Nyelvvizsga GYIK

Kedves Hallgatónk! 

Az intézménylátogatási tilalom és a távoktatás időszaka alatt, az alábbi információk egy része érvényét veszti. Aktuális információkért, kérjük látogass el a Távoktatási Tudásbázis menüpontba: https://www.metropolitan.hu/tavoktatas-tudasbazis


Milyen nyelvvizsgára van szükségem az oklevelem átvételéhez?

A nyelvi kimeneti követelményekről ezen a linken tájékozódhatsz képzési szintek és szakok szerint. 


Milyen nyelvvizsgákat fogad el az intézmény?

Az intézmény által elfogadott nyelvvizsgákról ezen a linken tájékozódhatsz.


Hogyan tudom bemutatni a nyelvvizsgámat az intézmény felé?

Először kérlek, töltsd fel a Neptun/ Ügyintézés/ Kérvények/ Nyelvvizsga adatbejelentő kérvényt, majd 5 munkanapon belül az eredeti példányt mutasd be a Hallgatói Információs központban.


Van-e lehetőség arra, hogy nyelvvizsga nélkül átvegyem az oklevelemet?

Csak abban az esetben, amennyiben a hallgatót az Esélyegyenlőség Bizottság felmenti a nyelvvizsga kötelezettség alól. Az ezzel kapcsolatos ügyintézés megkezdésének érdekében írj az esely@metropolitan.hu e-mail címre.


Az ZV-től számított hány éven belül kell a nyelvvizsgát bemutatni?

Nincs időkorlát, azonban okleveled addig nem adható ki, amíg a kimeneti követelményként meghatározott nyelvvizsgát/nyelvvizsgákat meg nem szerzed, és azt nyelvvizsga bizonyítvánnyal nem igazolod intézményünk felé.


Sikeres nyelvvizsgát tettem, azonban nem kaptam még kézhez a nyelvvizsga-bizonyítványt, de igazolásom már van róla; részt vehetek a diplomaátadón?

Nem, csak abban az esetben vehetsz részt a diplomaátadón, ha megkaptad a végleges bizonyítványt, feltöltötted a Neptun rendszerben és bemutattad személyesen is a Hallgatói Információs Központban.


Elmúltam 40 éves, mentesülhetek a nyelvvizsga alól?

Nem. Az a hallgató, aki betöltötte a 40. életévét a tanulmányai megkezdésekor, abban az esetben kapott utoljára felmentést, ha a 2015/2016-os tanévben záróvizsgát tett.


Tudok belső nyelvvizsgát tenni a METU-n?

Nem, a belső nyelvvizsga lehetőség már megszűnt intézményünkben.


Komplexnek számít-e úgy is a nyelvvizsga, ha különböző helyen és különböző időpontban pl. pár hónap eltéréssel csinálom meg a szóbeli és az írásbeli részét?

Amennyiben azonos a nyelv, a nyelvvizsga szintje, illetve szaknyelvi nyelvvizsga esetén a szakmai tartalom, abban az esetben komplexnek számít a különböző helyen és időpontban tett szóbeli és írásbeli nyelvvizsga.


Általános középfokú C típusú nyelvvizsga helyett elfogadható-e a szakmai középfokú C típusú nyelvvizsga?

Igen, elfogadható. (Fordított esetben viszont nem váltható ki.)


Nyelvi kurzus alól kaphatok felmentést, ha rendelkezem nyelvvizsgával?

Igen. Az adott félév elején lehetőséged van felmentést kérni nyelvi tárgy alól.

Ebben az esetben a „Felmentés kérése nyelvvizsga alapján nyelvi tárgyból” kérvényt szükséges beadnod a félév elején, mely szintén 4.000.-Ft különeljárási díjjal jár. Benyújtás előtt ellenőrizd, hogy látható-e nyelvvizsgád a Neptun rendszerben. Amennyiben nem, a Nyelvvizsga adatbejelentő kérvényt szükséges beadnod, majd a HIK-en bemutatni eredeti bizonyítványod. Kizárólag ezt követően érdemes csak elindítani a felmentés folyamatát. 

A felmentéssel kapcsolatban bővebb információt itt találsz: Tájékoztató nyelvvizsga alapján történő felmentésről