Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility VARGA ANITA / KÉZMŰVES ALAPSZAK | Budapesti Metropolitan Egyetem

VARGA ANITA / KÉZMŰVES ALAPSZAK

„A feladatok megoldása során egyre nyitottabb lettem és mára szinte bármi képes hatással lenni rám, amiben meglátom azt a részletet, amit tovább tudok gondolni…”
 

Anita Kézműves tárgykultúra alapszakunk textilművesség specializációján diplomázott. Csoporttársaival kiállított a frankfurti Heimtextilen, a világ legfontosabb, lakás- és közületi textíliák témában megrendezett szakvásárán 2017-ben.Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Mindig is érdekeltek művészettel kapcsolatos tevékenységek, gondolok itt a zenélésre és a festésre. A gimnázium után ruhaipari technikusi végzettséget szereztem, ahol megszerettem a textilekkel foglalkozni.

Miért ezt a szakot választottad?
Szeretem a kihívásokat és annak ellenére, hogy reggeltől estig dolgozni kell a projekteken, én mégis élvezem, mert szeretek újat alkotni, akár szitanyomást vagy szövési eljárást választok a feladat megoldásához vagy digitálisan mintákat tervezek.

Mi inspirál?
Az egyetemen töltött évek alatt nagyon sokat változtam, ezzel együtt a szemléletmódom is. A feladatok megoldása során egyre nyitottabb lettem és mára szinte bármi képes hatással lenni rám, amiben meglátom azt a részletet, amit tovább tudok gondolni, a népművészeti motívumoktól kezdve a modern alkotásokig. Az utóbbi munkáim során azonban az op art művészeti irányzat inspirált a legjobban.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Az egyik kedvenc feladatom egy népművészeti motívum átírása volt, ahol digitálisan, képszerkesztővel dolgoztam. Azért szeretem a mintatervezést, mert rengeteg variáció készíthető és raportálható. Ezen kívül a kész terveket enteriőrökbe és ruházatra is elhelyeztem, hogy reprezentáljam lakástextilként és öltözéken funkcionálva.A másik kedvencem egy szoknya kollekció tervezése és kivitelezése volt. A feladathoz az op art irányzatot választottam, ahol a geometrikus formák és a fény-árnyék kontraszt inspirált. A szoknyákat különböző szélességű és alapanyagú szalagokból állítottam össze úgynevezett triaxiális szövéssel. A többféle textúra és a fényes-matt felület ellentétével nem mindennapi felületet hoztam létre, amely hordható a hétköznapokon vagy alkalmi viseletként is.

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A diplomamunkám - az „Optic wave” – lakástextil - egy három darabból álló lapfüggöny kollekció, amelynek inspirációja az optikai illúzió. Azért ezt a témát választottam, mert folytatni akartam a kísérletezést a térhatású és optikai textilek irányába, emellett a szakdolgozatomban is ezekkel foglalkoztam. A függőleges, oszlopszerű csíkozással optikai hullámzást értem el a szöveten. A felületén kialakult háromdimenziós hatás azért is megtévesztő, mivel a minta síkban van. A kézi szövéssel készült textilek mintáját digitálisan készítettem, ahol meghatároztam a szövéshez szükséges paramétereket, mint a mintaelemet, a befűzési sorrendet és az emelési utasítást. Mindhárom darabnál soros befűzést és vászonkötést használtam, ezáltal egy merev szerkezetű szövetet készítettem. Ezt a projektet tovább lehet fejleszteni, hogy minél jobban érvényesüljön a 3D hatás a textilen.


 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődéséhez a METU az egyetemi évek alatt?
Nagyon sok segítséget kaptam az önmegvalósításhoz, amelyhez rengeteg eszközt és alapanyagot biztosított a METU. Ezek mellett a szakmában elismert művészektől tanulhattam, akik átadták tapasztalataikat és tanácsaikkal jobb tervezővé válhattam.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Mindenképpen ajánlom az egyetemet azoknak, akik művészi beállítottságúak és szeretik a kézzel készült alkotásokat. A többféle szakirány lehetővé teszi, hogy a hozzájuk legközelebb álló művészeti ággal foglalkozzanak, amely alapot ad a későbbi munkásságukhoz.

Hogy érzed magad frissdiplomásként?
A pozitív visszajelzések és a munkám iránti érdeklődés által magabiztossá váltam. Az eddigi hajtás után kissé fellélegezve fogom folytatni a tervezést. Rengeteg lehetőség van kiállításokra és pályázatokra, ahol bemutathatom a diplomamunkámat.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
A prezentálás nem az erősségem, de mivel olyan dologról kellett beszélnem, amivel fél éve foglalkoztam így könnyű volt átadni a diplomamunkám gondolatmenetét és a készítés folyamatát. A vizsgabizottság építő kritikáit megfogadva egyrészt fejleszteni fogom a térbeli hatás elérését a szöveten, másrészt kibővítem a felhasználási lehetőségeket más területekre is, mint például bútorszövetként.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Tanulmányaimat a METU Divat- és textiltervezés mesterszakán folytatom. Szeretném az eddigi munkáimat továbbgondolva új módszereket kipróbálni. A közeli jövőben célom a saját márkám kialakítása, illetve minél több ismeret és kapcsolat megszerzése. Tervezem, hogy más tervezőkkel is együtt dolgozom egy-egy projekten, amiből újabb inspirációkat szerezhetek.