Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Nyelvi órák | Budapesti Metropolitan Egyetem

nyelvi órák

Az Idegen Nyelvi Intézet által kínált nyelvi kurzusok


ÁLTALÁNOS NYELVI ÓRÁK

Az egyetemen hallgatóink fakultatív keretben három féléven át hallgathatnak általános nyelvi órákat 12 nyelven (angol, arab, francia, görög, japán, kínai, német, olasz, orosz, portugál, spanyol, svéd). Az Erasmus program résztvevőinek, illetve a külföldi hallgatóknak szól a magyar mint idegen nyelv című tárgy, míg jelnyelv kurzusunkat elsősorban kommunikáció szakos hallgatóinknak kínáljuk.


Nyelvi alapozó I., II. és III.

A nyelvi alapozó órák abban segítenek, hogy idegen nyelven képes legyél szakmai tantárgyakat elvégezni, információt keresni (idegen nyelvű újságok, média és internet), és a munkahelyeden idegen nyelven is képes legyél ellátni feladataidat. Az alapozó tárgyak mindig a csoport szintjének megfelelő szintről indulnak. Az órák felvételéhez szükséges szintfelmérő kitöltésével kapcsolatban nézd meg a Szintfelmérő menüpontot.

A kínai órákhoz az angol nyelv alapfokú ismerete előnyt jelent, mivel az esetek többségében kínai anyanyelvi oktató tartja az órákat.


NYELVVIZSGÁRA ELŐKÉSZÍTŐ KURZUSOK

Általános nyelvvizsgára előkészítő kurzusok:

Középfokú nyelvvizsga előkészítő I. és II. 

A tárgy az általános nyelvvizsgákra készít fel. Jó választás, ha a szakodon középfokú komplex általános nyelvvizsgára van szükséged a diplomához, vagy ha a nyelvi alapozó első három félévét már teljesítetted, és szeretnéd továbbfejleszteni a nyelvtudásodat (előfeltétel: szintfelmérő).


Szakmai nyelvvizsgára előkészítő kurzusok:

Euro Pro szaknyelv I. és II. (angol)

A tárgy az Euro Pro Business English angol nyelvű szakmai középfokú komplex üzleti nyelvvizsgára készít fel, amely minden olyan szakon elfogadható, ahol szakmai középfokú nyelvvizsga szükséges a diplomához. Akkor válaszd ezt az órát, ha már van angol általános középfokú nyelvvizsgád, de üzleti vagy gazdasági típusú nyelvvizsgára van szükséged az oklevélhez (előfeltétel: középfokú komplex típusú angol nyelvvizsga).


Idegenforgalmi nyelvvizsga előkészítő (több nyelven, a hallgatók létszámának függvényében)

A tárgy a turizmus-vendéglátás szakos hallgatókat készíti fel az idegenforgalmi szakmai nyelvvizsgára. (Nappali tagozatos hallgatóknak a negyedik félévben kötelező idegenforgalmi szaknyelvet követően, levelező tagozatos hallgatóknak két féléven át, fakultatív keretben). 


TOEIC I. és II. (közép vagy felső)

A tantárgy a TOEIC nemzetközi üzleti kommunikációs nyelvvizsgára készít fel. A kurzusokat közép és felső szinten indítjuk két féléven át. Ha multinacionális cégnél vagy külföldön szeretnél dolgozni, akkor mindenképpen érdemes letenned ezt a vizsgát, mert ezzel mérik az álláskeresők nyelvi készségeit. Akkor is jó választás, ha már van nyelvvizsgád, vagy jól tudsz angolul, és szeretnéd szinten tartani a tudásoat.

A METU-n letehető „listening & reading” modulját még kiegészítheted a „speaking & writing” modullal, és akkor az elért pontszám függvényében általános középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsgára lehet honosítani. Elsősorban azoknak ajánljuk, akik multinacionális cégnél vagy külföldön szeretnének elhelyezkedni, illetve akik már rendelkeznek angol nyelvvizsgával, és szeretnék szinten tartani tudásukat. (Előfeltétel: TOEIC közép: középhaladó nyelvtudás, TOEIC felső: középfokú komplex angol nyelvvizsga.)


NYELVVIZSGÁK

Az egyetemen lehetőséget biztosít a TOEIC nemzetközi üzleti kommunikációs nyelvvizsga házon belüli megszerzésére. A nyelvvizsgákat óra nélküli kurzusként a tantárgyfelvételkor kell felvenni azon félév elején, amikor a nyelvvizsgát le szeretnéd tenni. Sikeres nyelvvizsga esetén a kimeneti követelmények teljesítése mellett még fakultatív krediteket is lehet szerezni. További információt a Nyelvvizsga menüpontban találsz. 


IDEGEN NYELVŰ SZAKTÁRGYAK

A tárgyak célja a szakmai ismeretkörök idegen nyelven történő elsajátítása, a munkaképes nyelvhasználat megteremtése. A tárgyak listáját lásd a mintatantervben, illetve az egyes szakoknál.


IDEGEN NYELVŰ SZAKMAI PROGRAM 

A programhoz tartozó tárgyak célja a szakmai ismeretkörök idegen nyelven történő elsajátítása, a munkaképes nyelvhasználat megteremtése. A tárgyak listáját lásd a mintatantervben, illetve az egyes szakoknál. 

A Budapesti Metropolitan Egyetem idegen nyelvű szakmai programjának lényege, hogy 3 mintatantervileg kötelező tárgy idegen nyelven történő teljesítésével az Egyetem – a képzésben megszerezhető oklevél mellé – tanúsítványt állít ki a hallgatók részére.

A tanúsítvány igazolja a tantárgyak idegen nyelven történő sikeres teljesítését, amely a jövőben a továbbtanulás és a karrierépítés szempontjából előnyt jelenthet.