Diákhitel GYIK

Kedves Hallgatónk! 

Az intézménylátogatási tilalom és a távoktatás időszaka alatt, az alábbi információk egy része érvényét veszti. Aktuális információkért, kérjük látogass el a Távoktatási Tudásbázis menüpontba: https://www.metropolitan.hu/tavoktatas-tudasbazis


Hogyan tudom elindítani a diákhitel igénylést Neptunból?

Lépj be Neptun fiókodba: az Ügyintézés / Diákhitel igénylése menüpontra kattintva (aktív jogviszony esetén) megjelenik a „Diákhitel igénylés” gomb. Töltsd ki adataiddal, majd a végén kattints a személyes leadás gombra. A véglegesítés érdekében az online ügyintézést követően fáradj be a Hallgatói Információs Központ irodájába.

Ezzel kapcsolatban további tájékoztatást olvashat a Coospace / Hallgatói dokumentumok / Pénzügyek – Diákhitel mappán belül 

Lehetőség van ügyfélkapus, elektronikus aláírással történő igénylésre is. Ebben az esetben 2 munkanapon belül e-mailben elküldik szerződésed.Hogyan tudom véglegesíteni a diákhitel igénylésemet?

Az online, Neptun rendszeren keresztül kitöltött igénylés véglegesítése érdekében fáradj be a Hallgatói Információs Központhoz. Kérjük, legyen nálad érvényes fényképes igazolványod, lakcímedet igazoló hatósági igazolványod és az adókártyád.

További leadóhelyeket ITT találsz.

Mindenképp szükséges a szerződést személyesen leadnia a felsorolt lehetőségek egyikén, ahol dátummal, aláírással és pecséttel látják el. Ezzel lesz érvényes a szerződésed. 

(Az ügyfélkapus igénylés személyes ügyintézést nem igényel az elektronikus aláírás miatt)Van még egyéb teendőm a szerződés leadása után?

Diákhitel1 esetében, amennyiben a saját számládra szeretnéd megkapni az igényelt összeget, nincs további teendőd. Az első folyósítási időszakban meg fog érkezni a hitel. 

Ha azonban ebből szeretnéd fedezni tandíjadat, vagy különeljárási díjakat, abban az esetben szükséges engedményeztetni az összeget: Neptun -> Pénzügyek -> Befizetés -> pipáld be azokat a pénzügyi tételeket, amit Diákhitel1-ből szeretnél finanszírozni, majd kattint a „Diákhitel1” gombra.
Az érvényesítéshez a beadott engedményeztetést 3 db kinyomtatott példányban a Hallgatói Információs Központban le kell adni. Ezt minden félévben szükséges megtenni, amikor Diákhitel1-ből szeretnéd finanszírozni a pénzügyi tételeket.

Ezzel kapcsolatban további tájékoztatást olvashatsz a Coospace / Hallgatói dokumentumok / Pénzügyek – Diákhitel mappán belül. 

Diákhitel2 esetében 7-essel kezdődő szerződésszámod rögzítsd a Neptunban (Pénzügyek – Beállítások / Diákhitel2), majd ezt követően ki tudod írni Diákhitel2-re tandíjad összegét „egyeztetés” státuszra, minden olyan félévben, amikor azt Diákhitelből szeretnéd finanszírozni: 

Neptun -> Pénzügyek -> Befizetés -> jelöld ki az aktuális félév tandíját, majd kattintson a jobb oldalon lévő + jelre, ezt követően a Diákhitel2 gombra. Mindkét részletre vonatkozóan szükséges ezt megtenni, ha teljes tandíjadat finanszírozod belőle. 


Mit jelent az engedményezés?

Azok a hallgatók, akik Diákhitel1 szerződést kötöttek, írásbeli megállapodásban úgy rendelkezhetnek, hogy annak egy részét (vagy akár a teljes összeget) közvetlenül az Egyetem számlájára utaltatják.

Az átutalt összeget az Egyetem kizárólag a költségtérítés kiegyenlítésére fordíthatja. Ezt az eljárást engedményezésnek hívják. Minden olyan félévben engedményeztess, amikor Diákhitel1-ből szeretnéd finanszírozni tandíjadat, vagy különeljárási díjaidat.

Ha NEM engedményeztetsz, akkor a Diákhitel 1 által igényelt összeget saját számládra fogod megkapni.

Beadási határidő: általában őszi félévben szeptember 15., tavaszi félévben február 15, de javasoljuk, hogy az online bejelentkezési időszakon belül intézd a késedelmes befizetés miatt kivetett különeljárási díj elkerülésének érdekébenMit kell tennem, ha megszűnik a jogviszonyom és van diákhitelem?

