Pénzügyek GYIK

Hol találom az Egyetem bankszámlaszámát, ahova a tandíjat utalhatom?
Az Egyetem bankszámlaszáma: 18203332-06007572-40010172 (Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.), amelyet az egyetemi honlapon a Hallgatóink/Ügyintézek/Banki információk menüpont alatt is megtalálhatsz.

Hogyan tudok a gyűjtőszámlámra utalni?
A Neptun rendszerben létrehozott gyűjtőszámlád úgy működik, mint egy „virtuális pénztárca”. Akár előre is befizethetsz rá összeget, hogy abból később kiegyenlíthesd tartozásaidat.
Figyelem: az átutalás napjától minimum egy munkanap mindenképpen szükséges a Neptun rendszerben való jóváírásig!
A gyűjtőszámlára történő utalás esetén a közlemény rovatban minden esetben KÖTELEZŐEN meg kell adnod a neved és a Neptun kódod, a következő formában: NK-NEPTUNKÓD (szóköz) NÉV. Példa: NK-ABCD12 Tanuló Tamás

A banki utaláskor nem írtam be a Neptun kódom a közlemény rovatba. Az összeg még a kiegyenlítetlen tartozások között van. Mit tudok tenni?
Amennyiben az utalást a Kontrolling Igazgatóság nem tudja beazonosítani, úgy a Neptunban az Ügyintézés/Kérvények menüpont alatt található 5 munkanapnál régebbi befizetések igazolása kérelem benyújtásával tudod a befizetést igazolni.

Hogyan fizethetem be a gyűjtőszámlámon lévő összegből a tandíjamat és egyéb díjakat?
A Neptunban a Pénzügyek/Befizetés menüpont alatt kiválasztod a befizetni kívánt tételt és a „Befizet” műveleti gomb segítségével kiválaszthatod a gyűjtőszámlás befizetést.

Be tudom fizetni a tandíjat bankkártyával is?
Igen, az ún. Simplepay alkalmazással a Neptun rendszerben a tandíj összegét azonnal ki tudod egyenlíteni a bankkártyád segítségével.
A Neptunban a Pénzügyek/Befizetés menüpont alatt kiválasztod a befizetni kívánt tételt és a „Befizet” műveleti gomb segítségével kiválaszthatod a SimplePay befizetést.
Figyelem: nagyobb tétel befizetése esetén ügyelj arra, hogy a bankkártyádhoz tartozó limit haladja meg a befizetni kívánt összeget, mert csak így lesz sikeres a tranzakció!

Honnan látom, hogy az összeg befizetésre került?
A Neptunban a Pénzügyek/Befizetés menüpontban lehet ezt ellenőrizni. Ha a tétel „Teljesítettként” jelenik meg, akkor a befizetésed sikeres volt.

Van lehetőség a tandíj részletben történő befizetésére?
Igen, az Egyetem bármiféle kérelem benyújtása nélkül minden önköltséges hallgató számára eleve két részletben írja ki a tandíjat.

Munkáltatóm fizeti a tandíjamat, mire kell figyelnem?
A tandíj BEFIZETÉSE ELŐTT a Neptun/Ügyintézés/Kérvények menüpontján belül található Számlakérő kérvényt szükséges benyújtanod, amelyhez csatolnod kell a kérvényűrlapon található linkről elérhető kitöltött, aláírt és bélyegzővel ellátott céges nyilatkozatot. (A nyomtatványt az alábbi helyen is megtalálod: Coospace/Hallgatói Dokumentumok/Nyomtatványok/Céges nyilatkozat.) A dokumentumban a cég arról nyilatkozik, hogy a meghatározott összegű képzési díjat átvállalja, és számla ellenében kifizeti.

A kérvény KITÖLTÉSE SORÁN az alábbiakra légy figyelemmel:
•Amennyiben a két kivetéshez egy számlát szeretnél igényelni, úgy azt ezen a kérvényen tudod jelezni. Ez alapján a feldolgozás során a Kontrolling Igazgatóság módosítja a kivetéseket.
•Amennyiben a cég papír alapú számlát és postázást kér, úgy azt a „Megosztási arány (Ft-ban)” mezőben tudod jelezni. A számlát a Kontrolling Igazgatóság küldi el postán.

