Pénzügyek GYIK

Hogyan tudom kifizetni a tandíjam?

Bejelentkezésedet követően tandíjad kivetésre kerül a NEPTUN rendszerében, melyet a rendszeren belül a Pénzügyek/Befizetések menüponton találsz.

Tandíjadat legegyszerűbben SimplePay bankkártyás fizetéssel tudod kiegyenlíteni, melynek nagy előnye, hogy tételeid azonnal lekönyvelésre kerülnek, így nem lesz késedelmi díj kiszámlázva.

Először szükséges kijelölni a befizetendő tételt a NEPTUN/ Pénzügyek/Befizetés fülnél, majd a Befizet gombra kattintani és kiválasztani a SimplePay fizetési módot.


Hogyan tudok gyűjtőszámlás átutalással fizetni?

Banki átutalást indíthatsz a 18203332-06007572-40010172 –es számlaszámra, mely a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.-hez tartozó számla.

A közleményben szigorú formai követelményeknek szükséges megfelelned. NK-NEPTUNKÓD (szóköz) NÉV, például NK-ABCD12 Tanuló Tamás.

Ezután az összeg virtuális pénztárcádba kerül, de csupán az utalás másnapján lesz látható. A gyűjtőszámládon lévő összeget NEPTUN rendszerében Pénzügyeinél láthatod. Az összeg ott pihen a gyűjtőszámlán mindaddig, amíg nem nyilatkozol arról, hogy felhasználod. Amennyiben tandíjadat, vagy egyéb tartozásodat kívánod ily módon kiegyenlíteni, a gyűjtőszámládon pihenő összeget szükséges hozzárendelni aktív tételedhez hasonló módon, mint SimplePay bankkártyás fizetésnél: Neptun/Pénzügyek, Befizetés, Befizet gomb, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben a gyűjtőszámlás fizetési módot szükséges kiválasztani.


Mire kell figyelnem tandíjbefizetésnél?

A tandíjbefizetés első, majd második részletének mindig van lejárati dátuma. Információkat folyamatosan kapsz a tandíj befizetésének határidejéről, érdemes tehát figyelemmel kísérned NEPTUN üzeneteidet.

Tájékoztatóinkban (lásd: Bejelentkezési tájékoztató: CooSpace: Hallgatói Dokumentumok TANÉV KEZDETE / Bejelentkezés / Bejelentkezési tájékoztató) szintén szerepelnek a tandíj tartozás kiegyenlítésével kapcsolatos határidők, valamint látod a NEPTUN rendszerben kiírt pénzügyi tételeidnél, az összeg mellett, hogy meddig szükséges költségeidet megtérítened.

Amennyiben késel a tandíjbefizetéssel és határidőn túl fizetsz, 6000 Ft-os késedelmi díjat számolunk fel, vagy amennyiben további két hét elteltével sem egyenlíted ki tartozásaid, további 16 000 Ft összegű késedelmi díj megtérítésére leszel kötelezett.


Mikor kell kifizetnem az egyéb szolgáltatások díját és mikor nem?

Amennyiben Önköltséges formában tanulsz, szükséges megfizetni az egyéb szolgáltatások díját.

Jelenlegi díjtáblázatunk ezt 5 000 Ft összegben határozza meg. Azon hallgatók számára, akik 2018/19/1 félévtől iratkoztak be Intézményünkbe, az Egyéb szolgáltatások díja nem különálló tételként szerepel, mint előbb beiratkozott hallgatók esetében, de ugyanúgy fizetendő, csak számukra be van építve a tandíjba.

Amennyiben Államilag finanszírozott formában tanulsz, lehetőséged van lemondani az egyéb szolgáltatások díjáról egy megadott határidőig (lásd: Bejelentkezési tájékoztató) NEPTUN rendszerében az Ügyintézés/Kérvények/ Egyéb szolgáltatási díj lemondási kérelem benyújtásával.


Mire jó az egyéb szolgáltatások díja?

Sms küldést biztosítunk hallgatóinknak a Neptunban megadott telefonszámra a legfontosabb tanulmányi változásokról, METU-s hallgatói email postafiók lehetőségét, kedvezményes fénymásolási lehetőséget, ingyen szkennelést, ingyenes wifi használatát az Egyetem egész területén.


Milyen problémák merülhetnek fel SimplePay bankkártyás fizetésnél?

Amennyiben a tranzakció összege (például tandíj) magasabb, mint bankkártyád napi limite, célszerű annak átállítása számlavezető bankodnál a sikeres tranzakció érdekében.

Ha a rendszer karbantartási okokból szünetelne, látogass el a SimplePay weboldalára és érdeklődj ügyfélszolgálatukon az alábbi elérhetőségen: https://www.simplepay.hu/kapcsolat

Amennyiben az összeget tévesen euróban fizettetné ki a rendszer, vagy visszanavigálna a NEPTUN felületére, próbálkozz egy későbbi időpontban, vagy keresd fel a SimplePay ügyfélszolgálatát.


Milyen következményei vannak, ha nem térítem meg időben tartozásaimat?

Amennyiben a megadott határidőig nem téríted meg tartozásaidat, tandíjbefizetésnél késedelmi díjakat számlázunk ki részedre, blokkolva lehetsz a tárgyfelvételnél, ezért nem tudsz időben részt venni a versenyes tárgyfelvételben!

