Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility SALLAY-FEKETE ILDIKÓ / DIVAT- ÉS TEXTILTERVEZÉS MESTERSZAK | Budapesti Metropolitan Egyetem

SALLAY-FEKETE ILDIKÓ / DIVAT- ÉS TEXTILTERVEZÉS MESTERSZAK

„…már egészen fiatalon figyeltem arra, hogyan öltözködnek a környezetemben és tudatosan válogattam össze saját darabjaimat is.”


Ildikó Kézműves tárgykultúra alapszakunkon, idén pedig Divat- és textiltervezés mesterszakon diplomázott. Elnyerte a Corset divatpályázat szakmai díját, részt vett a Marie Claire Fashion Days 2016-os eseményén a Várkert Bazárban, a METU DIVATSHOW-n a Francia Intézetben, cikk készült vele Zsiráf magazin METU-sokat bemutató sorozatában.Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Tinédzser korom óta ügyeltem arra, hogy az öltözékem tükrözze a személyiségem, és már akkor is törekedtem arra, hogy úgy öltözzek fel, hogy ugyanazt ne lássam viszont az utcán.

Miért ezt a szakot választottad?
Már általános iskolában kiderült, hogy van rajzkészségem és szerettem is szabadidőben ezzel foglalkozni. Illetve már egészen fiatalon figyeltem arra, hogyan öltözködnek a környezetemben és tudatosan válogattam össze saját darabjaimat is. Egyértelmű volt a választás.Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
Divat és stílustervező  OKJ-s képzésen fejlesztettem odáig a képességem, mellyel  felvételt nyerhettem a METU (akkor még BKF) Kézműves szakára, majd idén öltözék és kiegészítőtervezőként végeztem.

Mi inspirál?
Nagyon sok minden, nehéz lenne kiemelni valamit.Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Az egyik az első félévben készült HOODIES fantázia névre keresztelt kabát, aminek a kapucnija táskává cipzározható. Meghatározta a tervezési koncepciómat, hogy egy öltözék egyszerre több funkcióval is bírjon, azt gondolom, hogy ez védjegyemmé vált a félévek alatt.
 A másik, amit kiemelnék a Triangle fantázia nevű kapszulakollekcióm, mellyel a CORSET divatpályázaton elnyertem a tervező kategória díját. Az itt használt elvet, hogy magam készítem az alapanyagot egészen a diplomáig vittem.

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Transzformáció az öltözékekben. A mesterképzésen töltött 4 félév alatt végig az volt a koncepcióm, hogy olyan ruhákat tervezzek, melyek több funkciósak.  A diplomakollekcióm minden darabja öltözék és táska is egyben. Azt gondolom, hogy a mai rohanó világban minden embernek (nem csak nőknek) szükségük van ilyenfajta praktikumra. Az öltözékek átalakulását segítette az általam létrehozott anyag, melyet mintázási felületként is használtam.Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Rengeteget köszönhetek a szakon lévő tanároknak és segítőknek, remek embereket ismerhettem meg és máig tartó barátságok jöttek létre.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Mert jól felszerelt műhelyben, családi hangulatot idéző környezetben tanulhat.Hogy érzed magad a friss(másod)diplomásként?
Keresem a lehetőségeket és várom a kihívásokat.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Minden korosztály véleményét meghallgathattam a munkámmal kapcsolatban, ami építően hatott rám.Milyen terveid vannak a jövőre?
Saját brand létrehozása, amivel külföldön is megállom a helyem.