Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Pressing Zsófia / Tervezőgrafika alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Pressing Zsófia / Tervezőgrafika alapszak

"Emlékszem, a tervezőgrafika a sokszínűségével ragadott meg. Bár megvannak a kedvenc eszközeim, ezer és ezer technikát ötvözhetek, ha úgy adódik kedvem, nagyon sokrétű és alkalmazkodó műfajnak tartom."

Zsófia Tervezőgrafika alapszakunk végzőse, most kezdi tanulmányait Tervezőgrafika mesterszakon. Korábbi interjúnk, amelyet a 2015-ös ME(e)Tdesign kiállítás kapcsán készítettünk ITT olvasható Zsófiról.Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Kiskorom óta a mindennapjaim szerves részét képezi a kreatív tevékenység, így már az általános iskola végére körvonalazódott bennem, hogy művészeti iskolákat keressek tanulmányaim folytatásához.

Miért ezt a szakot választottad?
A tervezőgrafika számomra nagyon sokszínű és rugalmas. Rengeteg technikát és stílust ölel fel, amiket szabadon variálhatok, valamint egyszerre klasszikus és modern, ami gondoskodik róla, hogy mindig szolgáljon valami új felfedeznivalóval.Mi inspirál?
Alkotás közben hangulatokból és élményekből merítek ötletet, ezek újraélésében pedig nagy szerepet játszik a zenehallgatás. E mellett mindig olyan munkákra törekszem, amelyekre jó érzés ránézni, és öröm kézbe venni őket, akár adó, akár fogadó félként.Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Infógrafikák rajzolása, különböző csomagolástervek (pl. tea, tojás, gyorsposta).
Az előbbi egy izgalmas gyakorlat volt számszerűbb adatok minél látványosabb elrendezésére úgy, hogy azok egyértelműek és átláthatóak maradjanak.A tojáscsomagolásnál a felhasznált anyag minimumon tartása és a termék védelmének szem előtt tartása volt érdekes kihívás, míg a teánál élvezet volt kézzel megfesteni a mintákat. A gyorspostás feladat már a márkaépítésbe is betekintést nyújtott, ami még gyakorlatiasabb csomagolástervezést követelt. Nagyon szeretem továbbá saját kezűleg összeállítani a terveimhez a maketteket.  Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Egy fiktív szépségipari márka számára terveztem környezetbarát csomagolásokat. A KYUUB nevű termékcsaládban 9 kocka alakú, fa és kerámia tégelyben kaphatóak a fürdési rituáléhoz használatos kiegészítők. Olyan márka alkotására törekedtem, ami ötvözi a nyugati és keleti (esősorban a japán) stílusjegyeket, és megállja a helyét mind díszítő elemként, mind funkcionális tárgyként. Fontos számomra a környezetvédelem is, ezért olyan csomagolásban gondolkodtam, ami túlmutat önmagán, és a termék elhasználása után tetszés szerint újrahasznosítható, vagy természetes úton lebomlik.Friss diplomásként milyen terveid vannak a jövőre?
Szeretném tovább bővíteni ismereteimet a betűk, a kiadványszerkesztés és a könyvművészet területén, ezért a METU mesterszakának elvégzése az egyik fő célom, ahol Tipográfia specializáción tanulhatok. A mesterszak mellett szeretnék grafikai stúdiókhoz vagy nyomdákhoz csatlakozni, illetve dédelgetek álmokat egy kicsi, saját stúdióról, ahol általam tervezett ajándékcsomagolásokat, illetve textil- és papírtermékeket lehet majd kapni.Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Részt vehettem az Erasmus+ ösztöndíj programban, így fél évig Spanyolországban tanultam a választott szakomat. Szerepelhettem iskolai kiállításokon, segítettem azok szervezésében, eljutottam neves külföldi művészek workshopjaira, és múzeumi valamint nyomdai látogatásokra is, tarthattam előadást a munkásságomról, és megismerhettem más hallgatókét is különböző művészeti meetingeken – hogy csak a kurzusokon kívüli élményeimet említsem.