Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Monszport Vivien / Képi ábrázolás alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Monszport Vivien / Képi ábrázolás alapszak

„A METU kapcsolatokat biztosított, és fejlesztette a művészeti látásmódomat; most már sokkal kritikusabban nézem az óriásplakátokat a városban."

Vivien Képi ábrázolás alapszakunkon diplomázott. Előadott a FLASH! hallgatói prezentációs estünkön, indult a 2017-es OMDK-n Képgrafika kategóriában Kisvizzy sorozatával. A 2017/18-as tanév grafika kiskövete volt.

 


Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Mindig is közel állt hozzám a képalkotás, kiskorom óta vonz a rajzolás, festés, kollázs készítés. Nagyon jó feldolgozó mechanizmusnak tartom szinte az összes kreatív tevékenységet, akkor is, ha semmi "értékelhető" nem születik belőlük. Számomra inkább az alkotás folyamata az, ami fontos. Nagyon örülök neki például, hogy egyre elfogadottabbá válnak a felnőtt színezők, pont-összekötők; szívem szerint még a gyurmázást népszerűsíteném, nagyon terapeutikus tud lenni egy hosszú nap végén.

Miért ezt a szakot választottad?Mert szerintem aki hasonló indíttatásból választ művészeti pályát, mint én, annak ez a szak nagyon jó lehetőség a kiteljesedésre, szabad alkotásra.

Mi inspirál?
Főleg a hétköznapok abszurditása és a félelmeim.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Az egyik kedvenc munkám egy három darabból álló, szitanyomással készült sorozat, amelyet egy Hermedömér nevű medvéről készítettem, aki szereti a zöldborsót és mindig pontos. Kedvelem ezt a munkámat, mert készítése közben megismerkedhettem a grafikai műhely eszközeivel, a szitázás folyamatával.

  


Másik kedvenc munkám egy fára készített pirográfia, amelyen Tuomas Kyrö finn író feje jelenik meg egy nyúl testével, és egy szöveg: "jóképű egy nyúl vagyok", finnül. Ez a munkám azért áll hozzám közel, mert izgalmas volt a faégető tollal dolgozni, figyelni, mit hoz ki a fából a véletlenek játéka.


Mi volt a diplomamunkád?
A saját alteregóm, vagy inkább alternatív selfem (Kisvizzy) életét bemutató, egy képkockás képregényekből álló képeslap sorozat.

Miért ezt a témát választottad?
Kisvizzy karaktere 2013 óta velem van, azóta számos külső és jellembeli változáson mentünk át együtt. Diplomamunkámként Kisvizzy legújabb "kalandjaiból" mutattam be egy válogatást, melyben már új karakterek is megjelennek. Azért emellett a sorozat mellett döntöttem, mert úgy gondolom, jó összefoglalása ez a három éves munkámnak és mert szeretem őt rajzolni.

 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Kapcsolatokat biztosított, és fejlesztette a művészeti látásmódomat; most már sokkal kritikusabban nézem az óriásplakátokat a városban.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Mert felszerelt a büfé és jófejek a tanárok :)

Hogy érzed magadat frissdiplomásként?
Kicsit félek, de azért izgalmas is.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Nem volt túl komoly és feszengős, ami a jóindulatú tanárainknak volt köszönhető. Sok pozitív visszajelzést kaptam, ami nagyon jól esett.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Szeretnék brandet építeni a Kisvizzy köré. A párom is idén végzett a szakon, úgy néz ki, vele tudunk majd nyitni egy közös boltot nem olyan sokára.