Pénzügyek GYIK

Van lehetőség a tandíj részletben történő befizetésére?

Igen, lehetőséged van két részletben befizetni a költségtérítés összegét, részletfizetési kérelem benyújtása nélkül. Részletfizetésre kiírt tételeket a Neptun Pénzügyek/Befizetés menüpontban tudod ellenőrizni.

Nem tudom a tartozásom a tárgyfelvételig/vizsgajelentkezésig megfizetni. Kaphatok haladékot?

NEPTUN Ügyintézés/Kérelmek menüpont alatt található Fizetési kötelezettséggel kapcsolatos kérelem benyújtásával kérhetsz haladékot, amelyben jelezd, hogy meddig tudod rendezni fennálló tartozásaidat. Az ügyben az Ügyfélszolgálati és Tanulmányi Igazgató egyedi elbírálás alapján dönt.

Egyéb szolgáltatások díját szeretném lemondani. Hol tudom ezt megtenni?

Az egyéb szolgáltatások díját (ha van ilyen fizetési kötelezettséged) a NEPTUN rendszerben az állami ösztöndíjas/állami finanszírozott hallgatóknak van lehetőségük lemondani az Egyéb szolgáltatási díj lemondási kérelem beadásával az Ügyintézés/Kérvények menüpont alatt található űrlap segítségével, a bejelentkezési időszak végéig. 

A határidő lejártát követően nincs lehetőséged azt lemondani.

Nem tudom a kreditelszámolásból eredő összeget a záróvizsgáig rendezni. Mehetek zv-re?

Amennyiben nem rendezed tartozásaidat, nem bocsáthatunk záróvizsgára. Haladékot ebben az esetben nem kérhetsz.

Részletfizetésre oly módon van lehetőséged, hogy legkésőbb a záróvizsga napjáig a teljes tartozásodnak könyvelésre kell kerülni.

Elbocsátottak, kaptam fizetési felszólítást. Mit csináljak, ha csak részletekben tudom megfizetni a tartozásomat?

Részletfizetést az Egyetem weboldalán található „Kérdezek a HIK-től” űrlap benyújtásával kérhetsz. Ezután részletfizetési megállapodást köt veled az Egyetem, melyben meghatározásra kerül a havi részletek pontos összege és befizetési határideje. A részlefizetési megállapodást postai úton küldjük meg részedre.

Munkáltatóm fizeti a tandíjamat, mire kell figyelnem?

A tandíj befizetése előtt a NEPTUN Ügyintézés/Kérvények menüponton belül található Számlakérő kérvényt szükséges benyújtanod, amelyhez csatold az űrlapon található linkről elérhető kitöltött, aláírt, bélyegzővel ellátott céges nyilatkozatot. A céges nyilatkozatot az alábbi helyen is megtalálod: Coospace/Hallgatói Dokumentumok/Nyomtatványok/Céges nyilatkozat. 

A dokumentumban a cég arról nyilatkozik, hogy a meghatározott összegű képzési díjat átvállalja és számla ellenében kifizeti.

Az űrlap elfogadása után részt tudsz venni a tárgyfelvételi eljárásban attól függetlenül, hogy a tandíj összege megérkezett-e már. A tandíjat a munkáltató utalással, vagy banki befizetéssel is rendezheti.

Céges utalás előtt, amennyiben a két kivetéshez egy számlát szeretnél igényelni, úgy a Számlakérő nyilatkozat kitöltése során jelezd ezt az igényt, ehhez a Kontrolling Igazgatóság módosítja a kivetéseket.

  • A számlák elektronikusan készülnek, melyeket a NEPTUNBÓL tudsz letölteni. Amennyiben a cég papír alapú számlát és postázást kér, azt a Számlakérő űrlapon a „Megosztási arány (Ft-ban)” mezőben tudod jelezni. A számlát a Kontrolling Igazgatóság küldi el postán.
  • Amint azt látod a NEPTUN rendszerben, hogy a számlakérő űrlapja elfogadásra került, az utalást elindíthatja a cég. 
  • Céges fizetés esetén hívd fel a munkáltatód figyelmét, hogy a közlemény rovatban kötelezően meg kell adni a neved és NEPTUN kódod a következő formában: NK_NEPTUNKÓD (szóköz) NÉV 
  • Céges befizetés esetén egy összegben CSAK az ÚJ 18203332-06007572-40010189 bankszámla számra teljesíthető a tandíj, melynek határideje a számlán szereplő fizetési határidő. 
  • Csakis céges számláról érkezhet a tandíj. Amennyiben a befizetés magánszemélytől érkezik, az érvényben lévő rendeletek értelmében nem áll módunkban céges számlát kiállítani. 

Figyelj arra, hogy a gyűjtőszámlára NE utaljon a cég, ugyanis a gyűjtőszámlára befizetett céges összegeket a Neptun nem tudja kezelni és így hátrány érhet a tárgyfelvételnél és a vizsgajelentkezésnél.

Számlát hogyan igényelhetek a befizetett tandíjamról?

Amennyiben a saját nevedre kéred a számlát, akkor azt elektronikusan letöltheted a Neptun Pénzügy/Számlák felületről.

Hol találom az Egyetem bankszámla számát, ahova a tandíjat utalhatom?

Az Egyetem honlapján a Hallgatóink/Ügyintézek/Banki információk menüpont alatt.

Hogyan tudok a gyűjtőszámlámra utalni? 

A gyűjtőszámlára történő utalás esetén az NK_NEPTUNKÓD (szóköz) NÉV adatokat szükséges megadnod. Az átutalás napjától minimum egy munkanap mindenképpen szükséges a Neptun rendszerben való jóváírásig. A Neptun rendszerben létrehozott gyűjtőszámlád úgy működik, mint egy ’virtuális pénztárca’. Akár előre befizethetsz rá összeget, hogy abból később kiegyenlíthesd tartozásaidat. 

A gyűjtőszámla száma: 18203332-06007572-40010172 számla számra (Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.) 

Hogyan fizethetem be a gyűjtőszámlámon lévő összegből a tandíjamat és egyéb díjakat?

NEPTUN Pénzügyek/Befizetés menüpont alatt kiválasztod a befizetni kívánt tételt és a „Befizet” műveleti gomb segítségével kiválaszthatod a gyűjtőszámlás befizetést.

Be tudom fizetni a tandíjat bankkártyával is?

Igen, az ún. Simplepay alkalmazással a NEPTUN rendszerben a tandíj összegét azonnal ki tudod egyenlíteni a bankkártyád segítségével. Nagyobb tétel befizetése esetén ügyelj arra, hogy a bankkártyádhoz tartozó limit meghaladja a befizetni kívánt összeget, mert csak így lesz sikeres a tranzakció!

NEPTUN Pénzügyek/Befizetés menüpont alatt kiválasztod a befizetni kívánt tételt és a „Befizet” műveleti gomb segítségével kiválaszthatod a SimplePay befizetést.

Honnan látom, hogy az összeg befizetésre került?

A Neptun Pénzügyek/Befizetés menüpontban lehet ezt ellenőrizni. Ha a tétel ’teljesítettként’ jelenik meg, akkor a befizetésed sikeres volt.

A banki utaláskor nem írtam be az NEPTUN kódom a közlemény rovatba. Az összeg még a kiegyenlítetlen tartozások között van. Mit tudok tenni?

Amennyiben az utalást a Kontrolling Igazgatóság nem tudja beazonosítani, akkor a Neptun/Ügyintézés/Kérelmek menüpont alatt található ’5 munkanapnál régebbi befizetés igazolása’ kérelem benyújtásával tudod a befizetést igazolni.