nyelvvizsga


Nyelvvizsgát szeretnék, mit csináljak?

 1. Olvasd el a szakodra vonatkozó nyelvi kimeneti követelményeket. (CooSpace: Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen nyelvi Intézet tájékoztató anyagok/ Nyelvi kimeneti követelmények.)
 2. Minta-feladatsorok elkészítésével ismerkedj meg a különböző nyelvvizsgákkal, és döntsd el, melyiket érdemes letenned.
 3. Tájékozódj a vizsgára történő jelentkezési határidőkről, arról, hogy mikorra várható az eredmény.
 4. Fentiek ismeretében tervezd meg, melyik félévben milyen nyelvi tárgyat veszed fel, hogy minél hamarabb megszerezd a nyelvvizsgát. A felvehető tárgyakat lásd a Nyelvet tanulok/Tanácsok nyelvtanuláshoz menüpont alatt.
 5. Kövesd oktatód tanácsait, a nyelvi órákon törekedj legalább 80%-kos teljesítményre, hogy eséllyel jelentkezhess a nyelvvizsgára.
 6. Konzultálj oktatóddal: amennyiben órai teljesítményed alapján tanárod megfelelőnek ítéli tudásod, ne halogasd a jelentkezést a nyelvvizsgára.
 7. Ha további kérdésed lenne vagy tanácsra van szükséged, keresd fel az Idegen Nyelvi Intézetet.

Hol találom, hogy milyen nyelvvizsga szükséges ahhoz, hogy megkapjam a diplomámat?

A szakodra vonatkozó nyelvi kimeneti követelmények listája megtalálható a CooSpace-en. (CooSpace: Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen Nyelvi Intézet tájékoztató anyagok/ Nyelvi követelmények.

Milyen nyelvekből tehetek nyelvvizsgát?

Az elfogadott nyelvek listája megtalálható a CooSpace-en. (CooSpace: Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen Nyelvi Intézet tájékoztató anyagok/ Elfogadható nyelvvizsgák) illetve a www.nyak.hu honlapon elérhető az állandóan frissülő aktuális lista.

Melyik a legkönnyebb nyelvvizsga?

Egyik nyelvvizsga sem könnyebb vagy nehezebb a másiknál. Azt a nyelvvizsgát érdemes választani, amelyiknek a feladattípusai a leginkább megfelelnek az ízlésednek és képességeidnek. Ehhez érdemes végignézni az egyes nyelvvizsgák minta-feladatsorát, majd azt kiválasztani, amelyiken a legjobb eredményt éred el. A minta-feladatsorokhoz a linkeket az egyes vizsgaközpontok honlapján találod. A vizsgaközpontokat legkönnyebben a www.nyak.hu oldalról éred el.

Meddig van időm leadni a nyelvvizsga-bizonyítványom ahhoz, hogy a diplomámat a kezembe tudjam venni?

A nyelvvizsga megszerzése a záróvizsga letétele után nincs határidőhöz kötve (kivéve, ha államilag támogatott hallgató esetében a képzési szerződés nem tartalmaz eltérő rendelkezést).

Milyen nyelvvizsgára készít fel a METU?

Készülhetsz általános nyelvvizsgára a Középfokú nyelvvizsga előkészítő I. és II. tárggyal.

Emellett 4 szakmai vizsgára készítünk fel: 

A KITEX és TOEIC nyelvvizsgáról további információt a CooSpace-en találsz: CooSpace: Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen Nyelvi Intézet tájékoztató anyagok.

Milyen nyelvvizsgát lehet letenni a METU-n?

Házon belül a következő nyelvvizsgákat tudod megszerezni úgy, hogy közben szabadon választható kreditet is szerezhetsz vele: KITEX idegenforgalmi nyelvvizsga angol és német nyelven, KITEX kereskedelmi nyelvvizsga angol és német nyelven, TOEIC üzleti kommunikációs nyelvvizsga angol nyelven. 

A KITEX vizsgákat minden szakon elfogadjuk az oklevélhez. 

A munkaerőpiacon igen értékes TOEIC nyelvvizsga „listening and reading” modulja a „speaking and writing” modullal kiegészítve 2012 júniusa óta honosítható honosítható a pontszámoknak megfelelően középfokú vagy felsőfokú általános nyelvvizsgára. A METU-n jelenleg a Listening and Reading vizsgarész elérhető. További információ: CooSpace: Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Idegen Nyelvi Intézet tájékoztató anyagok.

Diplomámhoz középfokú szakmai komplex nyelvvizsga szükséges. Az egyetemen van lehetőség a felkészülésre?

Igen. Ha már van általános középfokú nyelvvizsgád, akkor az Euro Pro I. és II. (angol) kurzust érdemes választani, ha nincs nyelvvizsgád, akkor a KITEX kereskedelmi szaknyelvet válaszd (angol, német), de ehhez is érdemes legalább 75-80%-kos eredményt elérni a szintfelmérőn. Ha ennél alacsonyabb az eredmény, járj előbb nyelvi alapozó órára.

Diplomámhoz középfokú általános komplex nyelvvizsga szükséges. Az egyetemen van lehetőség a felkészülésre?

