Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Nyelvvizsga | Budapesti Metropolitan Egyetem

nyelvvizsga


Nyelvvizsgát szeretnék, mit csináljak?

 1. Olvasd el a szakodra vonatkozó nyelvi kimeneti követelményeket. (CooSpace: Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen nyelvi Intézet tájékoztató anyagok/ Nyelvi kimeneti követelmények.)
 2. Minta-feladatsorok elkészítésével ismerkedj meg a különböző nyelvvizsgákkal, és döntsd el, melyiket érdemes letenned.
 3. Tájékozódj a vizsgára történő jelentkezési határidőkről, arról, hogy mikorra várható az eredmény.
 4. Fentiek ismeretében tervezd meg, melyik félévben milyen nyelvi tárgyat veszed fel, hogy minél hamarabb megszerezd a nyelvvizsgát. A felvehető tárgyakat lásd a Nyelvet tanulok/Tanácsok nyelvtanuláshoz menüpont alatt.
 5. Kövesd oktatód tanácsait, a nyelvi órákon törekedj legalább 80%-kos teljesítményre, hogy eséllyel jelentkezhess a nyelvvizsgára.
 6. Konzultálj oktatóddal: amennyiben órai teljesítményed alapján tanárod megfelelőnek ítéli tudásod, ne halogasd a jelentkezést a nyelvvizsgára.
 7. Ha további kérdésed lenne vagy tanácsra van szükséged, keresd fel az Idegen Nyelvi Intézetet.

Hol találom, hogy milyen nyelvvizsga szükséges ahhoz, hogy megkapjam a diplomámat?

A szakodra vonatkozó nyelvi kimeneti követelmények listája megtalálható a CooSpace-en. (CooSpace: Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen Nyelvi Intézet tájékoztató anyagok/ Nyelvi követelmények.

Milyen nyelvekből tehetek nyelvvizsgát?

Az elfogadott nyelvek listája megtalálható a CooSpace-en. (CooSpace: Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen Nyelvi Intézet tájékoztató anyagok/ Elfogadható nyelvvizsgák) illetve a www.nyak.hu honlapon elérhető az állandóan frissülő aktuális lista.

Melyik a legkönnyebb nyelvvizsga?

Egyik nyelvvizsga sem könnyebb vagy nehezebb a másiknál. Azt a nyelvvizsgát érdemes választani, amelyiknek a feladattípusai a leginkább megfelelnek az ízlésednek és képességeidnek. Ehhez érdemes végignézni az egyes nyelvvizsgák minta-feladatsorát, majd azt kiválasztani, amelyiken a legjobb eredményt éred el. A minta-feladatsorokhoz a linkeket az egyes vizsgaközpontok honlapján találod. A vizsgaközpontokat legkönnyebben a www.nyak.hu oldalról éred el.

Meddig van időm leadni a nyelvvizsga-bizonyítványom ahhoz, hogy a diplomámat a kezembe tudjam venni?

A nyelvvizsga megszerzése a záróvizsga letétele után nincs határidőhöz kötve (kivéve, ha államilag támogatott hallgató esetében a képzési szerződés nem tartalmaz eltérő rendelkezést).

Milyen nyelvvizsgára készít fel a METU?

Készülhetsz általános nyelvvizsgára a Középfokú nyelvvizsga előkészítő I. és II. tárggyal.

Emellett 2 szakmai vizsgára készítünk fel: 

 • Euro Pro (angol üzleti)
 • TOEIC (angol nemzetközi üzleti kommunikáció)

A TOEIC nyelvvizsgáról további információt a CooSpace-en találsz: CooSpace: Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen Nyelvi Intézet tájékoztató anyagok.

Milyen nyelvvizsgát lehet letenni a METU-n?

Házon belül a következő nyelvvizsgát tudod megszerezni úgy, hogy közben szabadon választható kreditet is szerezhetsz vele: TOEIC üzleti kommunikációs nyelvvizsga angol nyelven. 

A munkaerőpiacon igen értékes TOEIC nyelvvizsga „listening and reading” modulja a „speaking and writing” modullal kiegészítve 2012 júniusa óta honosítható honosítható a pontszámoknak megfelelően középfokú vagy felsőfokú általános nyelvvizsgára. A METU-n jelenleg a Listening and Reading vizsgarész elérhető. További információ: CooSpace: Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen Nyelvi Intézet tájékoztató anyagok.

Diplomámhoz középfokú szakmai komplex nyelvvizsga szükséges. Az egyetemen van lehetőség a felkészülésre?

Igen. Ha már van általános középfokú nyelvvizsgád, akkor az Euro Pro I. és II. (angol) kurzust érdemes választani, ha nincs nyelvvizsgád, akkor járj előbb nyelvi alapozó órára.

Diplomámhoz középfokú általános komplex nyelvvizsga szükséges. Az egyetemen van lehetőség a felkészülésre?

Igen, a középfokú nyelvvizsga előkészítő I. és II. óra keretében. Előtte azonban írd meg a szintfelmérőt, és ha azon eléred a 80%-kot, akkor jelentkezz a kurzusra. Ha ennél alacsonyabb az eredmény, járj előbb nyelvi alapozó órára.

taggle vége

Mi történik, ha nem sikerül vagy csak részben sikerül a vizsga?

Ha nem sikerül a komplex vizsga, vagy csak részben sikerül, akkor a Neptunba elégtelen érdemjegy kerül, de a sikeres szóbeli vagy írásbeli vizsgáról megkapod a bizonyítványt. Ha nem jelensz meg a vizsgán, akkor pedig nem teljesített kurzusként kerül be a Neptunba a tárgy. Utóvizsgát vagy javítóvizsgát nem lehet tenni.

taggle vége

TOEIC nyelvvizsga

Miért érdemes a TOEIC nyelvvizsgát választani?

 • A munkaerőpiacon ezzel mérik az üzleti kommunikációhoz és a vállalati munkában szükséges szakmai angol nyelvi kompetenciát;
 • a legszélesebb körben használt és egyre népszerűbbé váló nemzetközi nyelvvizsga (évente 6 millió vizsgázó világszerte);
 • gyors és megbízható eredmény;
 • olcsóbb a többi nemzetközi vizsgánál;
 • külföldi hallgatóknak is érdemes letenni; 
 • nem lehet megbukni, bármilyen pontszámról kiállítják az adott nyelvtudást igazoló bizonyítványt;
 • a Cambridge és a TOEFL mellett ma a piacvezető üzleti nyelvvizsga;
 • a TOEIC vizsga „listening and reading” modulja a „speaking and writing” modullal kiegészítve honosítható a pontszámoknak megfelelő szinten.

Hogy jelentkezhetek a TOEIC nyelvvizsgára?

Tantárgyfelvételkor vedd fel a TOEIC nyelvvizsgát.

Mikor van a TOEIC nyelvvizsga?

Általában a vizsgaidőszak elején. 

Hol van a TOEIC vizsga?

Az egyetem Nagy Lajos király úti campusán. 

Kell-e fizetni a TOEIC vizsgáért?

Ha a tárgyfelvételkor veszed fel a nyelvvizsgát, akkor a szabadon választható kreditek fedezik a vizsgadíjat.

Mi történik, ha nem sikerül a TOEIC vizsga?

A TOEIC vizsgáról mindenképpen kiállítunk bizonyítványt, ami az éppen aktuális nyelvtudásodról szól, de a krediteket csak akkor szerzed meg, ha legalább 650 pontot elérsz a vizsgán. Utóvizsgát vagy javítóvizsgát nem lehet tenni.