Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Divat- és textiltervezés MA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Divat- és textiltervezés MA Mesterképzéseink

Angolul is tanulható

Ez neked szól...

Ha érdekel a divat, a jelmez-, a textil, a minta- és a kiegészítő tervezés, a kreatív kísérletezés és alkotói önkifejezés, nálunk a helyed. Ha csapatmunkában is ki tudod bontakoztatni elképzeléseidet, ha érdekel a kísérletezés és választott területed jövője.

A szakról röviden

A divat- és textiltervezés a kreatív ipar egyik legfontosabb területe, hisz az élet minden területén találkozhatunk vele. Tervezés révén hoz létre olyan terméket, alkotást, amelyben a szellemi tartalom válik dominánssá és értékteremtővé. 

Célunk az alkotói egyéniség fejlesztése, hogy tudatos tervezővé, alkotóvá válj, mert az egyéni hang megtalálása alapvető fontosságú egy sikeres tervezőnél. Meggyőződésünk, hogy szükség van olyan alkotóművészi gondolkodással rendelkező tervezőkre, akik értelmezni tudják a szakterület kihívásait, és azokra innovatív hatással vannak.

@metufashion intsagram profil

@metutextile instagram profil

@metutextile behance profil 


Galéria

Mit tanulhatsz nálunk?

 • látványruhák és klasszikus kollekciók tervezését
 • Innovatív anyag- és mintatervezést, smart textilek fejlesztését
 • autonóm textil kísérletezési lehetőségeket
 • trendismeretet, kortárs design és társművészetek ismeretét
 • anyag és technológia ismeretet
 • kreatív problémamegoldási képességet
 • online és offline prezentációs képességet
 • projektalapú gondolkodást

Első szemeszter: 

 • kutatás módszertan és a divat, illetve textiltervezés összefüggései, kreatív gondolkodás kialakítása, kreatív formaképzés a divatban, személyes portfólió építésének elkezdése 

Második szemeszter: 

 • egyéni tervezői hang keresésével új tendenciák tanulmányozása és technológiákra épülő tervezés, kötött kelmék formaképzése, síkkötés, autonóm és alkalmazott textilek, szakmai projekt feladatok piaci szereplőkkel, cégekkel. 

Harmadik szemeszter: 

 • egyéni témák pszichológiai és módszertani megközelítése, személyre szóló tervezési terület, feladat kialakítása, egyéni kollekció tervezése, trendek értelmezése

Negyedik szemeszter: 

 • egyéni hangra épülő diplomamunka tervezése és kivitelezése, egyéni projektvezetéssel, mellyel elkezdheted szakmai pályafutásod.
 • piacképes myBRAND portfólió nyilvánosságra hozatala a honlapon, lehetőség hallgató és munkaadó összekapcsolásra

Divattervezés - öltözék, kiegészítők, divatékszer a divatlátványig
Textiltervezés - szövött, nyomott textil, mintatervezés, textil objekt az experimentális textilig 

A specializációk megfelelő jelentkezőszám esetén indulnak. 

MIUTÁN VÉGEZTÉL NÁLUNK, elhelyezkedhetsz: 

 • divat- és textilstúdiókban 
 • hazai és nemzetközi texil és divatmárkáknál, cégeknél
 • önálló alkotóművészként
 • jelmeztervezőként


divat műtermi gyakorlatok; divattervezés és kutatás; textil műtermi gyakorlatok; textiltervezés és kutatás; kortárs design; speciális tervezés; gyakorlati innovációk, integrált tervezés; esztétika; vállalkozási ismeretek; fenntartható társadalom és kultúra, myBrand tréningek

 • Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe:
  • Textiltervezés BA
 • A bemenethez meghatározott kreditek teljesítésével elsősorban számításba vehető alapképzési szakok: 
  • a művészet képzési terület, 
  • valamint a művészetközvetítés képzési terület alapképzési szakjai.
 • Meghatározott kreditek teljesítésével vehetők figyelembe továbbá azok az alap- vagy mesterfokozatot adó szakok, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti főiskolai vagy egyetemi szintű alapképzési szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad.

