Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility TEST/KÖZEL Design Hét 2016 | Budapesti Metropolitan Egyetem

TEST/KÖZEL Design Hét 2016

KIÁLLÍTÁS, BESZÉLGETÉS, WORKSHOP
METU PROGRAMOK A DESIGN HÉT BUDAPEST 2016 KERETÉBEN


"Mi más tudna bármit is a világon, ha nem „a test”? Öreg kultúránknak ő a legutolsó, legtovább finomított, tisztított, szétszedett és összerakott terméke. A testről való gondolkodásban a test mindig egyre messzebbre, mindig túl messzire kényszeríti a gondolkodást: túl messzire ahhoz, hogy gondolat lehessen, de soha nem elég messzire, hogy testté váljon. Ezért nincs értelme külön-külön beszélni a testről és a gondolkodásról, mintha bármelyik is képes lenne fennmaradni önmagában: a test és a gondolkodás nem más, mint egymás érintései, a másikba való betörés érintése, az egyik a másikban." (Jean -Luc Nancy)

 

 

TESTközel című kiállításunk izgalmas szemelgetést nyújt az alábbi tematikus körvonalak mentén: test és a művészetek, a test és a filozófia, valamint a filozófia és művészet kapcsolódási pontjai a test vonatkozásában.


Az elméleti előadástól a művészeti alkotó folyamat gyakorlatáig  ízelítőt adunk abból, hogy miként értelmeződik a 21. századi művészetben és filozófiai gondolkodásban a test közelisége. Bemutatásra kerülnek olyan hallgatói munkák, amelyek hangsúlyosan kapcsolódnak a test, a testiség témájához, különböző művészeti ágakban: találkozhatunk test-közeli design termékek modelljeivel, azok létrejöttének folyamatát is bemutatva, test-objektekkel, és megalkotásuk hátterében nyomon követhető sajátos koncepcióval és lesz testhőre reagáló textilfestő workshop is.

A hallgatói munkák olyan különböző koncepciók designban való megjelenését is bemutatják, mint a környezettudatosság, a testi korlátozottságra adható design válaszok, a ma meghatározónak tekinthető közösségi média designban való megjelenése, stb. A kiállítás az alkotásokat szöveg-környezetben mutatja be több értelemben is. Ténylegesen szövegekkel körülvéve, hogy kiderüljön, milyen izgalmas viszony jöhet létre a műalkotás és a filozófiai szöveg találkozásakor. Az eseményen tehát testközelbe kerül mű és szöveg.

Seregi Tamás filozófus beszél majd arról, hogy milyen módon kerül a huszadik illetve huszonegyedik század jelentős gondolkodóinál (ismét) központi helyre a test problémája, a testről való gondolkodás újratárgyalásának szükségessége. Az előadást beszélgetés is követi, ahol a látogatók kérdései is megvitatásra kerülhetnek.


Időpont: 2016. szeptember 26. – október 7.
Helyszín: 1052 Budapest, Galamb u. 6. (korábban Dovin Galéria)
Nyitva tartás: minden nap 14-20 óráigKIÁLLÍTÁS


Megnyitó: szeptember 26. 17 óra
A kiállítást megnyitja: Uhl Gabriella egyetemi docens
Köszöntőt mond: Túry György dékán, Kommunikációs és Művészeti Kar


A Budapesti Metropolitan Egyetem Design Intézetének kiállítása az emberi test és a design kapcsolatát feldolgozó hallgatói munkák bemutatása mellett abból is ízelítőt ad, hogy a kortárs filozófiai diskurzus milyen módon képes a testtel kapcsolatos gondolkodáshoz hozzájárulni.

 

 

Kiállítók:
Lugosi Viktória, Forgó Fruzsina, Vári Judith Esther Kézműves BA, Kerámia specializáció
Albert Alex, Kovács Mira, Pancsa Emese Környezetkultúra BA
Marosi Alexandra, Nyírő LucaKézműves BA Öltözék és kiegészítő tervezés specializáció
Gondos Eszter, Simon Luca, Takács Gabriella, Zachar Viktória Divat- és textiltervezés MA Textiltervezés specializáció

Arculattervezés: 
Kálmán Luca Tervezőgrafika MA


A képekre kattintva megtekinthetők a kiállítás megnyitón készült fotók. Benkő-Molnár Fanni képeiELŐADÁS ÉS BESZÉLGETÉS SEREGI TAMÁS FILOZÓFUSSAL


Időpont: szeptember 28. 18 óra

A beszélgetés további résztvevői:
Babarczy Eszter publicista
Csurka Eszterképzőművész
Nemes Z. Márió esztéta

Moderátor: Pörczi Zsuzsanna főiskolai docens

 


A képre kattintva megtekinthetők a beszélgetésen készült fotók. Kaszás Tamás felvételei. 

WORKSHOP

 

Időpont: szeptember 30. 16 óra

Textilfestő workshop - Kipróbálnád, hogyan működik egy testhőmérsékletre reagáló festék? Kísérletezz velünk, nézd meg, milyen színt váltasz ki a textilekből!


A kiállítás és a programok látogatása ingyenes.

 

 

Programunk a Design Hét Budapest 2016 eseménysorozat hivatalos része.

 

A Design Hét további elérhetőségei:
www.designweek.hu
www.facebook.com/budapestdesignweek
instagram.com/budapestdesignweek
twitter.com/BudDesignweek