szakdolgozat

SZAKDOLGOZATOK

Az előző évek szakdolgozatait érdemes áttekinteni, mielőtt az ember hozzákezd a sajátjához. Milyen témákat dolgoztak már fel nagyon sokan? Milyen alapvető szakirodalmakkal érdemes elindulni? Ki mit írt egy adott témavezető irányításával? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adnak választ a Metropolitan Egyetem korábban írt szakdolgozatai.

Mit lehet és mit nem lehet tenni a dolgozatokkal:

Lehet

  • Olvasni
  • Inspirálódni
  • Szakirodalmi bibliográfiához ötleteket meríteni
  • Korábban elfogadott formai megjelenést közelről is megnézni (ügyelve arra, hogy a dolgozat már a Budapesti Metropolitan Egyetem Hallgatói Követelményrendszere szerinti legyen)

Nem lehet

  • A dolgozatot vagy annak egy részét kimásolni vagy lementeni (illetve bármilyen módon sokszorosítani/közzétenni)
  • Szakirodalomként idézni belőle, mivel posztgraduális (doktori disszertáció) szint alatt ezt nem fogadjuk el

Hol érhetőek el a dolgozatok

A Központi Könyvtárban kiállított kiváló szakdolgozatok ugyan sokat segítenek a dolgozat formai követelményeinek áttekintésében, de tartalmukat tekintve szükségszerűen korlátozottak. Ezen segít az online repozitóriumunk, amelyben a korábbi évek sikeresen védett dolgozatai találhatóak. Érdemjegyeket nem tartunk nyilván, a dolgozat tartalmi minőségéről csak annyit lehet biztosan állítani, hogy a védése sikeres volt.

A linkre kattintva akár az egyetemen belülről, akár kívülről megjelenik a következő oldal:

Bármelyik keresőmezőre lehet keresni önmagában és kombinálva is, illetve az évszám csúszkával is lehet keresni. Keresésre egy találati lista jelenik meg (alábbi kép). Az oldalsó szűrők a találatok szűkítését szolgálják. A találatok listájában a kulcsszavakra kattintva át is lehet lépni más dolgozatokra, amelyek ugyanezt a kulcsszót használták.

Távoli hozzáféréssel és az egyetemi wi-fin át olvashatóak a dolgozatok adatai (pl. szerző és témavezető neve, dolgozat címe, kulcsszavai, stb.), illetve a dolgozat kivonata. A teljes szöveg helyett ez a felirat jelenik meg:

Csak az egyetem IP tartományán belül (de nem Wi-firől, saját eszközzel!) olvashatóak az ide feltöltött szakdolgozatok teljes szöveggel. 

Ha valamiért mégsem jelenne meg a dolgozat teljes szövegét és kivonatát mutató modul, annak két oka lehet: 1. a dolgozat titkos, és csak az adatai vannak fent a repozitóriumban, a szövege nem; 2. a dolgozat régi, a szövege nincs meg digitálisan, de nyilvántartjuk az adatait. Az alábbi példa a titkos dolgozatok megjelenítésére:

Ha a dolgozat szövege elérhető, ez egy pdf formájában fog a böngészőben megnyílni.


Jó olvasást és sikeres kutatást kíván minden hallgatónknak a METU Könyvtárának csapata!