Diákhitel GYIK

Hogyan tudom elindítani a diákhitel igénylést Neptunból?

Lépj be Neptun fiókodba: az Ügyintézés/Diákhitel igénylése menüpontra kattintva (aktív jogviszony esetén) megjelenik a „Diákhitel igénylés” gomb. A véglegesítés érdekében az online ügyintézést követően fáradj be a Hallgatói Információs Központ irodájába. 

Ezzel kapcsolatban további tájékoztatást olvashatsz a Coospace / Hallgatói dokumentumok / Pénzügyek – Diákhitel mappán belül.

Lehetőség van ügyfélkapus, elektronikus aláírással történő igénylésre is. Ebben az esetben 2 munkanapon belül e-mailben elküldik a szerződésedet.

Hogyan tudom véglegesíteni a diákhitel igénylésemet?

Az általad online, Neptun rendszeren keresztül kitöltött igénylés véglegesítése érdekében fáradj be a Hallgatói Információs Központhoz.

Kérjük, hogy legyen nálad érvényes fényképes igazolvány, lakcímet igazoló hatósági igazolvány és adókártya.

További leadóhelyeket ITT találsz.

Mindenképp szükséges a szerződést személyesen leadnod a felsorolt lehetőségek egyikén, ahol dátummal, aláírással és pecséttel látják el. Ezzel lesz érvényes a szerződésed.

Van még egyéb teendőm a szerződés leadása után?

Diákhitel1 esetében, amennyiben a saját számládra szeretnéd megkapni az igényelt összeget, nincs további teendőd.

Ha ebből szeretnéd fedezni tandíjadat, vagy különeljárási díjaidat, abban az esetben szükséges engedményeztetned az összeget: Neptun/Pénzügyek/Befizetés -> pipáld be azokat a pénzügyi tételeket, amit Diákhitel1-ből szeretnél finanszírozni, majd kattints a „Diákhitel1” gombra.

Az érvényesítéshez a beadott engedményeztetést 3 db kinyomtatott példányban a Hallgatói Információs Központban le kell adni. Ezt minden félévben szükséges megtenni, amikor Diákhitel1-ből szeretnéd finanszírozni a pénzügyi tételeket.

Ezzel kapcsolatban további tájékoztatást olvashatsz a Coospace/Hallgatói dokumentumok/Pénzügyek – Diákhitel mappán belül.

Diákhitel2 esetében 7-essel kezdődő szerződésszámod rögzítsd a Neptunban (Pénzügyek – Beállítások / Diákhitel2), majd ezt követően ki tudod írni Diákhitel2-re tandíjad összegét „egyeztetés” státuszra, minden olyan félévben, amikor azt Diákhitelből szeretnéd finanszírozni: Neptun -> Pénzügyek -> Befizetés -> válaszd ki az aktuális félév tandíját, majd kattints a jobb oldalon lévő + jelre, ezt követően a Diákhitel2 gombra.

Mit jelent az engedményezés?

Azok a hallgatók, akik Diákhitel1 szerződést kötöttek, írásbeli megállapodásban úgy rendelkezhetnek, hogy annak egy részét (vagy akár a teljes összeget) közvetlenül az Egyetem számlájára utaltatják.

Az átutalt összeget az Egyetem kizárólag a költségtérítés kiegyenlítésére fordíthatja. Ezt az eljárást engedményezésnek hívják. Minden olyan félévben engedményeztess, amikor Diákhitel1-ből szeretnéd finanszírozni tandíjadat, vagy különeljárási díjaidat. Ha NEM engedményeztetsz, akkor a Diákhitel 1 által igényelt összeget saját számládra fogod megkapni.

Beadási határidő: általában őszi félévben szeptember 15., tavaszi félévben február 15.

Mit kell tennem, ha megszűnik a jogviszonyom és van diákhitelem?

Jogviszonyod megszűnését jelezned kell a Diákhitel Központ felé egy nyomtatványon keresztül, melyet a diakhiteldirekt.hu oldalon tudsz kitölteni, saját fiókodból indítva. (Amennyiben nem lépsz be, postai úton szükséges eljuttatni a Diákhitel Központ felé az adatlapot, vagy add le azt a HIK-en).

A jogviszony megszűnését követő 4. hónap első napjától szükséges megkezdened a törlesztést, kizárólag banki átutalással. A törlesztés a jövedelmed alakulásához igazodik az első két törlesztési év kivételével. Különböző kedvezményekkel élhetsz gyermekvállalás, rokkantság, anyagi nehézség esetén. Ezzel kapcsolatban további információkért keresd fel a Diákhitel Központot.

Mit kell tennem, ha az adott félévben önerőből szeretném finanszírozni tandíjamat és nem Diákhitelből?

Amennyiben önerőből szeretnéd finanszírozni tanulmányaiddal kapcsolatos költségeidet, vagy folyamatban van például utólagos passziválásod, keresd fel a Diákhitel Központot a hiteled szüneteltetése érdekében.

