Feedback / Visszacsatolás

Programok a Kézműves szak sokszínű struktúráját járják körül a Design Hét Budapest 2014-es eseménysorozatában


Budapest belvárosában, a Galamb utca 6. szám alatt kerül megrendezésre a háromnapos Feedback című kiállítás és eseménysorozat. A friss munkákból álló tárlat a craft és design kettősségét, a kézműves technikák XXI. századi felhasználási lehetőségét mutatja be a divat, a textil és a kerámia területéről. A programsorozat első estéjén visszacsatolunk a gyökerekhez Szilvitzky Margit textilművész munkásságán keresztül, szerda este a belsőépítész hallgatók a fenntartható fejlődés témáját körbejáró UNITED FUTURE projektbe vonják be a látogatókat, csütörtökön a Virtuális Gardrób - interaktív mintaszínház, valamint a RUHA – interaktív öltözék bemutató és workshop várja az érdeklődőket.
 

PROGRAMOK

október 7., kedd

17.00   Feedback kiállítás megnyitó 
A Kézműves szakos hallgatók kiállított munkáin keresztül megismerhetjük a Főiskola műhelyeiben zajló anyagkísérletek eredményeit, a merész anyagtársításokat, az új anyagok beemelése által átformált és újragondolt kézműves technikákat. A kiállítást megnyitja Fiáth Heni design teoretikus, köszöntőt mond Dr. Túry György a METU Kommunikációs és Művészeti karának dékánja.

Kiállítók: Bráz Noémi, Daróczi Tímea, Erdélyi Blanka, Fejes Kriszta, Gyergyák Móni, Mázsi Boglárka, Navratil Ágnes, Simon Luca, Szabó Dóra, Szabó Lilla, Tóth Barbara, Zahar Viktória, Zámori Zsófia

18.00   Előadás Szilvitzky Margit munkásságáról és  beszélgetés alkotói pályájáról
Baráth Hajnal textilművész és T. Doromby Mária textilművész részvételével.

Szilviczky Margit az "új textiles" mozgalom egyik vezető alakja. Pályája kezdetén tértextileket, textil-kollázsokat, nagyméretű térhajtogatásokat, textilobjekteket készített, vászon alapú munkáit festéssel, textil-applikációval egészítette ki. Ezen az úton haladva jutott el egy számára új műfajhoz, a festészethez. Festményei eleinte kötődnek textiles munkáihoz. A 60-as években lírai hangú organikus munkákkal lépett a közönség elé.

A 70-es évekre mindez átcsapott aszkéta puritanizmusba, a geometrikus formák zárt, szigorú világába. Legújabb munkái közelebb visznek a szubjektumhoz, amely önmaga kifejezésére felfedezett egy merőben új irányt és kifejezésmódot. Művészetének egyik legfőbb jellemzője a kitüntetett és marginális műfajok és technikák egymásba kapcsolása. A festés mellett papírmunkákkal, művészkönyvekkel, installációkkal is foglalkozik.
 

október 8., szerda

18.00   A Környezetkultúra szakosok prezentációja az egyéves UNITED FUTURE stúdiumsorozatról

A UNITED FUTURE program felhívja a figyelmet - a design és a kreativitás meghatározó szerepén keresztül - a fenntartható fejlődés fontosságára, az élhető és élhetőbb környezet kialakításának lehetőségeire, a társadalmi felelősségvállalásra.

A 2012-ben a Pécsi Tudományegyetem indított, majd 2013-ban a METU-n folytatódó stúdiumsorozat célja egy olyan program-mix átadása a hallgatóknak, melyben egyidejűleg több témában érintődnek meg, több felületen jut el hozzájuk az a tudás és látásmód, hogy tervezői munkájukban fenntartható szemlélettel alkothassanak.  


október 9., csütörtök

18.00   RUHA – interaktív öltözék bemutató és workshop 

RUHA – Az érzékeny zenélő bőr
Szép dolog újra és újra rádöbbenni, hogy a művészet anyaga is információ. És, amióta ennyire szabadon ötvözzük az anyagot és az információt, azóta óhatatlanul is új művészi önkifejezési formákat teremtünk. Ilyen lesz a RUHA is, mely zenévé alakítja a táncos mozdulatait. Lehet hogy első ránézésre drótokat látunk, technikát, gondolkodást, innovációt, pedig a RUHA sokkal inkább ősi vágyak metaforikus szintézise. A zene évmilliók óta tartja elragadtatásban az emberi képzeletet, és a tánc az egyetlen eszköze, hogy a testét zenévé tegye. A RUHA, mely szenzorok segítségével a táncos mozgását hangokká alakítja, nemcsak új eszköz, mellyel a test zenévé tehető, de egyúttal egy új hangszer is, amelyen a táncos a testével játszik. Fejes Kriszta, Divat- és textiltervezés mesterszakos hallgató, valamint a Media Design szak hallgatóiból álló csapat új eszközével hamarosan belehallgathatunk a zenévé váló test hangjaiba.

A produkció folyamatos fejlesztés alatt áll, így a csapat az éppen aktuális legfrissebb állapotot fogja bemutatni. A jövőben a projekt végkifejlete egy táncos perfomansz lesz. Csütörtök este egy workshop keretein belül ismerkedhetünk meg a technikával és azzal, hogy ez a jövőben milyen új lehetőséget jelenthet akár a gyógyítás területein is.

További információ a RUHA-ról IDE KATTINTVA és IDE KATTINTVA érhető el.
 

19.00   Virtuális Gardrób –  interaktív mintaszínház

A Virtuális Gardrób egy olyan stílus választási lehetőség és játék, ahol bárki beöltözhet egy egyszerű csőruhába és az egyetem textiles hallgatói által tervezett vetített mintákkal kiválasztatja a számára legszimpatikusabb megoldást. Lehetőség van különböző formájú és színű mintázatok egymásra vetítésére, ahol a modell mozgása alatt megfigyelhető a minták torzulása a térben. Az izgalmas és látványos játék közben tapasztalatot szerezhetünk térről, színről, mozgásról látványról és önmagunkról.

 

A kiállítás megtekinthető október 7-8-9-én, 16:00 és 21:00 között


Cím: 1052 Budapest, Galamb u. 6.

Folyamatosan frissülő Facebook eseményünket IDE KATTINTVA követheti.

Programunk a Design Hét Budapest 2014 eseménysorozat hivatalos része.

Eseményünk helyszínét Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata biztosítja.F