A BEFIZETÉS SORÁN fontos információk:

  • A Számlakérő kérvény elfogadása után részt tudsz venni a tárgyfelvételi eljárásban attól függetlenül, hogy a tandíj összege megérkezett-e már.
  • Amint azt látod a Neptun rendszerben, hogy a számlakérő kérvényed elfogadásra került, a cég elindíthatja az utalást.
  • A tandíjat a munkáltató utalással vagy banki befizetéssel is rendezheti.
  • Fizetési határidő alatt minden esetben a számlán szereplő fizetési határidő értendő.
  • A befizetés során a közlemény rovatban KÖTELEZŐEN meg kell adnod a neved és a Neptun kódod a következő formában: NK-NEPTUNKÓD (szóköz) NÉV. Példa: NK-ABCD12 Tanuló Tamás
  • Céges befizetés esetén egy összegben és csak az új, 18203332-06007572-40010189 bankszámlaszámra teljesíthető a tandíj.
  • Kérünk, különösen figyelj arra, hogy ne a gyűjtőszámlaszámot használja a cég, ugyanis a gyűjtőszámlára befizetett céges összegeket a Neptun nem tudja kezelni: a kiírásaid nem fognak teljesítettként megjelenni és így hátrány érhet a tárgyfelvételnél és a vizsgajelentkezésnél.
  • Amennyiben mégis a gyűjtőszámlára érkezik a céges befizetés, az visszafordításra kerül a befizető bankszámlaszámára.
  • A befizetéseket csak attól a cégtől tudjuk befogadni, akire a Számlakérő kérvény kiállításra került. Amennyiben a befizetés magánszemélytől érkezik, az érvényben lévő rendeletek értelmében nem áll módunkban céges számlát kiállítani.

A BEFIZETÉS UTÁN a fenti pontoknak megfelelően beérkező utalások esetén a számlák automatikusan, elektronikusan készülnek, melyeket a Neptunból tudsz letölteni és továbbítani a cég felé.

Hogyan igényelhetek számlát a befizetett tandíjamról?
Amennyiben a saját nevedre kéred a számlát, úgy azt elektronikusan letöltheted a Neptun Pénzügyek/Számlák felületéről.

Nem tudom megfizetni a tartozásom a tárgyfelvételig/vizsgajelentkezésig. Kaphatok haladékot?
Igen, szükség esetén a Neptunban az Ügyintézés/Kérvények menüpont alatt található Fizetési kötelezettséggel kapcsolatos kérvény benyújtásával kérhetsz haladékot, amelyben jelezd, hogy meddig tudod rendezni fennálló tartozásaidat. Az ügyben a Kontrolling Igazgató egyedi elbírálás alapján dönt.

Az Egyéb szolgáltatások díját szeretném lemondani. Hol tudom ezt megtenni?
Az Egyéb szolgáltatások díját kizárólag az állami ösztöndíjas hallgatóknak van lehetőségük lemondani. Amennyiben állami ösztöndíjas hallgató vagy, és van Egyéb szolgáltatások díja jogcímen fizetési kötelezettséged a Neptunban, úgy azt az Ügyintézés/Kérvények menüpont alatt található Egyéb szolgáltatási díj lemondási kérvény beadásával tudod lemondani, a bejelentkezési időszak végéig.

Nem tudom rendezni a kreditelszámolásból eredő összeget a záróvizsgáig. Mehetek zv-re?
A kreditelszámolásból eredő összeg is tartozásnak minősül, így amennyiben nem rendezed, úgy nem bocsáthatunk záróvizsgára. Haladékot ebben az esetben nem kérhetsz!
Részletfizetésre ugyanakkor van lehetőséged, de fontos, hogy legkésőbb a záróvizsga napjáig a teljes tartozásodnak könyvelésre kell kerülnie.
Figyelem: bankkártyás fizetés esetén a befizetett összeg azonnal könyvelésre kerül, míg átutalás esetén ez akár 2-3 napot is igénybe vehet!

Elbocsátottak, fizetési felszólítást kaptam. Mit csináljak, ha csak részletekben tudom megfizetni a tartozásomat?
Részletfizetést az Egyetem honlapján található Kérdezek a HIK-től űrlap benyújtásával kérhetsz. Ezután részletfizetési megállapodást köt veled az Egyetem, melyben meghatározásra kerül a havi részletek pontos összege és befizetési határideje. A részlefizetési megállapodást postai úton küldjük meg részedre.