Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility TEMPOzzunk! | Budapesti Metropolitan Egyetem

TEMPOzzunk!

interjúnk Pancsa Emesével


Emese Környezetkultúra alapszakunkon végzett 2017-ben, jelenleg Formatervező művész mesterszakunk hallgatója. A 2017/2018-as tanév Design nagyköveteként nemcsak nyílt napjainkon, az Educatio kiállításon, hanem számtalan szakmai eseményen is képviselte a METU-t.
A nagykövetei teendők mellett előadója volt az első TEDxMETU-nak is, ahol a TEMPO elnevezésű projektjét mutatta be a közönségnek. Terveiről, arról hogy mivel tölti napjait, és milyen a METU-n tanulni, korábban már meginterjúvoltuk, ezt az írásunkat itt olvashatod. A félév végéhez közeledve, a szakmai kiértékelések után arról kérdeztük Emesét, hogy áll most a TEMPO, amelyet azóta is folyamatosan fejleszt.


 

(forrás: Emese instagram oldala)


Először is: hogyan, honnan jött a TEMPO ötlete?
A TEMPO a testi-lelki egészség kapcsolatát új megközelítésbe helyezi. Az emberi energiával működtetett hangszer elvén alapul. Egyedi élményt nyújt a használat közben, ami feledteti annak a tényét, hogy a használója az egészsége javításán dolgozik mind testi, mind lelki értelemben. Fejlesztő eszköz, amely játékos formában a zenén keresztül nyújt lehetőséget az önkifejezésre. Egy újfajta kommunikációs eszközként is felfogható. Zenei lehetőségei a komponálás tekintetében kimeríthetetlenek, így hosszútávon fent tudja tartani az érdeklődést a használóban. Ezen szempontok fejlesztése munkál bennünk Ujvári Dávid villamosmérnök barátommal együtt, aki a projekt elektronikai tervezésében és a programozásban nélkülözhetetlen társam lett a fejlesztések során.


    

A TEMPO eddigi fontos állomásai: OMDK - Harsányi díj - TEDx

   


Hogy áll jelenleg a projekt?
Az elmúlt időszak nagyon tevékenyen telt. A TEDx pályázati folyamat és a felkészülési időszak kezdetén a koncepció elnyerte a Magyar Innovációs Szövetség Harsányi István Hallgatói Díját. Ebből adódóan párhuzamosan fejlesztettük az eszközt mindkét lehetőséggel élve. A kapott ösztöndíjat a TEDx színpadi bemutatkozására fordítottam, ami sokat mozdított elő a zenekeverés minőségén. Végvári Imi mentorként támogatta a TEDx felkészülésemet és rengeteget tanultam tőle. A tudás és tapasztalat, amire lehetőséget kaptam túlmutat a TEDx színpadán, amire mindig hálával gondolok. A TEMPO-nak köszönhetően rengeteg barátra tettem szert, akik mind szakmailag, mind emberileg az egyik legértékesebb hozadéka a fejlesztési folyamatnak. Olyan sok mindenkinek tartozom köszönettel!
Mi történt a TEDx-es előadásod óta? Hozzásegített ahhoz, hogy a szakmai projektjeid beinduljanak, vagy hozott-e olyan plusz érdeklődést, amiből profitálni tudtál?
A korábban említett kapcsolati hálón túl publikációban és a projekt megismertetésében hatalmas előrelépés volt. Olyan hivatkozási alapokat teremtett, amelyeken felbátorodva belefogtam saját weboldal készítésébe, és több újabb pályázati lehetőségben is kipróbáltam magam. Az egyetemünk falain belül már döntősként készülök a végső megmérettetésre egy Start Up versenyben, komoly anyagi támogatásért, amit egy Kickstarter kampány kivitelezésére fordítanék, és jogi háttér megteremtésére a termék védelmére. 

Olyan pályázati lehetőségeket is találtam, ahol lehetőség lenne több művész hallgató bevonásával egy, az egyetemen belüli közösségi, alulról szerveződő kampány összeállítására. Bízom benne, hogy a hallgatótársak örömmel fogadják majd a kezdeményezést, amennyiben a pályázaton sikerrel járok. Nagyon boldoggá tesz a gondolat, hogy a TEMPO saját törekvésein túlmutatóan lehetőséget nyújthatna több magyar fiatal számára is a bemutatkozásra. A Kickstarter kampány egy nagyobb üzleti terv első lépéseként szerepel a látómezőnkben. A többi lépést pedig még nem fedném fel nektek, legyen még miről mesélni :).

Külföldi bemutatkozásra is kerestem lehetőségeket, így, ha már bicikli, akkor Hollandia. A napokban kaptam meg az értesítést, hogy elnyertem a Campus Mundi ösztöndíját egy 6 hónapos külföldi tanulmányi időszakra. Sok várakozással és bizakodással tekintek ez elé a lehetőség elé. Remélem, hogy a közeljövőben már a termék nagyköveteként külföldön is képviselhetem az innovációt, amit a TEMPO képvisel.