„A két év alatt megismertem, hogy a divattervezés egészen pontosan mit takar. Sokkal többet annál, amit sokan gondolnak erről a szakmáról. A METU mind gondolkodásban, mind a tervezési folyamat felépítésében sokat segített, megtanította a szakmai alapokat, emellett a grafikai ábrázolásmód kialakítására is nagy hangsúlyt fektettek. A kemény munka során egy sokkal szélesebb képet kaptam erről a szakmáról, és fejlődésemet az itt eltöltött két éves mesterképzésnek köszönhetem.”
CSEPREGI NOÉMI végzett hallgatónk 

„Hatalmas élmény volt hazai divattervezőktől tanulni. Az egyetem által nyújtott lehetőségek, mint a hatalmas gépparkkal felszerelt műhely, az ott rendelkezésemre álló szakmai segítség, a divatbemutatókon, kiállításokon való részvétel révén olyan alapot kaptam, amivel könnyen tovább tudok lépni. Aki komolyan szeretne foglalkozni az öltözéktervezéssel és hajlandó időt, illetve energiát áldozni rá, annak ebben ez az egyetem a legmegfelelőbb partner.”
SEBŐK KORINNA végzett hallgatónk

„Mindig kihívások elé állítottak, ami arra késztetett, hogy kísérletezzek és új utakat fedezzek fel. A METU-n nagyon jó hátteret kap, aki kész keményen dolgozni a céljaiért, megadnak minden segítséget, támogatnak, inspirálnak, hogy a munkánk mindig a lehető legjobb legyen.”
HATHÁZI LILI végzett hallgatónk


„Gondolkodásmódot próbálnak átadni, nem pedig megoldást. Mindenkinek segítenek megtalálni a saját tervezői nyelvét, a legjobb irányt és módszert, amivel kifejezheti önmagát.”

HORNOK BARBARA végzett hallgatónk

„Ha egy kicsit is izgat a textiltervezés, biztos lehetsz benne, hogy ha kellő szorgalommal, kitartással állsz az előtted lévő feladatokhoz, akkor a METU mindent elkövet annak érdekében, hogy a benned motoszkáló kreatív vadhajtásokból, szakmai hozzáértés és tapasztalat hozz áadásával izgalmas alkotások születhessenek.”
HORVÁTH EVELIN végzett hallgatónk


„Megtanultam, hogy a tervezési folyamatok során számos utat be kell járnunk, amíg eljutunk a megfelelő eredményig. A vakvágányoknak tűnő kísérletek pedig olyan tapasztalatokkal szolgálnak, amelyek a későbbiekben még hasznunkra lehetnek.”
MÁRFÖLDI DÓRA, textilművész alumnánk, jelenleg óraadó oktatónk


ELSŐ YOUNG TALENT PROGRAM
HEIMTEXTIL 2017 Beliczay Zsófia: Young Creations Award Upcycling
A’DESIGN AWARD Beliczay Zsófia ezüst érem, Zámori Zsófia bronz érem
OMDK 2019 Varnyú Dorina Craft, I.díj; Fülöp Luca Design, III.díj
OMDK 2017 Gondos Eszter: Design I.díj
OMDK 2015 Zachar Viktória Craft II.díj
MAGYAR FORMATERVEZÉSI DÍJ 2016 Wolf Bettina: az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárság Megosztott Különdíja
MARIE CLAIRE FASHION DAYS divatbemutatók
NEW CRAFT kiállítások, Péter Pál Galéria
JÓL ÁLL NEKED A TOLERANCIA pályázat döntőse Bráz Noémi, Horváth Renáta, Virág Anita
ART DIPLOMA DÍJ Bráz Noémi, Bartus Andrea

FASHION LIVE! 2017 divatbemutató, Pozsony
VOGUE ITALIA Vogue Talents Hornok Barbara
BCEFW 2018 Young Talents: Horváth Renáta, Virág Anita, Hatházi Lili, Kocsis Emese
FORBES 30/30 Mészáros Lúcia 
METU LOOK FASHION EDITION


Díjaink


Ők is nálunk tanítanak
Partnerek