Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Faddi Lilla / Képalkotás BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Faddi Lilla / Képalkotás BA

Ha nyitott vagy az új dolgok megismerésére, szereted a kihívásokat, és közben jól is éreznéd magad, akkor bátran ajánlanám a METU-t. Rengeteg új élmény, gyakorlatorientált képzés és egymásra épülő tanterv vár rád, melyek segítenek eljutni a céljaid felé.” 

 

Faddi Lilla a METU Képalkotás alapszakán diplomázott. A művészet és a technika összefonódásában lelt önmagára. Fejlődését hozzáértő tanáraiban és szaktársai sokszínűségében látja, hiszen igazán szeret csapatban dolgozni és más nézőpontokat megismerni. Jövőjét illetően hamarosan folytatja tanulmányait, méghozzá a METU Televíziós műsorkészítő mesterszakán, a későbbiekben pedig saját vállalkozásba is szívesen kezdene.   

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

Gyermekkorom óta vonzott az informatika, édesapám internetszerelőként dolgozott. Mellette sokat tanultam, és már akkor éreztem, hogy a jövőben is szeretném, hogy ez az egész kreatív világ, amit a számítógép megnyitott előttem, az életem része lehessen. A mozgóképen belül - a művészet és a technika összegfonódásával – megtaláltam önmagam. 
Az emberi lét folyamatos megújulása a legnagyobb motiváció. Maga a tudat mozgat meg, hogy mindig van hova fejlődni.  A régebbi munkáimat visszanézve mondhatom el igazán, hogy megérte minden küzdelem, átvirrasztott éjszaka. Jó érzés a tudat, hogy az egyetemi éveim alatt formálódtak bennem tanáraim szavai, mára pedig leülepedett a tudás, amit kaptam tőlük.  

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

A képzés alatt szép számmal készültek kisfilmjeim, amiket vagy saját magam készítettem, vagy csapatban dolgozva alkottunk meg. Talán a legjobban azokat szerettem, amelyek által a legtöbbet fejlődhettem, vagy pedig amihez minden művészi gondolatiságomra szükség volt. Az egyik ilyen közös munkánk Örkény István Leltár című művének feldolgozása volt. Stábommal egy igazán furcsa, hátborzongató történetet láttunk bele a sorokba. Ha az ember alámerül egy tézisben, hirtelen minden filmes munkafolyamat olyan könnyednek tűnik. Másik kedvencem talán a Kéreg című, érzelmektől túlcsorduló kisfilmem, amit először forgattam operatőr társsal, koncepcióval. Nagy kihívás volt a covid alatt helyszíneket találni, de végül nagyon szép megoldások születtek. Abból a munkámból sokat tanultam. Sokszor a kompromisszumkészség a legfontosabb tulajdonság. 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

Két csoporttársam már jóval a diplomaév előtt jelezte, hogy szeretné, ha én lennék a vágójuk. Az egyik film egy dokumentumfilm volt, Jesse Dóra édesapja életéről és zenekaráról szólt, ami a punk-underground világ részeit tárja fel. Nehéz és izgalmas folyamat volt, egy hatalmas nyersanyag állt előttünk. Mivel közel áll hozzám a zene, így nem volt kérdés, hogy elvállaltam.  
Másik filmem Hetényi Máté rendezése volt. Egy igazán különleges fikciós kisjátékfilm, erős hangulattal, meseszerű elemekkel, ami mégis a realitás talaján súrlódik. Az a különleges világ, ami a filmben jelen van, rögtön beszippantott. A forgatás sok kihívást állított elénk, de örülök, hogy ezt is megtapasztaltam.   

 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

Ami leginkább a fejlődésemet segítette az egyetem alatt, az a személyes nyitottságom. Ehhez a METU rengeteg lehetőséget biztosított szellemi téren és emberi kapcsolataimban is. Mindig mertem kilépni a komfortzónámból, még ha nehéz is volt. Így jutottam el egy évvel ezelőtt egy bécsi filmakadémisták által szervezett forgatásra is, ahova az egyetem közvetített. Megismertem új, remek embereket, és jelentős gyakorlati tudást szereztem. Az egyetemi képzés alatt kipróbálhattam magam a szakma összes területén (operatőr, rendező, forgatókönyvíró, vágó), így végül vágásból diplomázhattam, ami a legközelebb áll hozzám. 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Ha arra gondolok, hogy a METU egy alkotóegyetem, a közös, csoportos gyakorlati órák jutnak eszembe. Tanáraink az évek alatt mindig igyekeztek új, izgalmas kihívások elé állítani bennünket, ezzel segítve a tanuláson kívül önmagunk, és társaink megismerését. Egyetemi éveim alatt rengetegszer dolgoztam csapatban és önállóan is. A képzésen az elméleti és a gyakorlati órák, például Film és Írás, Rendezés, Vágás tárgyaink összefüggtek a Mozgóképtörténet óránkkal, kialakítva ezzel a filmvilágról egy komplex képet. Közben kialakult a saját stílusom, ami lehetővé teszi, hogy bátran vállaljam az újabb kihívásokat. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?  

Ha nyitott vagy az új dolgok megismerésére, szereted a kihívásokat, és közben jól is éreznéd magad, akkor bátran ajánlanám a METU-t. Rengeteg új élmény, gyakorlatorientált képzés és egymásra épülő tanterv vár rád, melyek segítenek eljutni a céljaid felé. 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

A diplomaévben éreztem, hogy nem szeretném, ha vége lenne a METU-s tanulmányaimnak. Annyi élményt szereztem a három év alatt, hogy valami azt súgta, maradnom kell még. Ezért jelentkeztem az egyetem Televíziós műsorkészítő mesterszakára, ahol reményeim szerint tovább képezhetem magam a szakmában, és újabb tapasztalatokkal vághatok bele a vágók életébe. Azt tudom, hogy tanáraim valódi mesterként segítenek majd ebben utamon. Később szeretnék elhelyezkedni egy stúdiónál, de kiépíteném saját vállalkozásomat is, amiben médiagyártó szakemberként segítenék projekteket. 

Érdekelnek a vizuális média elemei és munkafolyamatai? Ismerkedj meg Képi ábrázolás BA szakunkkal!