Záróvizsga GYIK

Kedves Hallgatónk! 

Az intézménylátogatási tilalom és a távoktatás időszaka alatt, az alábbi információk egy része érvényét veszti. Aktuális információkért, kérjük látogass el a Távoktatási Tudásbázis menüpontba: https://www.metropolitan.hu/tavoktatas-tudasbazis


Záróvizsgára készülsz? Olvasd el, mire érdemes figyelned!

Záróvizsga-jelentkezés


Mikor jelentkezhetek a záróvizsgára és hogyan?

  • Őszi félévben szeptember 15. és október 1. között (SZTK képzésben részt vevő hallgatók október 1. és október 15. között) jelentkezhetsz záróvizsgára a Neptun rendszeren keresztül (Ügyintézés/Kérvények/Záróvizsga jelentkezés). Amennyiben elmulasztottad a jelentkezést, a pótidőszakban (október 2-9.) még megteheted (6.000 Ft különeljárási díj ellenében, melyet az űrlap beadásakor a rendszer generál, és amíg nem kerül kiegyenlítésre a díj, addig a HIK nem látja a kérvényed és nem tudja feldolgozni azt).
  • Tavaszi félévben február 15. és március 1. között (SZTK képzésben részt vevő hallgatók március 1. és március 15. között) jelentkezhetsz záróvizsgára (Neptun/Ügyintézés/Kérvények/Záróvizsga jelentkezés). Amennyiben elmulasztottad a jelentkezést, a pótidőszakban (március 2-9.) még megteheted (6.000 Ft különeljárási díj ellenében, melyet az űrlap beadásakor a rendszer generál, és amíg nem kerül kiegyenlítésre a díj, addig a HIK nem látja a kérvényed és nem tudja feldolgozni azt).
  • Az SZTK-s hallgatóknak más időszakok vannak megadva, a tanév rendje szerint.


Nem adtam le szakdolgozatot, lejelentkezzek a záróvizsgáról?

Nem szükséges lejelentkezned. Azoknak a hallgatóknak, akik nem adtak le szakdolgozatot, elégtelen lett a szakdolgozatuk, vagy nem abszolváltak időben, automatikusan és díjmentesen visszavonjuk a záróvizsga-jelentkezését.


Tehetek-e záróvizsgát annak ellenére, hogy elégtelen eredményt kapott a szakdolgozatom és/vagy diplomamunkám?

Nem tehetsz záróvizsgát, ha nincs elfogadott szakdolgozatod/diplomamunkád (vagyis a bírálók által javasolt érdemjegyek átlaga nincs legalább elégséges). Ebben az esetben díjmentesen és automatikusan visszavonjuk a záróvizsga-jelentkezésedet.


Nem tudok megjelenni a záróvizsgán. Meddig tudom lemondani a záróvizsgát?

A záróvizsgáról való lejelentkezésre nyári záróvizsga-időszak esetében május 31. napjáig, téli záróvizsga-időszak esetében december 5. napjáig van lehetőség, elektronikus formában előterjesztett kérelemben. A decemberi záróvizsgáról való lejelentkezés határideje november 5. napja. A Neptunban az Ügyintézés/Kérvények/Záróvizsga jelentkezés visszavonása űrlapot szükséges ehhez benyújtanod.

Amennyiben ezen dátumokat követően kívánsz lejelentkezni a záróvizsgáról, úgy a különeljárási díjtáblázatban rögzített összeget kell megfizetned az Egyetem bankszámlaszámára, amelynek összege megegyezik a CooSpace/Hallgatói dokumentumok/Pénzügyek mappában közzétett különeljárási díjtáblázatban meghatározott „ismételt záróvizsga díj” összegével.


A szakdolgozat védéséhez készített (PPT) prezentációra milyen szabályok vonatkoznak?

A prezentáció formai és tartalmi követelményeit a szabályzatunk nem tartalmazza, mivel annak elkészítése nem kötelező, csak javasolt. Azonban előfordulhat, hogy ppt nélküli szakdolgozat-védésen alacsonyabb értékű érdemjegyet kaphatsz! Javasoljuk, hogy a védésről egyeztess a témavezetőddel! Általában 10 dia javasolt. Körülbelül 10 percre tervezd az előadásod, legyen vázlatos, jól látható, olvasható méretű betűkkel. A ppt-t a záróvizsga kezdetéig küldd el a szakdolgozat@metropolitan.hu e-mailcímre, illetve a záróvizsgára javasolt pendrive-on is elhozni az anyagot (ha mégis módosítasz rajta, vagy az elküldött anyag nem megnyitható). A szakdolgozati bírálati lapokon feltett kérdéseket a prezentációnak nem szükséges tartalmaznia.


