Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility HORVÁTH RENÁTA / DIVAT- ÉS TEXTILTERVEZÉS MESTERSZAK | Budapesti Metropolitan Egyetem

HORVÁTH RENÁTA / DIVAT- ÉS TEXTILTERVEZÉS MESTERSZAK

"A METU számomra nem csupán a tanulmányaim helyszíne volt. Öt éven keresztül egy család tagja lehettem, ahol a szakmai tudáson kívül rengeteg barátot szereztem, komoly kapcsolatokat tudtam kialakítani és természetesen csodálatos tanároktól tanulhattam."


Renáta Kézműves alapszakunk után Divat- és textiltervezés mesterszakunkon végzett.  Részt vett az 5. Nemzetközi Textilművészeti Triennálén, a Metropolitan Fashion Start divatbemutatón a Marie Claire Fashion Days-en, a FRESH FISHES 9. kiállításon a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület Galériájában. Döntőbe jutott a "Jól áll neked a tolerancia" pályázaton, és bemutatkozott a European Fashion Union divatbemutatóján is.Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Amióta az eszemet tudom tisztában vagyok vele, hogy csak és kizárólag művészeti pályán tudok érvényesülni. Maga a divattervezés akkor tudatosodott bennem, amikor egészen kis gyerekként elvittek az Operaházba. Az előadás alatt semmire nem figyeltem csak arra, hogy ki, mikor, milyen ruhában jelent meg. A darab végén elmesélték, hogy ezeket a ruhákat jelmeztervezők találták ki, én pedig ennek megörülve eldöntöttem, hogy én is jelmeztervező leszek, ehhez a döntésemhez a mai napig tartom magam.

Miért ezt a szakot választottad?
Igazából nem én választottam a szakot, hanem a szak választott engem, mert sokáig nem tudtam, hogy melyik szakirány felé induljak az alapszakon az első alapozó év után. Teljesen sorsszerűen kerültem az öltözék, majd mesterképzésen a divattervezés specializációra. Ezért nagyon hálás vagyok a tanáraimnak, hogy erre a szakra tereltek.Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
Az alapszakot szintén a METU-n végeztem a Kézműves szak öltözék- és kiegészítő tervező specializációján.

Mi inspirál?
Mostanában leginkább a képzőművészet, de mint minden alkotó embernek nekem is vannak korszakaim, régebben a természeti formák és struktúrák fogtak meg, és volt, amikor sci-fi filmekből nyertem a legtöbb ötlelet.
 
Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Az egyik a Szabad fordítás, ami egy tavalyi szemeszterben tervezett kollekcióm. Bernini szobraiból inspirálódva alkottam meg a ruhákat. Bár ez a kollekció még messze nem tökéletes, mégis itt tanultam a legtöbbet és végeredményben sikerült olyat alkotni, ami valóban az én egyedi gondolataimat tükrözi. 

 


 A másik kedvenc munkámat még az alapképzésen készítettem. Ennél a darabnál csupán a technológiára koncentrálva terveztem, amit egyéni fonott technikával kiviteleztem.


 


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diplomamunkám címe: AquaMode, ez egy olyan kötött kollekció, mely a sík-mozgás-test-tér folyamatával síkból térbe helyezhető. A kötés folyamata közben úgy avatkozom bele a kötés szerkezetébe, hogy az a gépről lejőve majd a testre felvéve formává alakul. Erre a hatásra külső merevítéssel és a kötött anyag flexibilitásával játszok rá, hogy még látványosabb legyen ez a folyamat.
 
A kollekcióm neve Öltözék karakterek, azért ezt a nevet választottam, mert egy különálló kategóriát képzeltem el, amely a jelmez, a design és a hordható öltözék között mozog. Az irodalomban a karakter definíciója: egy személy tulajdonságainak összessége, amely megkülönbözteti egyiket a másiktól. Minden szettem egy-egy ilyen karakter, amely különleges formai tulajdonságokkal bír, így valamilyen formában különböznek egymástól.
Inspirációm Bohus Zoltán üvegszobrász munkássága, aki geometrikus formákkal és optikai csalódásokkal teszi varázslatossá szobrait. Én az optikai csalódást a fonalak színátmenetesre való festéssel érem el.

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Az öltözéktervezésnek rengeteg ágazatába belekóstolhattam, a jelmeztervezéstől a kötésig. A sok-sok technológiai tudás mellett rengeteg tapasztalatot szereztem a tanáraimtól.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
A METU számomra nem csupán a tanulmányaim helyszíne volt. Öt éven keresztül egy család tagja lehettem, ahol a szakmai tudáson kívül rengeteg barátot szereztem, komoly kapcsolatokat tudtam kialakítani és természetesen csodálatos tanároktól tanulhattam.

Hogy érzed magad a friss(másod)diplomásként?
Bár nagyon fognak hiányozni az egyetemi évek, most rendkívüli izgatottsággal várom a jövőt és nagy lelkesedéssel vágok bele a szakmai életbe.


 Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Eddigi éveim alatt nem tapasztaltam ekkora kihívást, mint amilyen a diplomavédés volt. Sokáig emlékezni fogok arra, hogy mennyit küzdöttem és milyen felemelő érzés volt, amikor mesterdiplomásként léptem ki az épületből.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Mivel a divat világában nem érzem otthon magam, a jelmeztervezés világában viszont annál inkább, ezért filmekben, színházakban és performanszokban dolgoznék a legszívesebben. Nem zárkózom el a dizájntól sem, ha lesz rá lehetőség, egy divatmárka létrehozásába is látok lehetőséget.