 

Emese korábbi projektje, az AnatomyMilyen irányba fejleszted most a TEMPO-t? 
A TEMPO a jövő irodabútora, a jövő munkahelyeinek eszköze lehetne. Ez az egyik legkedvesebb vízióm, rengeteg kutatás áll a gondolat mögött. Ami pedig a várakozásaimat is felülmúlta: a TEMPO iránti érdeklődés speciális igényű fiatalok számára. Gondoltam rá, hogy gyermekek fejlesztésében hosszú távon, léptékváltással új perspektíva nyílhat. A TEDx bemutatkozásnak köszönhetően az Esély című műsor forgatott velünk egy riportot, amely több szakemberhez is elért. Az adásba kerülést követő napon már csörgött a telefonom: egy alapítvány szeretne saját TEMPO-t magának. Hatalmas megtiszteltetés már maga a megkeresés is. Úgy gondoltam, meg kell találnom módot arra, hogy az érdeklődő alapítványok akár támogatási együttműködésből juthassanak hozzá az eszközhöz. Szerintem minden tervező életében felemelő élmény lehet, amikor megteheti, hogy a tervezett tárgyával fiatalok egészségét támogató termékkel járulhasson hozzá. A METU Start Up programban mentoromként említhetem Dr. Kiss Ferenc tudományos rektorhelyettest, akivel együtt kezdtük el kidolgozni a kampány struktúráját. Az a cél fogalmazódott meg, hogy a kampányban a támogatóknak lehetőségük van 1+1 TEMPO megvásárlásával egy eszközt jótékony céllal adományzozni egy alapítvány számára. Egy kisebb, a kampány előkészületeihez szükséges kutatás eredményei kapcsán erre a közösségi finanszírozás keretében lenne is érdeklődés. Izgatottan várom, hova tud majd eljutni a TEMPO azok segítségével, akik ezzel az eszközzel szeretnének hozzájárulni a speciális igényű fiatalok támogatásához.


 

A TEMPO legújabb látványtervei


Mi a jövőbeli terv, cél?
…és milyen mesterszakosnak lenni?

Nagyon szeretem a mesterképzést. A tanáraim nagyon inspirálók, mindenkivel szeretek órákon túlmutatóan is beszélgetni, együtt gondolkodni, ők pedig nyitottak is rá. Bármikor, bármelyik projektemmel fordulhatok hozzájuk. Azt érzem, bátran kérdezhetek és figyelő fülekre találok. Nem csak a tanárok, hanem a csoporttársaim között is. A csapat színességé mindannyiunk számára hasznos visszajelzésekhez segít hozzá. A konzultációkon nem egyénileg tanár-diák beszélgetések fejlesztjük az ötleteket, hanem rendszeresen meghallgatjuk egymást, és építkezünk egymás tapasztalataiból. Olyan barátságokra tettem szert, amire nem is gondoltam a mesterképzés keretében. Most egy kisebb csapattal közösen szervezzük a szakmai gyakorlatunkat, remélem nagyon sokat tudunk a nyáron is egymástól tanulni és hosszú távú szakmai együttműködéseket tudunk megalapozni. 

Nehéz összevetni az alapszakkal, mert az utam nem volt teljesen egyenes. Környezetkultúra alapszakról formatervezés irányába specializálódtam. Az alapszakon is sok formai gyakorlatunk volt, természetesen szerves része volt az alapozásnak, de mostanra a fókusz eltolódott. Azt érzem a mesterképzésen az alapszakon szerzett készségek sokszínűsége, a különböző hozott tudásbázis, amely a csoport összetételéből adódik, sokkal dinamikusabb fejlődésre adott lehetőséget.

 

A legújabb püree projekt


A nagykövetség mit jelentett Neked szakmailag?
A nagyköveti feladatokat fontos küldetésként éltem meg. Őszintén hiszek a tudásmegosztás jelentőségében és nagyon örültem, hogy új embereket ismerhetek meg és én is tanulhatok. Szuper közösség alakult ki a kampány időszaka alatt, nagyon megszerettem őket. Szakmailag a pályázataimban remek hivatkozási alapot jelentett. A fejlesztés alatt álló weboldalamon is külön kategóriaként tervezem szerepeltetni azokat a tapasztalatokat és törekvéseket, amelyek a nagyköveti időszak alatt megfogalmazódtak bennem. A külföldi tanulmányi időszakom alatt pedig vállaltam, hogy szívesen népszerűsítem a külföldi tanulással járó lehetőségeket és tapasztalatokat. Izgatottan várom az új kihívásokat. Továbbra is szeretnék az egyetemünk kommunikációjában segédkezni, mert a belső motivációm része, hogy segítsek élettapasztalatok és eseményeket a design segítségével feldolgozni és nyomot hagyni.