Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Tanácsok nyelvtanuláshoz | Budapesti Metropolitan Egyetem

tanácsok nyelvtanuláshoz

Milyen lehetőségek vannak nyelvtanulásra az Egyetemen?

Az egyetemen rengeteg nyelvi óra közül választhatsz, attól függően, hogy mit szeretnél: 

Hol lehet jelentkezni a nyelvi órákra?
Félév elején a kötelező vagy szabadon választható tárgyfelvételkor tudod felvenni őket a Neptunban.

Hogyan válassz órát?
A nyelvtanulás és a nyelvvizsga megszerzésének egyes lépéseit fontos már az első félévben megtervezned. Hogy megkönnyítsük a választást, klikkelj a szakodra és kövesd az alábbi útmutatót:

Ha az útmutató elolvasását követően vagy a tantárgyválasztássál kapcsolatosan további kérdéseid lennének, itt találsz gyors segítséget: GYIK

Kötelező nyelvet tanulni?
A nyelvi órák egy része szabadon választható, egy része pedig kötelező. Mindegyik nyelvi óra kreditértékkel rendelkezik, azaz a szabadon választható vagy kötelező kreditek terhére vehető fel.

Kell fizetni a nyelvi órákért?
A nyelvi órákat a szabadon választható vagy kötelező kreditek terhére veheted fel, így nem kell értük külön fizetni, ez csak abban az esetben szükséges, ha túlléped a szakodhoz tartozó szabadon választható vagy kötelező kreditkeretet. Az elszámolásra a záróvizsga előtt kerül sor.

Mikor és hol vannak a nyelvi órák?
A nyelvi órákat a Nagy Lajos, király úti és a Rózsa utcai campusokon tartjuk. A nyelvi órák a normál órarend részei, így a megszokott órarendi időpontokban veheted fel őket.

FONTOS:

 • Bármelyik stratégiát választod, ha nincs nyelvvizsgád,a tárgyfelvétel előtt írd meg a CooSpacerendszerben található online szintfelmérőt. A nyelvi szintfelmérőről ITT olvashatsz részletesebben.
 • Az egyes szakoknál ismertetett lehetőségek nem zárják ki egymást, tehát például lehet készülni a nyelvvizsgára, és ezzel párhuzamosan el lehet kezdeni új nyelvet tanulni.
 • Általános nyelvi óra keretében (nyelvi alapozó I., II., és III.) 12 nyelvből (angol, arab, francia, holland, japán, kínai, német, olasz, orosz, portugál, spanyol, svéd) választhatsz, és bármennyi nyelvet tanulhatsz. 

  • Levelező tagozaton intenzív, 40 órás nyelvi alapozót is indítunk péntek délután német és angol nyelven, illetve elegendő jelentkező esetén más nyelven is. 
  • Levelező tagozaton az alábbi nyelvek érhetők el: angol, francia, német, olasz, spanyol.
  • Az arab, holland, japán, kínai, orosz, portugál és svéd óra mindig kezdő szintről indul, így ezekből a nyelvekből nem kell szintfelmérőt írni. 
  • A kínai a többi nyelvtől eltérően heti két óra, és jó, ha tudsz valamennyit angolul.
 • A nyelv kiválasztásánál érdemes átgondolnod, hogy mennyi tudással rendelkezel az adott nyelvből, illetve van-e belőle általános vagy szakmai nyelvvizsga. 
 • Ha nem az angol a fő nyelved, akkor mindenképpen kezdd el tanulni már első évben!