Jogviszonyod megszűnését jelezned szükséges a Diákhitel Központ felé egy nyomtatványon keresztül, melyet a  diakhiteldirekt.hu oldalon tudsz kitölteni, saját fiókodból indítva. (Amennyiben nem lépsz be, postai úton szükséges eljuttatni a Diákhitel Központ felé az adatlapot, vagy leadni a HIK-en). 

A jogviszony megszűnését követő 4. hónap első napjától szükséges megkezdened a törlesztést, kizárólag banki átutalással. A törlesztés az ügyfél jövedelmének alakulásához igazodik az első két törlesztési év kivételével. Különböző kedvezményekkel élhetsz gyermekvállalás, rokkantság, anyagi nehézség esetén. Ezzel kapcsolatban további információkért keresd fel a Diákhitel Központot.Mit kell tennem, ha az adott félévben önerőből szeretném finanszírozni tandíjamat és nem Diákhitelből?

Amennyiben önerőből szeretnéd finanszírozni tanulmányaiddal kapcsolatos költségeidet, vagy folyamatban van például utólagos passziválás, keresd fel a Diákhitel Központot hiteled szüneteltetése érdekében.

Online módon is intézheted: lépj be a diakhiteldirekt.hu oldalon saját fiókodba és töltsd ki a szerződés szüneteltetésével kapcsolatos mezőket a „Nyomtatványok” menüponton. Ez a folyamat személyes ügyintézést nem igényel.

Ha következő félévben újra igénybe szeretnéd venni a Diákhitelt, kérjük, ne felejtsd el bejelenteni a folyósítás újraindításával kapcsolatos szándékod a Diákhitel Központnál!

Szüneteltetés esetén nem vagy köteles elkezdeni a törlesztést, jogviszonyod megszűnéséig.Diákhitelből fizethetem a különeljárási és/vagy egyéb szolgáltatás díjakat is?

Diákhitel1-bőlfedezheted ezeket a díjakat is.

A kötött felhasználású Diákhitel2-ből nem tudod finanszírozni ezeket, azonban 2018. február 1-től már idegennyelvi hozzájárulásra is igényelhetőMit kell tennem, ha pl. képzésváltás miatt megváltozik a tandíjam összege, vagy csak változtatni szeretnék a felvett hitel összegén?

Szükséges módosító adatlapot benyújtanod, melyet a diakhiteldirekt.hu oldalon keresztül tudsz kitölteni, saját fiókodból indítva. (Amennyiben nem lépsz be, postai úton szükséges eljuttatni a Diákhitel Központ felé az adatlapot, vagy leadni a HIK-en).

Fontos, hogy ha személyes adataidban történik változás, azon az adatlapon P015-ös nyomtatványkódot fogsz találni. Ezt a fajta módosító adatlapot két példányban szükséges kinyomtatni és leadni a Hallgatói Információs Központ irodájában.Hogyan kell személyes adatváltozásaimat bejelenteni?

Jelentsd be a Diákhitel Direktben, ha bármely, a szerződésedet érintő adatod megváltozik! Szükséges módosító adatlapot benyújtani, melyet a diakhiteldirekt.hu 

oldalon tudsz kitölteni (Kérjük, lépj be saját fiókodba). Ezen P015-ös nyomtatványkódot fogsz találni, ezt minden esetben két példányban szükséges kinyomtatni és leadni a Hallgatói Információs Központ irodájában, hogy postázhassuk a Diákhitel Központ felé. 

Ezeknek az adatoknak a változása esetén szükséges beadni a módosító adatlapot:

  • Személyes adatok: név, lakóhely, állampolgárság, adószám; 
  • Elérhetőség: értesítési cím, telefonszám, e-mail cím, kézbesítési meghatalmazott valamely adata; Tanulmányi adatok: intézmény vagy szakváltás, hallgatói jogviszony megszűnése, hallgatói jogviszony szüneteltetése; 
  • EGT (Európai Gazdasági Térség) felsőoktatási intézményben tanul: Tanulmányi adatlap; 
  • Egyéb adatok: bankszámlaszám (amelyre a Diákhitelt kéri) EGT tartózkodási engedély száma, érvényességi ideje, jogcíme.


Magasabb összegű hitelt szeretnék, mit csináljak?

