Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Zachar Viktória / Divat- és textiltervezés mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Zachar Viktória / Divat- és textiltervezés mesterszak

„Szinte mindent, amit a textilről és a tervezésről tudok, itt tanultam meg.”

Viktória Kézműves alapszakunkon végzett 2014-ben, idén pedig Divat- és textiltervezés mesterszakunk frissen végzettjeként vehette át diplomáját. Egyetemi évei alatt több kiállításon is láthatóak voltak munkái: többek között szerepelt az 5. Nemzetközi Textilművészeti Triennálén Szombathelyen, a végzősöket bemutató New Craft diploma kiállításainkon 2014-ben, illetve 2016-ban is. Találkozhatott alapszakos diplomamunkájával  - MOTH. MODULAR CARPET - a nagyközönség a Design+ kiállításon, valamint a MEeTdesign pop-up tárlaton, mesterszakos diplomamunkája pedig a TEST/közel kiállításon látható jelenleg a Galamb utcában, a Design Hét Budapest 2016 eseménysorozathoz kapcsolódó METU-s program keretében. A 2015-ös VII. Országos Művészeti- és Művészettudományi Diákköri Konferencia Craft 1. kategóriájában második díjat nyert.Miért ezzel a területtel foglalkozol?
A textilen belül rengeteg kísérletezésre van lehetőség. Szeretek alternatív anyagokkal dolgozni és különböző technikákat kipróbálni, új felhasználási lehetőségeket keresni. Nagyon izgalmasnak tartom a tradicionális technikák és a nem feltétlenül odaillő anyagok kombinálását. A tervezés során próbálom kombinálni a digitális és analóg technológiákat, a kortárs és a hagyományőrző szemléletet.

Miért ezt a szakot választottad?
Mindenképpen szerettem volna folytatni a tanulmányaimat a BA diploma (Kézműves alapszak, szövött textil specializáció) után, természetesen ezen a területen. Ezért a Divat- és Textiltervezés mesterszakot választottam itt az egyetemen.  

Mi inspirál?
Rengeteg forrásból merítek inspirációt: az egyetem alatt készült munkáim során jellemzően a természetből, az építészetből és a népművészetből. De szívesen nyúlok különböző digitális eszközök adta lehetőségekhez (pl. spektrogram).Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Az OMDK-ra készült munkám - moth modular carpet - amellyel díjat is nyertem. Ez egy modulárisan, elemekből építhető és szabadon variálható szőnyeg, melynek alapötletét a kötött anyagok szerkezete adta. Anyaga ipari padlóburkoló filc, mérete 100 cm x 240 cm, melyhez 82 db sort fűztem össze: 41 db szürke és 41 db fekete színű elemből áll a tárgy. Azért szeretem ezt a munkámat, mert az alapszakos diplomám egyfajta újraértelmezése. Nagyon érdekesnek találtam, hogy egy adott moduláris rendszert hogyan változtat meg funkciójában az, ha egy teljesen más tulajdonságú anyagba ültetem át az elkészítés elvét.Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diplomamunkám a  n o i s e címet kapta, amely egy textilkollekció. A hangok tulajdonságainak vizuális leképzésére szolgáló, úgynevezett spektrogramos képek inspirálták. A spektrogram, egy a hang frekvencia összetételét az idő függvényében ábrázoló grafikon. Az ily módon generált képek, számomra igen szövetszerűek voltak, így több variációt is kipróbáltam, hogy a hangokat textil technológiai jelölésekké alakítsam. A szövött, illetve próbaként transzfernyomással is kivitelezett méterárun lévő grafikák, valamint minták, a szövöde zajának képi megjelenítései. Ipari jacquard szövőgépek (nem túl kellemes, de ritmusos) hangját rögzítettem, majd különböző egyszerű, online is elérhető programokkal digitális, spektrogramos grafikákká alakítottam. Egy hangfelvételt, több programmal is átdolgoztam, a kapott mintáknál pedig kísérleteket tettem a képek újbóli hanggá alakításra. Az elkészült darabok élénk színeit a programok különböző jelölés rendszereinek köszönhetik.Friss diplomásként milyen terveid vannak a jövőre?
Szeretnék a végzettségemnek megfelelően textillel foglalkozni. Folytatni a diplomamunkámat, valamint egyéb, az egyetem alatt elkezdett projekteket, mert ezekben még rengeteg lehetőséget látok. Ezekre elsősorban pályázati lehetőségeket keresek.

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Szinte mindent, amit a textilről és a tervezésről tudok, itt tanultam meg. Volt lehetőségem kapcsolatokat kialakítani más szakmabeliekkel, valamint számos kiállításon megmutathattam a folyamatos fejlődést, amelyen a munkáim és ezáltal én is keresztülmentem.