Ezt online módon is intézheted: lépj be a diakhiteldirekt.hu oldalon saját fiókodba és töltsd ki a szerződés szüneteltetésével kapcsolatos mezőket a „Nyomtatványok” menüponton belül. Ez a folyamat személyes ügyintézést nem igényel.

Ha a következő félévben újra igénybe szeretnéd venni a Diákhitelt, kérjük, ne felejtsd el bejelenteni a folyósítás újraindításával kapcsolatos szándékodat a Diákhitel Központnál!

Szüneteltetés esetén nem vagy köteles elkezdeni a törlesztést jogviszonyod megszűnéséig.

Diákhitelből fizethetem a különeljárási és/vagy egyéb szolgáltatás díjakat is?

Diákhitel1-ből fedezheted ezeket a díjakat is.  

A kötött felhasználású Diákhitel2-ből nem tudod finanszírozni ezeket, azonban 2018. február 1-től már idegennyelvi hozzájárulásra is igényelhető.

Mit kell tennem, ha pl. képzésváltás miatt megváltozik a tandíjam összege, vagy változtatni szeretnék a felvett hitel összegén?

Szükséges módosító adatlapot benyújtanod, melyet a diakhiteldirekt.hu oldalon keresztül tudsz kitölteni, saját fiókodból indítva. (Amennyiben nem lépsz be, postai úton szükséges eljuttatni a Diákhitel Központ felé az adatlapot, vagy add le a HIK-en).

Hogyan kell személyes adatváltozásaimat bejelenteni?

Jelentsd be a Diákhitel Direktben, ha bármely, a szerződésedet érintő adat megváltozik! Szükséges módosító adatlapot benyújtanod, melyet a diakhiteldirekt.hu oldalon tudsz kitölteni. (Kérjük, lépj be a saját fiókodba). Ezen P015-ös nyomtatványkódot fogsz találni, ezt minden esetben két példányban szükséges kinyomtatnod és leadnod a Hallgatói Információs Központ irodájában, hogy postázhassuk a Diákhitel Központ felé.

Ezeknek az adatoknak a változása esetén szükséges beadnod a módosító adatlapot:

  • Személyes adatok: név, lakóhely, állampolgárság, adószám;
  • Elérhetőség: értesítési cím, telefonszám, e-mail cím, kézbesítési meghatalmazott valamely adata;
  • Tanulmányi adatok: intézmény vagy szakváltás, hallgatói jogviszony megszűnése, hallgatói jogviszony szüneteltetése;
  • EGT (Európai Gazdasági Térség) felsőoktatási intézményben tanulsz: Tanulmányi adatlap;
  • Egyéb adatok: bankszámlaszám (amelyre a Diákhitelt kéred), EGT tartózkodási engedély száma, érvényességi ideje, jogcíme.

Magasabb összegű hitelt szeretnék, mit csináljak?

A kölcsön összegének módosítását a megfelelő nyomtatvány segítségével tudod bejelenteni saját Diákhitel Direkt fiókodba belépve. Így az adatlap elektronikus úton kerül beküldésre a Diákhitel Központhoz, azzal további teendőd nincs. A határidőkkel kapcsolatban egyeztess a Diákhitel Központtal.

Gólyaként diákhitelből szeretném finanszírozni a tanulmányaimat, mikor kössem meg a szerződést?

Kérjük, a szerződést kösd meg beiratkozás előtt, vagy legkésőbb a beiratkozás napján (erre külön teremben lehetőséget biztosítanak a Hallgatói Információs Központ munkatársai is az Egyetem épületén belül is).

Csak azon hallgatók iratkozhatnak be, akik a fizetési kötelezettségeknek eleget tettek, vagy aki megköti legkésőbb a beiratkozás napján a Diákhitel szerződését.

Lehetőség van ügyfélkapus, elektronikus aláírással történő igénylésre is. Ebben az esetben 2 munkanapon belül e-mailben elküldik részedre a szerződésed. 

Ha az elektronikus aláírás lehetőségét választod, kérjük, mielőbb igényeld meg, annak érdekében hogy a beiratkozás napján már e-mailben, elektronikus formában nálad legyen szerződésed, mivel annak bemutatása szükséges a beiratkozási folyamathoz.


Diákhitel Központ elérhetőségei

Honlap: www.diakhitel.hu, www.diakhiteldirekt.hu 
Facebook: www.facebook.com/diakhitel
Telefonszám: +36 1 999 99 44, hétfőtől péntekig 8.00-18.00 között
E-mail: info@diakhitel.hu
Személyes ügyfélszolgálat: 1027 Budapest, Kacsa utca 15-23., hétfőtől péntekig 8.00-18.00 között
Postacím: Diákhitel Központ Zrt., Budapest, Pf. 1996