Diákhitel GYIK

Hogyan tudom elindítani a diákhitel igénylést Neptunból?

Lépj be Neptun fiókodba: az Ügyintézés / Diákhitel igénylése menüpontra kattintva (aktív jogviszony esetén) megjelenik a „Diákhitel igénylés” gomb. Töltsd ki adataiddal, majd a végén kattints a személyes leadás gombra. A véglegesítés érdekében az online ügyintézést követően fáradj be a Hallgatói Információs Központ irodájába.

Ezzel kapcsolatban további tájékoztatást olvashat a Coospace / Hallgatói dokumentumok / Pénzügyek – Diákhitel mappán belül 

Lehetőség van ügyfélkapus, elektronikus aláírással történő igénylésre is. Ebben az esetben 2 munkanapon belül e-mailben elküldik szerződésed.Hogyan tudom véglegesíteni a diákhitel igénylésemet?

Az online, Neptun rendszeren keresztül kitöltött igénylés véglegesítése érdekében fáradj be a Hallgatói Információs Központhoz. Kérjük, legyen nálad érvényes fényképes igazolványod, lakcímedet igazoló hatósági igazolványod és az adókártyád.

További leadóhelyeket ITT találsz.

Mindenképp szükséges a szerződést személyesen leadnia a felsorolt lehetőségek egyikén, ahol dátummal, aláírással és pecséttel látják el. Ezzel lesz érvényes a szerződésed. 

(Az ügyfélkapus igénylés személyes ügyintézést nem igényel az elektronikus aláírás miatt)Van még egyéb teendőm a szerződés leadása után?

Diákhitel1 esetében, amennyiben a saját számládra szeretnéd megkapni az igényelt összeget, nincs további teendőd. Az első folyósítási időszakban meg fog érkezni a hitel. 

Ha azonban ebből szeretnéd fedezni tandíjadat, vagy különeljárási díjakat, abban az esetben szükséges engedményeztetni az összeget: Neptun -> Pénzügyek -> Befizetés -> pipáld be azokat a pénzügyi tételeket, amit Diákhitel1-ből szeretnél finanszírozni, majd kattint a „Diákhitel1” gombra.
Az érvényesítéshez a beadott engedményeztetést 3 db kinyomtatott példányban a Hallgatói Információs Központban le kell adni. Ezt minden félévben szükséges megtenni, amikor Diákhitel1-ből szeretnéd finanszírozni a pénzügyi tételeket.

Ezzel kapcsolatban további tájékoztatást olvashatsz a Coospace / Hallgatói dokumentumok / Pénzügyek – Diákhitel mappán belül. 

Diákhitel2 esetében 7-essel kezdődő szerződésszámod rögzítsd a Neptunban (Pénzügyek – Beállítások / Diákhitel2), majd ezt követően ki tudod írni Diákhitel2-re tandíjad összegét „egyeztetés” státuszra, minden olyan félévben, amikor azt Diákhitelből szeretnéd finanszírozni: 

Neptun -> Pénzügyek -> Befizetés -> jelöld ki az aktuális félév tandíját, majd kattintson a jobb oldalon lévő + jelre, ezt követően a Diákhitel2 gombra. Mindkét részletre vonatkozóan szükséges ezt megtenni, ha teljes tandíjadat finanszírozod belőle. 


Mit jelent az engedményezés?

Azok a hallgatók, akik Diákhitel1 szerződést kötöttek, írásbeli megállapodásban úgy rendelkezhetnek, hogy annak egy részét (vagy akár a teljes összeget) közvetlenül az Egyetem számlájára utaltatják.

Az átutalt összeget az Egyetem kizárólag a költségtérítés kiegyenlítésére fordíthatja. Ezt az eljárást engedményezésnek hívják. Minden olyan félévben engedményeztess, amikor Diákhitel1-ből szeretnéd finanszírozni tandíjadat, vagy különeljárási díjaidat.

Ha NEM engedményeztetsz, akkor a Diákhitel 1 által igényelt összeget saját számládra fogod megkapni.

Beadási határidő: általában őszi félévben szeptember 15., tavaszi félévben február 15, de javasoljuk, hogy az online bejelentkezési időszakon belül intézd a késedelmes befizetés miatt kivetett különeljárási díj elkerülésének érdekébenMit kell tennem, ha megszűnik a jogviszonyom és van diákhitelem?

Jogviszonyod megszűnését jelezned szükséges a Diákhitel Központ felé egy nyomtatványon keresztül, melyet a  diakhiteldirekt.hu oldalon tudsz kitölteni, saját fiókodból indítva. (Amennyiben nem lépsz be, postai úton szükséges eljuttatni a Diákhitel Központ felé az adatlapot, vagy leadni a HIK-en). 

A jogviszony megszűnését követő 4. hónap első napjától szükséges megkezdened a törlesztést, kizárólag banki átutalással. A törlesztés az ügyfél jövedelmének alakulásához igazodik az első két törlesztési év kivételével. Különböző kedvezményekkel élhetsz gyermekvállalás, rokkantság, anyagi nehézség esetén. Ezzel kapcsolatban további információkért keresd fel a Diákhitel Központot.Mit kell tennem, ha az adott félévben önerőből szeretném finanszírozni tandíjamat és nem Diákhitelből?

