KÉPZÉSEK
Alapképzési szakok
Animáció
Designkultúra
Design- és művészetelmélet
Elektronikus ábrázolás (grafikus, webdesigner)
Emberi erőforrások
Egészségügyi szervező
Fotográfia (alkotói fotográfus, fotóriporter, divatfotós)
Gazdálkodási és menedzsment
Kameraman
Kereskedelem és marketing
Képalkotás
Képi ábrázolás (képgrafikus, illusztrátor)
Kézműves tárgykultúra
Kézműves (öltözék- és kiegészítő-tervező; textilműves; keramikus)
Kommunikáció és médiatudomány Környezetkultúra (belsőépítész, enteriőr- és környezettervező)
Média design
Mozgóképkultúra és médiaismeret
Nemzetközi gazdálkodás
Nemzetközi tanulmányok
Pénzügy és számvitel
Televíziós műsorkészítő
Tervezőgrafika szak
Turizmus-vendéglátás
Mesterképzési szakok Angol nyelvű képzéseink
Duális képzések a Metropolitanen
Felsőoktatási szakképzések Szakirányú továbbképzési szakok
FELVÉTELIMIÉRT A METROPOLITAN?EGYETEMÜNKRŐL
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
MŰVÉSZETI
KÉPZÉSEK TÁJÉKOZTATÓ
TOVÁBBTANULÁSI KISOKOS

Duális képzések a MetropolitanenMI AZ A DUÁLIS ALAPKÉPZÉS? MIBEN AD TÖBBET, mint a normál alapképzés?

A duális képzés az alapképzés egy fajtája, jóval több szakmai gyakorlattal. A lényege, hogy az egyetemi képzés ideje alatt egy vállalatnál helyezkedsz el, akiknél évi 22 hétig dolgozva munkatapasztalatot szerezel. Itt szakmai munkát végzel, amelyért még fizetést is kapsz, ráadásul nem csak a gyakorlati időszakokra, hanem a képzés teljes ideje alatt.

„Hiszünk abban, hogy ha a diákok már a tanulmányaik alatt később jól használható gyakorlati tapasztalatokra tesznek szert, az előnyös számukra és számunkra is az eredményes munkába állás szempontjából.” Csépai Martin, HR igazgató, Deloitte

MIÉRT ÉRDEMES DUÁLIS ALAPKÉPZÉST VÉGEZNED?

 • szakmai munkatapasztalatot szerezhetsz élesben iparági vezető cégeknél
 • a képzés teljes időtartamára fizetést kapsz a cégtől (tehát nem csak a gyakorlati időszakra, hanem az egyetemi oktatási időszakra is)
 • ha dolgoznod kell a tandíjad finanszírozása érdekében, úgy nem kell diákmunkát vállalnod, hanem azonnal szakmai munkát végezhetsz, és építheted a karrieredet
 • a képzési idő végén jó eséllyel munkaajánlatot fogsz kapni
 • az egyetem elvégzésekor már 3,5 év munkatapasztalattal a hátad mögött szakmailag nem fogsz pályakezdőnek számítani, azonnal jobb pozíciókra pályázhatsz


MELY CÉGEKNÉL, MELY SZAKOKON VÉGEZHETSZ DUÁLIS KÉPZÉST A METROPOLITANEN?

Az általános felvételi eljárásban, nappali munkarendre jelentkezőinknek az alábbi szakokon van lehetősége duális képzésre jelentkezni: 

 

2017/2018-es első félévben induló képzések
Képzés Partner vállalat*
Pénzügy és számvitel  
Gazdálkodási és menedzsment
(angolul is)
 
Turizmus-vendéglátás
(angolul is)
   
Emberi erőforrások
Kereskedelem és marketing
(angolul is)
Nemzetközi gazdálkodás    

*= Az Oktatási Hivatal jóváhagyása alatt.

Folyamatosan tárgyalunk partnercégekkel, hogy minél több lehetőség közül választhass. A partner cégekről IDE KATTINTVA olvashatsz bővebben.


HOGYAN ÉPÜL FEL A DUÁLIS KÉPZÉS?

 A duális képzés a tanév hosszában, felépítésében és a gyakorlatmennyiségében különbözik a hagyományos alapképzéstől. Ugyanúgy 3,5 féléves a képzés, de a tanév hossza 48 hét, ami csaknem kétszerese a "hagyományos” képzési időnek. Elméleti oktatással 26 hetet, a vállalatoknál pedig 22 hetet fogsz tölteni, és itt teszed le majd a gyakorlati vizsgákat is, illetve itt töltöd a képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlati időszakot is. A cégek évente 4 hét fizetett szabadságot biztosítanak.