Igen, a középfokú nyelvvizsga előkészítő I. és II. óra keretében. Előtte azonban írd meg a szintfelmérőt, és ha azon eléred a 80%-kot, akkor jelentkezz a kurzusra. Ha ennél alacsonyabb az eredmény, járj előbb nyelvi alapozó órára.

taggle vége

KITEX nyelvvizsga

Miért érdemes a KITEX nyelvvizsgát választani?

 • A vizsga letehető Budapesten, hódmezővásárhelyi hallgatóink pedig Szegeden vizsgázhatnak, de választható más, a lakóhelyhez közeli helyszín is.
 • Egynyelvű vizsgáról van szó, vagyis nem kell fordítások miatt görcsölni.
 • A gazdasági típusú nyelvvizsgák közé tartozik, a szóbeli vagy írásbeli vizsgarész más vizsgarendszerekkel is kombinálható.
 • Jelentkezhetsz angolból és németből alap-, közép- és felsőfokon.
 • Vizsgaidőszak: október, január, április.

További információk a www.kitex.hu honlapon. 

Hogy jelentkezhetsz a KITEX nyelvvizsgára?

Tantárgyfelvételkor vedd fel a KITEX kereskedelmi vagy KITEX idegenforgalmi nyelvvizsgát az általad kiválasztott nyelvből (angol vagy német)

Ezek után az alábbi lépéseket kell követni:

 • A www.kitex.hu honlapon kattints a jelentkezés nyelvvizsgára menüpontra. Majd a bejelentkezés nyelvvizsgára opcióra.
 • Ezt követően regisztrálj, majd e-mailben kapsz egy jelszót, amelynek segítségével kitöltheted az online jelentkezési lapot.
 • A fizetési módnál ezt tüntesd fel: banki átutalás.
 • Az online jelentkezési lap kitöltési határideje mindig a KIT honlapján feltüntetett, az áprilisi vagy októberi vizsgaidőszakra vonatkozó jelentkezési határidő.
 • A jelentkezést követően a nyelvvizsga idejére, menetére vonatkozó információkat a KITEX nyelvvizsgaközponttól fogod megkapni.

Az online jelentkezés során érdemes Internet Explorer böngészőt használni.

Figyelem:

Amennyiben elmulasztod az online jelentkezést, nem tudsz részt venni a nyelvvizsgán, így a nyelvvizsgakurzust sem tudod majd teljesíteni.

Mikor van a KITEX nyelvvizsga?

Áprilisban vagy októberben (az őszi tantárgyfelvételkor az októberi, a tavaszi tantárgyfelvételkor az áprilisi vizsgára lehet jelentkezni).

Hol van a KITEX vizsga?

A jelentkezéskor tudod a helyszínt kiválasztani. Választhatsz az egyetemhez közeli vizsgahelyszínt (Budapest illetve Szeged), de választható a lakhelyhez közeli vidéki városok egyike is.

Kell-e fizetni a KITEX vizsgáért?

Ha a tárgyfelvételkor veszed fel a nyelvvizsgát, akkor a szabadon választható kreditek fedezik a vizsgadíjat.

Mi történik, ha nem sikerül vagy csak részben sikerül a vizsga?

Ha nem sikerül a komplex vizsga, vagy csak részben sikerül, akkor a Neptunba elégtelen érdemjegy kerül, de a sikeres szóbeli vagy írásbeli vizsgáról megkapod a bizonyítványt. Ha nem jelensz meg a vizsgán, akkor pedig nem teljesített kurzusként kerül be a Neptunba a tárgy. Utóvizsgát vagy javítóvizsgát nem lehet tenni.

taggle vége

TOEIC nyelvvizsga

Miért érdemes a TOEIC nyelvvizsgát választani?

 • A munkaerőpiacon ezzel mérik az üzleti kommunikációhoz és a vállalati munkában szükséges szakmai angol nyelvi kompetenciát;
 • a legszélesebb körben használt és egyre népszerűbbé váló nemzetközi nyelvvizsga (évente 6 millió vizsgázó világszerte);
 • gyors és megbízható eredmény;
 • olcsóbb a többi nemzetközi vizsgánál;
 • külföldi hallgatóknak is érdemes letenni; 
 • nem lehet megbukni, bármilyen pontszámról kiállítják az adott nyelvtudást igazoló bizonyítványt;
 • a Cambridge és a TOEFL mellett ma a piacvezető üzleti nyelvvizsga;
 • a TOEIC vizsga „listening and reading” modulja a „speaking and writing” modullal kiegészítve honosítható a pontszámoknak megfelelő szinten.

Hogy jelentkezhetek a TOEIC nyelvvizsgára?

Tantárgyfelvételkor vedd fel a TOEIC nyelvvizsgát.

Mikor van a TOEIC nyelvvizsga?

Általában a vizsgaidőszak elején. 

Hol van a TOEIC vizsga?

Az egyetem Nagy Lajos király úti campusán. 

Kell-e fizetni a TOEIC vizsgáért?

Ha a tárgyfelvételkor veszed fel a nyelvvizsgát, akkor a szabadon választható kreditek fedezik a vizsgadíjat.

Mi történik, ha nem sikerül a TOEIC vizsga?

A TOEIC vizsgáról mindenképpen kiállítunk bizonyítványt, ami az éppen aktuális nyelvtudásodról szól, de a krediteket csak akkor szerzed meg, ha legalább 650 pontot elérsz a vizsgán. Utóvizsgát vagy javítóvizsgát nem lehet tenni.