Nyelvvizsga GYIK

Milyen nyelvvizsgára van szükségem az oklevelem átvételéhez?

A nyelvi kimeneti követelményekről ezen a linken, a Nyelvi kimeneti követelmények_2018_frissített.pdf dokumentumban tájékozódhatsz, képzési szintek és szakok szerint.


Milyen nyelvvizsgákat fogad el az intézmény?

Az intézmény által elfogadott nyelvvizsgákról ezen a linken, az Elfogadhato_nyelvvizsgak_BA_MA_FOSZ_2017_frissített.pdf dokumentumban tájékozódhatsz.


Hogyan tudom bemutatni a nyelvvizsgámat az intézmény felé?

Először töltsd ki a Neptun/Ügyintézés/Kérvények/Nyelvvizsga adatbejelentő kérvényt, majd 5 munkanapon belül mutasd be az eredeti nyelvvizsga-bizonyítványodat a Hallgatói Információs Központban.


Van-e lehetőség arra, hogy nyelvvizsga nélkül átvegyem az oklevelemet?

Csak abban az esetben, ha az Esélyegyenlőségi Bizottság felment a nyelvvizsga kötelezettség alól. Ezzel kapcsolatban bővebb információkat ezen a linken találsz.


Az ZV-től számított hány éven belül kell a nyelvvizsgát bemutatni?

Nincs időkorlát, azonban okleveled addig nem adható ki, amíg a kimeneti követelményként meghatározott nyelvvizsgát/nyelvvizsgákat meg nem szerzed, és azt nyelvvizsga-bizonyítvánnyal nem igazolod intézményünk felé.


Sikeres nyelvvizsgát tettem, azonban nem kaptam még kézhez a nyelvvizsga-bizonyítványt, de igazolásom már van róla; részt vehetek a diplomaátadón?

Nem. Csak abban az esetben vehetsz részt a diplomaátadón, ha megkaptad a végleges bizonyítványt, feltöltötted a Neptun rendszerben, és személyesen is bemutattad a Hallgatói Információs Központban.


Elmúltam 40 éves, mentesülhetek a nyelvvizsga alól?

Nem. Utoljára azok a hallgatók kaptak felmentést a nyelvvizsga alól, akik a tanulmányaik megkezdésekor betöltötték a 40. életévüket, és a 2015/2016-os tanévben záróvizsgát tettek.


Tudok belső nyelvvizsgát tenni a METU-n?

Nem, a belső nyelvvizsga lehetőség már megszűnt intézményünkben.


Komplexnek számít-e úgy is a nyelvvizsga, ha különböző helyen és különböző időpontban pl. pár hónap eltéréssel csinálom meg a szóbeli és az írásbeli részét?

  • Amennyiben azonos a nyelv, a nyelvvizsga szintje, illetve szaknyelvi nyelvvizsga esetén a szakmai tartalom, abban az esetben komplexnek számít a különböző helyen és időpontban tett szóbeli és írásbeli nyelvvizsga.
  • Amennyiben a szaknyelvi rész eltérő, pl. egy üzleti írásbeli és egy gazdasági szóbeli nyelvvizsga-bizonyítvánnyal rendelkezel, az összevonás lehetőségéről érdeklődj az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjától.


Általános középfokú C típusú nyelvvizsga helyett elfogadható-e a szakmai középfokú C típusú nyelvvizsga?

Igen, elfogadható.