Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility My best of / Pancsa Emese | Budapesti Metropolitan Egyetem

My best of / Pancsa Emese

Formatervező mesterszakos diplomamunkák nagyköveti szemmel 

A környezetünkből érkező inspirációk remek lenyomata a diplomázók kiállítása. A METU kiemelt figyelmet fordít arra, hogy lehetőséget adjon hallgatóik bemutatkozására. Az elmúlt évek együttműködéseinek, versenyeknek és workshop lehetőségeknek köszönhetően több végzős hallgatóval sikerült barátságot kötnöm. Most szeretném megragadni az alkalmat, hogy a teljesség igénye nélkül néhány kiemelkedő gondolatébresztőt bemutassak nektek.

Árpás Renátó neve az egyetemi évek alatt több kiemelkedő projekt kapcsán felmerült az egyetem falain belül és kívül egyaránt. A diplomamunkájában egy olyan élethelyzetre, avagy életstílushoz kínál megoldási javaslatot, ami egyre több fiatal számára lesz elengedhetetlen: az egyre feloldódó határok, a költözések sorozata, amelyek akár országhatárokat is átléphetnek.


 


Renátó a „városi nomádok” életmódját rugalmas megoldásokkal kívánja megkönnyíteni. Műleírásában is mesél arról, hogy miként értékelődnek fel az egyedi megoldások, és az önkifejezés hogyan jelenik meg a lakókörnyezetünkben. Személyes érintettségem miatt is felfigyeltem Renátó gondolatmenetére, amelyet egy kutatáson keresztül mutatott be. Nemsokára én is időszakosan egy egyelőre bútorozatlan szobába költözöm fél évre Hollandiába, ahol korábban Renátó is tanult. Mivel az egyetemisták életében sok olyan lehetőség adódik, ami ezzel párhuzamosan rugalmasságot követel, mi magunk is a termék célcsoportját képezzük. 

 

 


Renátó Low-tech bútora könnyen adaptálható a magasság megváltoztatásával különböző élethelyzetekhez, miközben anyagválasztásában is a fenntarthatóságot, és a hosszútávú együttműködést célozta meg. Egyedi csomópont megoldásával lehetőséget és szabadságot kínál a használónak, ami egy újszerű nézőpont használó és bútor között.

 


Nagy Gerda alkotói kapacitása szintén kimeríthetetlen. Foglalkozik zenével, saját márkája született már az egyetemi évek alatt, most pedig a technológia szabadság felhasználva ötvözte formatervezői eszköztárát egy már ismert eszköz, a metronóm újragondolásában. Gerda paradigmaváltásként fogalmazza meg kérdésfelvetését, amely diplomamunkáját inspirálta. „Vajon valóban a hallás a legjobb és legpontosabb modalitás arra, hogy ütemben maradjunk? Vagy taktilis érzékelésünk is kifinomult annyira, hogy megoldjon egy ilyen helyzetet?”„Az INPULSE egy olyan testre rögzíthető viselhető metronóm, mely a hagyományos hang alapú metronómokkal ellentétben, az ütemet rezgőmotorok segítségével, taktilisan közvetíti a felhasználó számára. A kétféle módon, a test bármely pontjára rögzíthető vezeték nélküli test-objekt bluetooth technológiával, telefonos applikáción keresztül vezérelhető.”Az eszköz felhasználási területei kimeríthetetlenek, hiszen a ritmikus mozgások környezetünk szerves részei. Jelenleg is használnak metronomokat sportban és gyógyászatban is. Gerda ezt a halmazt is kibővítené a tárgya felhasználhatóságának tekintetében. Munkájához készült dolgozatában a gyógyászati terület mellett a wellness, a játékok és a textilek világában is helyet találna újszerű megközelítésének. 

Nagyon izgalmas gondolatnak tartom a zene és a ritmus impulzus szintű átiratát. A kérdésfelvetés pedig megmutatja azt, milyen nézőpontok tudják elindítani egy termék fejlesztését. Milyen mélységben és honnan érdemes rátekinteni egy helyzetre, esetleg egy problémára ahhoz, hogy javítani tudjunk annak működésén. Nem szükséges megszólalni egy eszköznek ahhoz, hogy információt közvetítsen.

A gondolatok szabadsága és a korlátok nélküli alkotás hatalmas inspiráció és energia. Ajánlom mindenkinek, hogy a lehető legtöbb, akár nem is szakazonos kiállításra menjen el, és ismerje meg a tervezőket. Érdemes!