Daróczi Tímea / Formatervező művész mesterszak

„A METU önállóságra nevelt és a probléma megoldó képességem is fejlesztette. A kutatásban szerzett tapasztalataimat azóta számos munkában tudtam kamatoztatni.”

Tímea Formatervező művész mesterszakunkon diplomázott. Alapszakosként részt vett a New Craft 2014, a Feedback, a Fresh Fishes 7.1 kiállításon, a tatabányai Design 2014 tárlaton, beton plasztika diploma munkájával megosztott első helyezést ért el a Csekovszky Árpád Emlékkiállításon.
Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Szívügyem a környezetvédelem, fenntarthatóság és egész egyszerűen szeretek problémák megoldásán gondolkodni, dolgozni. Ezek talán mind az „x-vegyszerei” egy felelősségteljes és hiteles formatervezőnek.

Miért ezt a szakot választottad?
Tanulmányaimban mindig a következő lépést kerestem és ez a mesterszak tűnt kézenfekvőnek.

Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
Kézműves szakra jártam kerámia szakirányon alapképzésben, előtte pedig hagyományos gimnáziumba. A METU akkor jó lehetőséget adott rá, hogy az alapozó évvel behozzam azokat a hiányosságaimat, amiket más már talán egy erre szakosodott középiskolában elsajátíthat.

Mi inspirál?
Bármilyen probléma inspiráló tud lenni számomra.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Kedvenc egyetemi munkáim közé tartozik BA szakon készített diplomamunkám, ami egy formai és anyagkísérlet is egyben. Izgalmas volt egy olyan plasztikát megtervezni, majd megalkotni, aminek főnézetei változtathatók az elemek egymásban való mozgatásával. Kivitelezése – a zsalu elkészítése – is egy külön kihívást jelentett.

   

A másik kedvenc egyetemi munkám az Erasmus programon kapott egyik féléves feladat, ahol kegytárgyat kellett terveznünk. Olyannyira megtetszett a téma és a választott problémaköröm, hogy az akkor kapott koncepciómat tovább folytattam, ami aztán az MA diplomamunkám lett.


 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diplomamunkám témája a kegytárgy és azon belül azzal a kérdéssel foglalkoztam, hogy egy kegytárgy szett hogyan tudna részt venni és segíteni az elvesztett szeretteinkre való megemlékezésben. Tervezéskor figyelembe vettem, hogy a kegytárgy szettem – ami a Soul Touch nevet kapta – reflektáljon a hazai temetkezési szokások változására innovatív megoldásokkal ötvözve. Problémának találtam, hogy ma már a temetőbe látogatásunk legfőképp karbantartási műveletekről szól és nem arról, hogy az elvesztettünkre gondoljunk. Erre reagál egy megoldásként a temetőben elhelyezhető beton objekt, ami az ujjlenyomat olvasó érintésére fénnyel reflektálva meghitt atmoszférát teremt. Olyan cselekvést biztosít, ami egy közvetlen csatornát teremt a megemlékezésre.


  

Emellett egy másik hipotézisem is beigazolódott interjúk során: több családban is tabutémának számít a halál. Az idő előtt elvesztett szeretteikről nincs megfelelő kommunikáció a családon belül. Az otthoni urnatartó meleg fénnyel válaszol az érintésre szenzor segítségével. Az urnatartó alapanyaga a beton, amihez egy acél alj csatlakozik. Fény jelenlétével segíthet a jelenlévő hozzátartozók közt feloldani a tabutémát és lehetőséget kínál egy közös megemlékezésre.

  


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Önállóságra nevelt és a probléma megoldó képességem is fejlesztette. A kutatásban szerzett tapasztalataimat azóta számos munkában tudtam kamatoztatni.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Számomra a legnagyobb előny, hogy Erasmus programban részt vehettem. Életre szóló élmény volt egy idegen kultúrába belecsöppenni és megismerkedni egy másfajta szemlélettel.

Hogy érzed magad friss(másod)diplomásként?
Új terület új kihívásokkal.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Egyrészt felszabadító volt, hogy egy korszak végéhez értem, melybe annyi energiát belefektettem és nagyon vártam, hogy hogy is fog összeállni a végére a munkám. Másrészt érdekes volt látni, hogy a többi csoporttársam az energiabefektetéséért mit kapott vissza.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Az életet egy örök iskolának látom, ezért szeretném továbbfejleszteni magam és kiküszöbölni a szakmai hiányosságaimat. Továbbá tervként szerepel a diplomamunkám folytatása is.