Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Immerzió | Budapesti Metropolitan Egyetem

Immerzió

  • Kezdődik
    2024. 03. 28. 10:00
  • Vége
    2024. 04. 20. 19:00
  • Helyszín
    METU Galéria, Infopark sétány 1. I épület földszint

METU X MNB Arts and Culture


Játékosság, kísérletezés és innováció. E művészet és design metszéspontjában elhelyezkedő fogalmak köré épül a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és az MNB Arts and Culture együttműködésében létrejött Immerzió című kiállítás anyaga. 

A 2023/2024-es év őszi szemeszterében zajló közös kurzusok keretében a METU Tervezőgrafika BA és MAKézműves tárgykultúra BA Divatékszer és -kiegészítő specializáció, valamint a Divat- és textiltervezés MA szakos hallgatók képzőművészeti ihletésre, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által életre hívott kortárs művészeti gyűjtemény alkotásainak inspirációja mentén alkották meg féléves tervezési projektjeiket.  

Az eredményeket bemutató, hallgatói munkákból válogató kiállítás egy-egy MNB-s műalkotás, mint csomópont köré rendeződik. Műfajában interdiszciplináris, a született felvetések műfaji sokaságát jelöli, mint például Melkovics Tamás modulokból építkező organikusan burjánzó szobrai ruhaobjektek, társasjáték, kézitáska és ékszerkollekció létrejöttét is ihlették. A hallgatók különböző stratégiákat választottak, más-más pozíciókat foglaltak el az idézet, a parafrázis, és a tiszteletadás fogalmai által kijelölt tartományban, a legváltozatosabb tervezői praxisokat felvonultatva.  Keserű Ilona
Melkovics Tamara


Az MNB Arts and Culture gyűjteményének műtárgyai 

Képek forrása: MNB 

 

A párbeszéd különböző formái valósultak meg, az „eredeti műtárgy” és a „reflexió” közötti viszonyban. Néhol azonnal felismerhető, hogy melyik képzőművészeti alkotás indította el a hallgató képzeletét, más esetekben bonyolultabb, áttételesebb a kapcsolódás: Egy-egy művész színvilágának, formakészletének és vizuális jegyeinek átirata, például Nemes Márton munkáinak a divat nyelvére való átültetése mellett előfordult, hogy egy-egy alkotó munkamódszerét, technikáját vették át a hallgatók, például a rétegekből való építkezést Szentpétery Ádám esetében. Konceptuálisabb viszonyt jelöl az alkotó egy-egy gyakran idézett, anekdotikussá vált mondatának kiindulópontként való használata és újraértelmezése, mint amilyen a Barabás Zsófi „érzelmi absztrakciója” alapján született vizuális napló, vagy a Major Kamill munkái nyomán létrejött saját írásrendszer. Volt olyan hallgató, aki egy művész egyetlen munkáját, például Keserü Ilona Labirintusát fordította a játék nyelvére, míg mások művészcsoportokat, sőt magát a gyűjteményt tekintették kiindulópontnak – így jöttek létre a reprezentatív díszalbumok.  

Öröm számunkra, hogy együtt állíthatunk ki, hogy a hallgatói munkák valós párbeszédre kelnek az MNB gyűjteményében szereplő, különböző generációkhoz tartozó művészek alkotásaival. 


Szeretettel várunk minden érdeklődőt! 


Helyszín: METU Galéria, Infopark sétány 1. I épület földszint 

Nyitvatartás: 2024. március 28 - április 20., 10:00 – 19:00