Amennyiben önerőből szeretnéd finanszírozni tanulmányaiddal kapcsolatos költségeidet, vagy folyamatban van például utólagos passziválás, keresd fel a Diákhitel Központot hiteled szüneteltetése érdekében.

Online módon is intézheted: lépj be a diakhiteldirekt.hu oldalon saját fiókodba és töltsd ki a szerződés szüneteltetésével kapcsolatos mezőket a „Nyomtatványok” menüponton. Ez a folyamat személyes ügyintézést nem igényel.

Ha következő félévben újra igénybe szeretnéd venni a Diákhitelt, kérjük, ne felejtsd el bejelenteni a folyósítás újraindításával kapcsolatos szándékod a Diákhitel Központnál!

Szüneteltetés esetén nem vagy köteles elkezdeni a törlesztést, jogviszonyod megszűnéséig.Diákhitelből fizethetem a különeljárási és/vagy egyéb szolgáltatás díjakat is?

Diákhitel1-bőlfedezheted ezeket a díjakat is.

A kötött felhasználású Diákhitel2-ből nem tudod finanszírozni ezeket, azonban 2018. február 1-től már idegennyelvi hozzájárulásra is igényelhetőMit kell tennem, ha pl. képzésváltás miatt megváltozik a tandíjam összege, vagy változtatni szeretnék a felvett hitel összegén?

Szükséges módosító adatlapot benyújtanod, melyet a diakhiteldirekt.hu oldalon keresztül tudsz kitölteni, saját fiókodból indítva. (Amennyiben nem lépsz be, postai úton szükséges eljuttatni a Diákhitel Központ felé az adatlapot, vagy leadni a HIK-en).

Fontos, hogy ha személyes adataidban történik változás, azon az adatlapon P015-ös nyomtatványkódot fogsz találni. Ezt a fajta módosító adatlapot két példányban szükséges kinyomtatni és leadni a Hallgatói Információs Központ irodájában.Hogyan kell személyes adatváltozásaimat bejelenteni?

Jelentsd be a Diákhitel Direktben, ha bármely, a szerződésedet érintő adatod megváltozik! Szükséges módosító adatlapot benyújtani, melyet a diakhiteldirekt.hu 

oldalon tudsz kitölteni (Kérjük, lépj be saját fiókodba). Ezen P015-ös nyomtatványkódot fogsz találni, ezt minden esetben két példányban szükséges kinyomtatni és leadni a Hallgatói Információs Központ irodájában, hogy postázhassuk a Diákhitel Központ felé. 

Ezeknek az adatoknak a változása esetén szükséges beadni a módosító adatlapot:

  • Személyes adatok: név, lakóhely, állampolgárság, adószám; 
  • Elérhetőség: értesítési cím, telefonszám, e-mail cím, kézbesítési meghatalmazott valamely adata; Tanulmányi adatok: intézmény vagy szakváltás, hallgatói jogviszony megszűnése, hallgatói jogviszony szüneteltetése; 
  • EGT (Európai Gazdasági Térség) felsőoktatási intézményben tanul: Tanulmányi adatlap; 
  • Egyéb adatok: bankszámlaszám (amelyre a Diákhitelt kéri) EGT tartózkodási engedély száma, érvényességi ideje, jogcíme.


Magasabb összegű hitelt szeretnék, mit csináljak?

A kölcsön összegének módosítását a megfelelő nyomtatvány segítségével kell bejelenteni saját Diákhitel Direkt fiókodba belépve. Így az adatlap elektronikus úton kerül beküldésre a Diákhitel Központhoz, azzal további teendőd nincs. A határidőkkel kapcsolatban kérjük, egyeztess a Diákhitel Központtal.


Gólyaként diákhitelből szeretném finanszírozni a tanulmányaimat, mikor kössem meg a szerződést?

Célszerű még a beiratkozás előtt megkötni a szerződést, vagy legkésőbb a beiratkozás napján (erre külön teremben lehetőséget biztosítanak a Hallgatói Információs Központ munkatársai az Egyetem épületén belül is) 

Csak azon hallgatók iratkozhatnak be, akik a fizetési kötelezettségeknek eleget tettek, vagy aki megköti legkésőbb a beiratkozás napján Diákhitel szerződését.

Lehetőség van ügyfélkapus, elektronikus aláírással történő igénylésre is. Ebben az esetben 2 munkanapon belül e-mailben elküldik Neked a szerződést, a beiratkozáson ezt szükséges bemutatni.

Ha az elektronikus aláírás lehetőségét választod, kérjük, mielőbb igényelje meg, annak érdekében, hogy a beiratkozás napján már e-mailben, elektronikus formában Nálad legyen szerződésed, mivel annak bemutatása szükséges a beiratkozási folyamathoz.


Diákhitel Központ elérhetőségei

Honlap: www.diakhitel.hu, www.diakhiteldirekt.hu 
Facebook: www.facebook.com/diakhitel
Telefonszám: +36 1 999 99 44, hétfőtől péntekig 8.00-18.00 között
E-mail: info@diakhitel.hu
Személyes ügyfélszolgálat: 1027 Budapest, Kacsa utca 15-23., hétfőtől péntekig 8.00-18.00 között
Postacím: Diákhitel Központ Zrt., Budapest, Pf. 1996