Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Marosi Alexandra / Kézműves alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Marosi Alexandra / Kézműves alapszak

„Szinte bármi képes hatással lenni rám, akár egy zene, egy illat, egy különleges épület, vagy egy gyönyörű természeti forma is.”

Alexandra Kézműves szakunk öltözék- és kiegészítő tervezés specializációján végzett, jelenleg Divat- és textiltervezés mesterszakos hallgatónk. Munkáival részt vett a 2016-os Marie Claire Fashion Days Metropolitanes divatbemutatóján, TEST/közel kiállításunkon pedig diplomamunkájával találkozhat a nagyközönség a Galamb utcában.Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Egészen egyszerűen azért, mert imádom a ruhákat!  Mindig azt nézem, hogy ki mit visel, mit árulnak az üzletek, mi az aktuális trend.

Miért ezt a szakot választottad?
Amikor végeztem a gimnáziumban, elég kézenfekvő volt, hogy a divattervezést választom, ez az a pálya, ahol azt érzem, hogy nem probléma számomra az, ha egész nap dolgozni kell, szeretem és élvezem minden percét.

Mi inspirál?
Leginkább minden! Viccesen azt szoktam magamra mondani a barátaimnak, hogy „impulzus-vásárló” vagyok, ezalatt azt értem, hogyha valami megfog, akkor azt nem engedem el. Tényleg szinte bármi képes hatással lenni rám, akár egy zene, egy illat, egy különleges épület, vagy egy gyönyörű természeti forma is. Sokat fényképezek, és jegyzetelek, hogy később is emlékezzek az adott pillanatban meglátott vagy kitalált dolgokra, ezekhez nyúlok, amikor nekilátok a tervezésnek.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Az egyik kedvenc feladatom az volt, amikor természeti formából kiindulva szoknyát kellett alkotnunk. Én a vulkánt választottam inspirációs forrásnak, és egyedileg kikísérletezett technológiával hoztam létre a lávafolyamra emlékeztető anyagot, amelyből a szoknyát készítettem.Másik nagy kedvencem az a feladat volt, amikor klasszikus divatházak stílusában kellett terveznünk, az én akkori féléves munkámat a Givenchy 2016-os tavasz-nyári kollekciója inspirálta.Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diplomamunkám témája sportos utcai öltözékek tervezése volt, a technikai sportruházat megoldásait kutattam és gondoltam újra a darabok létrehozása során. Olvastam pár hónapja egy cikket arról, hogy Magyarországon milyen komoly társadalmi probléma az elhízás. Elkezdtem kutatni a témában, főként azt vizsgáltam, hogy mekkora nyomás nehezedik a magukkal meg nem elégedett emberekre azáltal, hogy a közösségi médiából a nagybetűs tökéletességet látják nap, mint nap. Ez a kényszeres egészség- és tökéletesség-kultusz adta a fő inspirációt számomra, egyszerű és kényelmes ruhákat terveztem, amelyekben bárki jól érezheti magát. A speciális varratoknak és fényvisszaverő csíkoknak köszönhetően, akár sportolásra is alkalmasak a darabok, ezzel szeretném ösztönözni az embereket az egészségesebb életmódra.

Friss diplomásként milyen terveid vannak a jövőre?
Tanulmányaimat az egyetem Divat- és textiltervezés mesterszakán folytatom állami ösztöndíjasként. Célom a saját márkám elindítása. Jelenleg egyéni megrendelésekkel foglalkozom, szeretem magam minden területen kipróbálni, így kismama ruhától a menyasszonyi ruháig sokféle megrendelést elvállalok.

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Ha mindent fel kellene sorolnom, akkor reggeltől estig sorolhatnám, hogy mi mindenben segített a METU. A sok pozitívum közül én azt szeretném kiemelni, hogy a műhely egyszerűen fantasztikus. Szinte az összes gép vadonatúj, és nagyban megkönnyíti a munkát az is, hogy rengeteg eszköz és makettanyag áll rendelkezésre. Emellett még szeretném kiemelni azt is, hogy kortárs divattervezők is vannak a tanári karban, akik rengeteget segítenek abban, hogy hogyan boldoguljunk később a divatvilágban.