Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Árpás Renátó / Formatervező művész mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Árpás Renátó / Formatervező művész mesterszak

„…a projektenként változó multidiszciplináris kapcsolatok folyamatos kreatív töltettel látnak el…nincs két teljesen ugyanolyan megbízás, és ez ösztönöz arra, hogy újabb információkat kutassak fel.”


Renátó Formatervező művész mesterszakunkon diplomázott. Diplomamunkájáról már Pancsa Emese Design nagykövetünk írásában is olvashattatok.

 


Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Matchbox-tologató kiskorom óta foglalkoztat hétköznapi tárgyaink működése: A mi lehet a 'burkolat' alatt, illetve külső megjelenésük indokainak kérdései. Később gimisként a művtöri órákon mindig elhangzott a tananyag végén valamilyen extra művészeti érdekesség. A sztárdizájnerek világa egy számomra akkor megfoghatatlan, plátói tevékenységi körrel keltette fel figyelmem. A formatervező olyan szakember, aki számos más területen tevékenykedő szakemberrel kerül kapcsolatba munkája során. Ezek a projektenként változó multidiszciplináris kapcsolatok folyamatos kreatív töltettel látnak el, technológiai, anyagmegmunkálási és gondolkodásmódbeli szempontból is. Röviden nincs két teljesen ugyanolyan megbízás, és ez ösztönöz arra, hogy újabb információkat kutassak fel a témakörrel kapcsolatban.


Miért ezt a szakot választottad?
Alapszakos diplomám megszerzését követően a központi felvételi rendszer adatlapján böngészve, az eddig ismert egyetemek hasonló szakjai mellett felbukkant egy teljesen új képzés. Kíváncsi voltam mit képes összehozni egy frissen összeállt tanári gárda. 


Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
A Soproni Egyetem Formatervezés alapszakát végeztem el.


Mi inspirál?
Az építészeti megoldások nagyléptékű kompozícióitól, a hétköznapi használati tárgyaink formakultúráján át, az ipari létesítmények őszinte funkcionalitásáig, gyakorlatilag minden egyedi, anyaghűen kialakított objektum képes új gondolatokkal felvértezni.


Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Az egyik szemesztert egy holland egyetemen töltöttem, ahol bevezettek minket a fahajlítás mesterségébe. Féléves tervezési feladatként egy olyan bútordarabot terveztem, amely rugalmas szerkezetével segíti a helyes testtartást a folyamatos 'aktív ülés' által.


 


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Véleményem szerint aktuális problémakörré nőtte ki magát, a fiatal munkavállalók otthonainak gyakori váltogatása. Ilyen esetekben igyekszenek rendszerint olcsón túladni berendezési tárgyaikon a továbbállás előtti napokban, amely nem nyújt mindig hatékony megoldást. Ha olyan kompakt tárgyakkal veszik körül magukat, amelyek testre szabhatóak, és használati- illetve szállítási szempontból is egyszerűek, akkor akár a kialakult érzelmi kötelék is szerepet játszhat a tárgyak életútjának növelésében. Ezen elvek alapján egy állítható magasságú, szerszám nélkül lapra szerelhető asztalt terveztem a modern városi nomádok részére.

 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Leginkább az építő és előremutató szakmai beszélgetéseimet emelném ki tanáraimmal. 


Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
A szakon olyan szakemberek oktatnak, akik a tanítás mellett komoly projektekben vesznek részt továbbra is. Ezt a folyamatosan aktuális szakmai látásmódot adják tovább a hallgatóknak! 


Hogy érzed magad friss(másod)diplomásként?
Feldolgozás alatt.. :)


Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Összetett, feszesen időzített, de jó hangulatban telt.


Milyen terveid vannak a jövőre?
Kaptam néhány megkeresést termékfejlesztési projektekben való részvételre, a közeljövőben ezzel folytatom szakmai pályafutásom. Emellett néhány saját ötlet megvalósításán is dolgozom.


 


A diploma képek / modell: Szeidl Dóra, fotó: Csiszár Mátyás
Kedvenc munka / modell: Ana Flac, fotó: Pénzes Bence