A kölcsön összegének módosítását a megfelelő nyomtatvány segítségével kell bejelenteni saját Diákhitel Direkt fiókodba belépve. Így az adatlap elektronikus úton kerül beküldésre a Diákhitel Központhoz, azzal további teendőd nincs. A határidőkkel kapcsolatban kérjük, egyeztess a Diákhitel Központtal.


Gólyaként diákhitelből szeretném finanszírozni a tanulmányaimat, mikor kössem meg a szerződést?

Célszerű még a beiratkozás előtt megkötni a szerződést, vagy legkésőbb a beiratkozás napján (erre külön teremben lehetőséget biztosítanak a Hallgatói Információs Központ munkatársai az Egyetem épületén belül is) 

Csak azon hallgatók iratkozhatnak be, akik a fizetési kötelezettségeknek eleget tettek, vagy aki megköti legkésőbb a beiratkozás napján Diákhitel szerződését.

Lehetőség van ügyfélkapus, elektronikus aláírással történő igénylésre is. Ebben az esetben 2 munkanapon belül e-mailben elküldik Neked a szerződést, a beiratkozáson ezt szükséges bemutatni.

Ha az elektronikus aláírás lehetőségét választod, kérjük, mielőbb igényelje meg, annak érdekében, hogy a beiratkozás napján már e-mailben, elektronikus formában Nálad legyen szerződésed, mivel annak bemutatása szükséges a beiratkozási folyamathoz.Mire szolgál a Nyelvtanulási diákhitel (Diákhitel3)?
A hitel célja, hogy elsajátíthass egy idegen nyelvet és diplomád megszerzése érdekében hozzá megszerezd a nyelvvizsgát is.Felvehetem a Nyelvtanulási diákhitelt?
Amennyiben még nem rendelkezel a diplomád megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgával, felveheted a hitelt függetlenül attól, hogy a hallgatói jogviszonyod aktív vagy már megszűnt. Akkor is elérhető számodra ez a konstrukció, ha tanulmányaidat már befejezted, de nyelvvizsga hiányában nem kaphattál még diplomát.
Továbbá fontos feltétel még, hogy saját névre szóló bankszámlával rendelkezz, és ne legyen semmilyen, a Diákhitel Központ felé fennálló lejárt hallgatói hiteltartozásod.Hol tudom igényelni a Diákhitel 3-at?
A Diákhitel Központ honlapján, az alábbi linkre kattintva kezdheted meg az igénylést:
https://www.diakhitel.hu/erdeklodom/nyelvtanulasi-diakhitel/hogyan-veheto-fel-a-nyelvtanulasi-diakhitel.html

A hitel igényléséhez kapcsolódó dokumentumokat leadhatod nálunk nyitvatartási időben a Hallgatói Információs Központ valamely irodájában. Fontos, hogy a Hiteligénylési adatlapot és a Kölcsönszerződést kizárólag személyi okmányaid bemutatását követően, az átvevő munkatárs előtt írhatod alá. Amennyiben nálunk adja le a dokumentumokat, annak továbbításáról a hitelintézet felé a az Egyetem fog gondoskodni. Ezt követően a Diákhitel Központ Zrt. azokat feldolgozza és ellenőrzi, majd –amennyiben a dokumentumokban szereplő adatok megfelelőek- folyósítja részedre a hitelt.Mekkora összeget vehetek fel?
A Nyelvtanulási Diákhitel legkisebb felvehető összege 100 000 Ft, legmagasabb összege pedig 500 000 Ft. A hitel összegét Te választod meg, egyetlen feltétel, hogy a minimum összeget elérő, de a maximum összeget meg nem haladó hitelösszegnek 50 ezerrel oszthatónak kell lennie, azaz 100 000, 150 000, 200 000, 250 000, 300 000, 350 000, 400 000, 450 000  és 500 000  forintot tudsz igényelni.

Bővebb információkat a hitel jellemzőiről a Diákhitel Központ honlapján találsz:
https://www.diakhitel.hu/erdeklodom/nyelvtanulasi-diakhitel/nyelvtanulasi-diakhitel-jellemzoi.htmlDiákhitel Központ elérhetőségei

Honlap: www.diakhitel.hu, www.diakhiteldirekt.hu 
Facebook: www.facebook.com/diakhitel
Telefonszám: +36 1 999 99 44, hétfőtől péntekig 8.00-18.00 között
E-mail: info@diakhitel.hu
Személyes ügyfélszolgálat: 1027 Budapest, Kacsa utca 15-23., hétfőtől péntekig 8.00-18.00 között
Postacím: Diákhitel Központ Zrt., Budapest, Pf. 1996