Arra tehát készülj fel, hogy sűrűek lesznek az egyetemi éveid, hiszen a szünetekben, vizsgaidőszakokban fogod a gyakorlati idődet a cégeknél tölteni.

A GYAKORLATI KÉPZÉSÉRT JÁR FIZETÉS?

A duális képzés nagy előnye, hogy fizetést is kapsz érte. Ez havonta a minimálbér legalább 60%-ának megfelelő összeg. Ezt ráadásul a képzés teljes ideje alatt, tehát vállalatnál és az egyetemen töltött időszakokban ugyanúgy fizetik.
 

HOGYAN LEHET DUÁLIS KÉPZÉSEKRE JELENTKEZNI?

Maga a jelentkezés két egymással párhuzamosan zajló részből áll:

Első lépés!

 • Az általános felvételi eljárás keretében jelentkezz az általad választott alapszak(ok)ra  a felvi.hu honlapon február 15-ig.

Második lépés!

 • Nézd meg honlapunkon,  hogy az adott szak(ok)hoz milyen duális képzési lehetőségek érhetőek el. Válaszd ki a számodra szimpatikus duális képzés(eke)t és jelentkezz rá(juk) IDE KATTINTVA a honlapunkon elérhető  online jelentkezési lap segítségével..

   
 • Jelentkezési határidő: információ később, várhatóan 2017. május
   


A duális képzésekhez a vállalatok saját felvételit tartanak, ennek részleteiről és időpontegyeztetés céljából a jelentkezést követően e-mailben fogunk keresni.

A vállalati felvételi eredményről később kapsz értesítést.
 

A JELENTKEZÉSNEK VAN KÖLTSÉGE?

A duális képzésekre jelentkezés nem jár többletköltséggel.

MENNYIBE KERÜL A DUÁLIS KÉPZÉS?

Ugyanannyiba kerül, mint a „normál” alapképzés (a tandíjainkat az egyes szakok menüpontjaiban találod ITT), sőt igazából kevesebbe, hiszen fizetést is kapsz a képzés teljes ideje alatt.

MIT FOGOK CSINÁLNI A KIVÁLASZTOTT CÉGNÉL?

Gyakornoki pozícióban leszel az adott cég munkatársa . A gyakorlati időszakokban megismered a vállalat egész működését,  a szakodhoz kapcsolódó munkaköröket. Ennek érdekében többféle munkakörben is kipróbálhatod magad a képzés ideje alatt. A pontos feladatokat a kiválasztott cégek ismertetik.

MI TÖRTÉNIK, HA SIKERTELEN A VÁLLALATI FELVÉTELI?

A vállalati felvételi eredménye nem befolyásolja a központi felvételit, a ponthatárhúzás eredményét. Ha tehát sikertelen a vállalati felvételid, ugyanúgy felvehetnek a hagyományos alapképzési szakra a pontjaid alapján - vagyis "csak" a duális formára nem nyersz felvételt.

MI TÖRTÉNIK, HA NEM SIKERÜL A KÖZPONTI FELVÉTELI?

A duális képzés az alapképzésben belül működő képzési forma, ha tehát nem sikerül a normál felvételi eljárásban felvételt nyerned, úgy hiába választott ki egy cég a duális képzésben való részvételre, nem tudod azt elkezdeni.

MEGGONDOLHATOM MAGAM "MENET KÖZBEN"?

Igen, van rá lehetőséged. Amennyiben sikeres vállalati felvételit tettél, és a központi felvételin is bekerültél az adott szakra, de még nem iratkoztál be, választhatod a hagyományos alapszakot is. 

Emellett a tanulmányaid során, ha úgy alakulna, hogy nem  tudod tovább vállalni a duális képzési formát, akkor kérheted az átsorolásodat a „hagyományos” szakra.

KELL BÁRMILYEN ELKÖTELEZŐDÉST VÁLLALNOM A CÉG FELÉ?

Nem.

A CÉG FELMONDHATJA A SZERZŐDÉST?

Igen, amennyiben a szakmai gyakorlat eredményességét vagy a cég érdekeit veszélyeztető magatartást tapasztalnak a hallgatótól, vagy a szerződésben foglalt szabályokat nem tartja be a hallgató. Illetve abban az esetben is, ha hallgatói jogviszonya szünetel vagy megszűnik.

 

HOVÁ FORDULHATOK A KÉRDÉSEIMMEL?

Keresd kollégáinkat az alábbi elérhetőségeken:


DUÁLIS KÉPZÉS A MÉDIÁBAN

Megmondjuk, hogyan lehet tanulás mellett is pénzt keresni - az origo.hu cikke.

 
FELVÉTELI IRODA
Infó vonal: 06-1-273-2419
E-mail: felveteli@metropolitan.hu

METROPOLITAN YOUTUBE CSATORNA