Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility MÉSZÁROS LÚCIA / KÉZMŰVES ALAPSZAK | Budapesti Metropolitan Egyetem

MÉSZÁROS LÚCIA / KÉZMŰVES ALAPSZAK

„Nagyon szeretek létrehozni új dolgokat. Jó érzés, amikor megtervezek valamit papíron és utána el is tudom készíteni, majd pedig továbbadni valakinek.”
 

Lúcia Kézműves alapszakunk öltözék- és kiegészítő tervezés specializációján végzett. Munkáival bemutatkozott a METU DIVATSHOW-n a Francia Intézetben, részt vett a Marie Claire Fashion Days 2016-os eseményén a Várkert Bazárban, cikk készült vele a PS Magazin METU-sokat bemutató sorozatában. A PS Magazin Jól áll Neked a tolerancia! divattervező pályázatán és a Hellodesign Talent Award-on is döntős volt.Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Már óvodában eldöntöttem, hogy divattervező szeretnék lenni. Később pedig tudatosan készültem erre a pályára.

Miért ezt a szakot választottad?
Szerencsém volt hosszabb ideig a divatiparban dolgozni, de valahogy mindig a tervezés része vonzott. Nagyon szeretek létrehozni új dolgokat. Jó érzés, amikor megtervezek valamit papíron és utána el is tudom készíteni, majd pedig továbbadni valakinek.

Mi inspirál?
A részletek. Nagyon szeretem megfigyelni akár más tervezők munkáiban, vagy bármilyen tárgyakon a részleteket. Apró dolgok, amelyek nélkül nem lenne igazán egyedi és különleges semmi sem.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Nehéz kiemelni, mert mindegyik nagyon közel áll hozzám, mindegyiket másért szeretem. De talán az első igazi tervezői munkámnak a MOLDVA kollekciómat mondanám. Ott éreztem először azt, hogy elindultam egy úton és szakmailag is nagyon jó visszajelzést adott, hogy ezzel döntős lettem a Hellodesign Talent Awardon.
 


Másik, számomra nagyon fontos munka az In&Out Kollekcióm, amely az egyik alapja a diplomámnak, itt kísérleteztem ki az esőkabátomat, amely nagy szerepet tölt be a munkámban.


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A diplomamunkám a divatillusztrációkból alakult ki. Tanulmányaim mellett már divatillusztrátorként dolgozom a Glamour és InStyle magazinoknak, sokszor készítettem illusztrációt Csalár Bence divat-beszámólóihoz és saját kis márkát is létrehoztam Illuxtratgirl néven a divatillusztrációimnak. Így mikor témaválasztás volt, ezt éreztem a legközelebb magamhoz.

A diploma kollekcióm inspirációja a sokféle technikával és rétegek által létrejött divatillusztrációk. A technikák sokszínűségét a különböző anyagok párosításával és rétegezésével helyettesítettem. A vonalas figurákat hímzéssel és kézi rajzzal hoztam létre, a letisztultabb szabásvonalakat bonyolultabb részletekkel egészítettem ki. Az illesztési és záródási pontokon fémes applikációkat használtam. A hordhatóság és variálhatóság is kiemelt szempont volt a kollekció tervezésében, így a különlegesebb bársony, selyem organza és szatén mellett a farmer, jersey és kötött anyagokat is használtam.


 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Legfőképpen azzal, hogy olyan szaktanárok keze alatt tanulhattam, akik kiemelkedőek a szakmájukban.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Mert minden segítséget megkap ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki magából.

Hogy érzed magad a frissdiplomásként?
Már várom a mesterszakot, nem igazán foglalkozom ezzel a gondolattal.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Őszintén szólva soha életemben nem izgultam még így. Mivel nekem beszédhibám van (dadogok) így még sokkal nehezebb dolgom is van, mint másoknak. De a végére sikerült feloldódnom és szépen bemutatni azt a kemény munkát, amit az elmúlt fél évben létrehoztam.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Divatillusztrátorként szeretnék dolgozni a továbbiakban is. Az egyetem alatt is kérték már el több fotózásra a ruháimat és diploma óta ugyancsak volt már megkeresésem, úgyhogy szeretném folytatni a tervezést is, de első lépcsőfokként szeretnék egy hazai márkánál elhelyezkedni, illetve diplomát szerezni  mesterszakon is.