Nyelvvizsga GYIK

Milyen nyelvvizsgára van szükségem az oklevelem átvételéhez?

A nyelvi kimeneti követelményekről ezen a linken tájékozódhatsz képzési szintek és szakok szerint. 


Milyen nyelvvizsgákat fogad el az intézmény?

Az intézmény által elfogadott nyelvvizsgákról ezen a linken tájékozódhatsz.


Hogyan tudom bemutatni a nyelvvizsgámat az intézmény felé?

Először töltsd ki a Neptun/Ügyintézés/Kérvények/Nyelvvizsga adatbejelentő kérvényt, majd 5 munkanapon belül az eredeti példányt mutasd be a Hallgatói Információs Központban.


Van-e lehetőség arra, hogy nyelvvizsga nélkül átvegyem az oklevelemet?

Csak abban az esetben, ha az Esélyegyenlőségi Bizottság felment a nyelvvizsga kötelezettség alól. 


Az ZV-től számított hány éven belül kell a nyelvvizsgát bemutatni?

Nincs időkorlát, azonban okleveled addig nem adható ki, amíg a kimeneti követelményként meghatározott nyelvvizsgát/nyelvvizsgákat meg nem szerzed, és azt nyelvvizsga-bizonyítvánnyal nem igazolod intézményünk felé.


Sikeres nyelvvizsgát tettem, azonban nem kaptam még kézhez a nyelvvizsga-bizonyítványt, de igazolásom már van róla; részt vehetek a diplomaátadón?

Nem, csak abban az esetben vehetsz részt a diplomaátadón, ha megkaptad a végleges bizonyítványt, feltöltötted a Neptun rendszerben, és bemutattad személyesen is a Hallgatói Információs Központban.


Elmúltam 40 éves, mentesülhetek a nyelvvizsga alól?

Nem. Az a hallgató, aki betöltötte a 40. életévét a tanulmányai megkezdésekor, abban az esetben kapott utoljára felmentést, ha a 2015/2016-os tanévben záróvizsgát tett.


Tudok belső nyelvvizsgát tenni a METU-n?

Nem, a belső nyelvvizsga lehetőség már megszűnt intézményünkben.


Komplexnek számít-e úgy is a nyelvvizsga, ha különböző helyen és különböző időpontban pl. pár hónap eltéréssel csinálom meg a szóbeli és az írásbeli részét?

Amennyiben azonos a nyelv, a nyelvvizsga szintje, illetve szaknyelvi nyelvvizsga esetén a szakmai tartalom, abban az esetben komplexnek számít a különböző helyen és időpontban tett szóbeli és írásbeli nyelvvizsga.


Általános középfokú C típusú nyelvvizsga helyett elfogadható-e a szakmai középfokú C típusú nyelvvizsga?

Igen, elfogadható.


Nyelvi kurzus alól kaphatok felmentést, ha rendelkezem nyelvvizsgával?

Igen. Az adott félév elején lehetőséged van felmentést kérni nyelvi tárgy alól.

Ebben az esetben a „Felmentés kérése nyelvvizsga alapján nyelvi tárgyból” kérvényt szükséges beadni, mely szintén 4.000.-Ft különeljárási díjjal jár. Benyújtás előtt ellenőrizd, hogy látható-e nyelvvizsgád a Neptun rendszerben. Amennyiben nem, a Nyelvvizsga adatbejelentő kérvényt szükséges beadni, majd a HIK-en bemutatni eredeti bizonyítványod. Kizárólag ezt követően érdemes csak elindítani a felmentés folyamatát.