Vizsgajelentkezésnél szintén blokkolva lehetsz, így csak a szabad helyek függvényében tudsz tárgyakat felvenni, illetve vizsgára jelentkezni!

Záróvizsgázni csak akkor tudsz, ha nincs tartozásod a rendszerben!


Mit tehetek, ha már elutaltam az összeget, de a tétel még mindig aktívnak látszik?

A le nem könyvelt tételeket a Kontrolling Igazgatóság vizsgálja. Jelezni tudod, ha az összeg 5 munkanapon belül nem kerül jóváírásra. Befizetésedet igazolnod szükséges, ezt a dokumentumot csatolni tudod a Neptunon keresztül az Ügyintézés menüpont/Kérvények/5 munkanapnál régebbi befizetések igazolása űrlaphoz, mely rögtön az illetékeseknél landol.


Honnan látom, hogy az összeg befizetésre került?

A Neptunban a Pénzügyek/Befizetés menüpontban lehet ezt ellenőrizni. Ha a tétel „Teljesítettként” jelenik meg, akkor a befizetésed sikeres volt.


Munkáltatóm fizeti a tandíjamat, mire kell figyelnem?

A tandíjbefizetés előtt szükséges beadnod a Számlakérő kérvényt a NEPTUN rendszerben, az Ügyintézés/kérvények menüpont alatt, melyhez elengedhetetlen a csatolt, friss céges nyilatkozat. A nyilatkozatot letöltheted a CooSpace-ről: Hallgatói dokumentumok/Nyomtatványok/Céges nyilatkozat. A dokumentumban a cég arról nyilatkozik, hogy a meghatározott összegű képzési díjat átvállalja a hallgatótól, és számla ellenében kifizeti.

A számlák elektronikusan készülnek, melyeket a NEPTUN-ból lehet letölteni. Amennyiben a cég postázást kér, azt a Számlakérő űrlapon a „Megosztási arány (Ft-ban)” mezőben tudja jelezni.

Amint azt látod a NEPTUN rendszerben, hogy a számlakérő űrlapod elfogadásra került, az utalást elindíthatja a cég.

Céges fizetés esetén hívd fel a munkáltatód figyelmét, hogy a közlemény rovatban kötelezően feltüntetendő adat a hallgató neve és NEPTUN kódja a következő formában: 

NK-NEPTUNKÓD (szóköz) NÉV  
Példa: NK-ABCD12 Tanuló Tamás


Céges befizetés esetén egy összegben CSAK a 18203332-06007572-40010189 bankszámlaszámra utalható a tandíj.

Fontos, hogy céges befizetés esetén céges számláról érkezzen a tandíj. Amennyiben a befizetés magánszemélytől érkezik, az érvényben lévő rendeletek értelmében nem áll módunkban céges számlát kiállítani.

Elengedhetetlen továbbá, hogy a gyűjtőszámlára NE utaljon a cég, ugyanis a gyűjtőszámlára befizetett céges összegeket a NEPTUN nem tudja kezelni és így hátrány érheti a hallgatót a tárgyfelvételnél és a vizsgajelentkezésnél.

Amennyiben mégis gyűjtőszámlára érkezik az utalás, úgy a beérkezett összeg kezelési költséggel csökkentett része visszafordításra kerül.


Hogyan lehet számlát igényelni a befizetett tandíjról?

Amennyiben a saját nevedre kéred a számlát, úgy azt elektronikusan letöltheted a NEPTUN Pénzügyek/Számlák felületről.


Mit tehetek, amennyiben nem tudom rendezni tételeim egy összegben, vagy szeretnék haladékot kérni?

A Neptunban az Ügyintézés/Kérvények menüpont alatt található a Fizetési kötelezettséggel kapcsolatos kérvény, melynek benyújtásával lehetséges haladék és részletfizetés kérése. A kérvényben a hallgató jelzi, hogy meddig tudja rendezni fennálló tartozásait, részletfizetést igényel. Az ügyben a Kontrolling Igazgató egyedi elbírálás alapján dönt.


Záróvizsgázhatok akkor is, ha nem rendeztem a kreditelszámolásból eredő összeget?

A kreditelszámolásból eredő összeg is tartozásnak minősül, így amennyiben nem rendezed, úgy nem bocsáthatunk záróvizsgára. Haladék ebben az esetben nem kérhető.

Részletfizetésre ugyanakkor van lehetőséged, de fontos, hogy legkésőbb a záróvizsga napjáig a teljes tartozásodnak könyvelésre kell kerülnie!

Figyelem: bankkártyás fizetés esetén a befizetett összeg azonnal könyvelésre kerül, míg átutalás esetén ez akár 2-3 napot is igénybe vehet!

Elbocsátottak, fizetési felszólítást kaptam. Mit csináljak, ha csak részletekben tudom megfizetni a tartozásomat

Részletfizetést az Egyetem honlapján található Kérdezek a HIK-től űrlap benyújtásával kérhetsz. Ezután részletfizetési megállapodást köt veled az Egyetem, melyben meghatározásra kerül a havi részletek pontos összege és befizetési határideje. A részlefizetési megállapodást postai úton küldjük meg részedre.