msc. képzésre történt váltás, akkor nem kell új igazolványt igényelned, amennyiben egyéb adat nem változott.


Lehet-e két, vagy több diákigazolványom?

Nem, egy hallgatónak egyszerre csak egy felsőoktatási diákigazolványa lehet. Amennyiben több intézményben tanulsz párhuzamosan, akkor olyan diákigazolványt kell igényelned, amin feltüntetik a másodlagos intézményt is. A diákigazolvány-igénylést abban az intézményben indíthatod el, amelyben aktív státuszú jogviszonnyal rendelkezel. Ha több tagozaton tanulsz egyszerre (pl. nappali és levelező képzés), akkor a jobb kedvezményeket biztosító igazolványt használhatod (nappalis diákigazolvány).

Másodlagos intézményként csak főiskolai vagy egyetemi képzés tüntethető fel.


Mit tegyek, ha személyes adataim megváltoztak, vagy megrongálódott a diákigazolványom?

A régi – már érvénytelen adatokat tartalmazó igazolványt – le kell adnod a Hallgatói Információs Központban és új diákigazolványt kell igényelned.


Betelt matricákkal a diákigazolványon lévő hely, kell-e új diákigazolványt igényelnem?

Nem, az igazolványon lévő régebbi matricákat leragasztjuk, így több alkalommal érvényesíthető az igazolvány.


Mikortól lehet érvényesíteni az igazolványt?

Üzenetben értesítünk, ha megérkeztek a diákigazolvány érvényesítéséhez az új matricák.


Elvesztettem a diákigazolványomat és vele a féléves érvényesítő matricát! Mit tegyek?

Matrica pótlását a Hallgatói Információs Központban a „Kérelem a diákigazolvány és/vagy matrica pótlására” elnevezésű űrlap kitöltésével kérhetsz. Ezt követően elindítunk egy új diákigazolvány igénylést. A matrica pótlása 3500 Forint, amit a Neptun rendszerben a SimplePay segítségével tudsz rendezni.


Ellopták a diákigazolványomat. Ebben az esetben is ki kell fizetnem a matrica pótlásának a díját?

Amennyiben bemutatod a felvett rendőrségi jegyzőkönyvet, úgy nem kell a pótlás díját kifizetned.