Meddig kell megfizetnem a Neptunban szereplő pénzügyi tartozásaimat?

Záróvizsgára az bocsátható, akinek az Egyetem felé nincs semmilyen eszköz-, könyv- és/vagy pénztartozása, a tartozások rendezésére szolgáló igazolást (a Sétálólap űrlapot) a Neptun rendszerben benyújtotta, és a Sétálólap a záróvizsga előtt lezárásra került.

A pénzügyi tartozást legkésőbb a záróvizsga előtt 5 nappal javasolt kiegyenlíteni.

A kreditelszámolások a záróvizsga-időszak előtt 1 hónappal kerülnek fel a Neptunba.

Tartozással, függőben lévő Sétálólappal nem engedjük záróvizsgázni a hallgatókat!


Mikor készül el a kreditelszámolásom?

Kreditelszámolást vagy a hallgató tanulmányainak befejeztével, vagy a hallgatói jogviszony megszüntetésekor készít az Egyetem. A kreditelszámolások a záróvizsga-időszak előtt 1 hónappal kerülnek rögzítésre a Neptunban, amiről értesítést is kapnak a hallgatók.


A kreditelszámolást lehet részletben fizetni?

Igen, de a záróvizsga előtti napig meg kell érkeznie a teljes befizetendő összegnek. (Tehát egy hónapon belül ki kell fizetni a kreditelszámolásból eredő díjat).


Mi az a Sétálólap?

A Sétálólap a hallgatók tartozásainak rendezését igazoló űrlap.

A Sétálólap Neptunban történő benyújtását követően az Informatikai Igazgatósághoz, azt követően a Kontrolling Igazgatósághoz, majd a Könyvtárhoz kerül. Minden Igazgatóság azt igazolja, hogy feléjük nincs tartozása a hallgatónak.


Mikor van a záróvizsga?

Téli záróvizsga időszak: január vége/február eleje (tanév rendje tartalmazza)

Nyári záróvizsga időszak: Június vége/július eleje (tanév rendje tartalmazza)

Decemberi záróvizsga nap: december közepe (tanév rendje tartalmazza)


Mikor kapok értesítést a záróvizsga időpontjáról?

Legkésőbb a záróvizsga napja előtt 10 munkanappal.


Lehet a záróvizsga-beosztásomon módosítani?

Záróvizsga beosztáson nincs lehetőség változtatni.


Kik lesznek a bizottság tagjai?

A bizottság elnökéről, tagjairól és a vendégelnökről a hallgatók a záróvizsga napján az ajtókiírás alapján informálódhatnak.


Mik a feltételei a záróvizsgának?

A záróvizsgára bocsáthatóság feltételei:

  • a szakján az előírt krediteket a záróvizsga-időszak előtt megszerezte;
  • a végbizonyítványát legkésőbb a záróvizsgahét kezdete előtt egy héttel megszerezte;
  • a szakdolgozatát leadta, és a szakdolgozatbírálók által javasolt érdemjegyek átlaga legalább elégséges;
  • az Egyetem felé nincs eszköz-, könyv- és/vagy pénztartozása, és ennek igazolását a Neptun rendszerben leadta.


Lesz-e fórum, ahol kérdéseket tehetek fel a záróvizsgával kapcsolatban?

A záróvizsga-időszak előtti hetekben kerül megszervezésre a szakonkénti záróvizsga-fórum, amelyről értesítést kapnak a hallgatók. A megjelenés nem kötelező. Egyes szakokon a tételsorokat is átbeszélik.


Ha nem sikerült a záróvizsgám, mikor jelentkezhetek leghamarabb?

A sikertelen záróvizsgát a következő félév záróvizsga-időszakában van lehetőséged megismételni.

Művész szakok esetében csak februárban jelentkezhetsz ismét záróvizsgára, mivel egy szakon sincs keresztféléves képzés, így záróvizsgák is csak tavasszal vannak.

Ismételt záróvizsgát teszek. Mennyit kell fizetnem és meddig?

A különeljárási díj összege mindig az adott félévben érvényben lévő különeljárási díjtáblázat alapján kerül kivetésre. A záróvizsganap előtt 5 munkanappal célszerű a Simple Pay-es kiegyenlítésről gondoskodni, hogy a Kontrolling Igazgatóság lekönyvelje, és a Sétálólap lezárását se akadályozza.


Amennyiben nincs meg a szükséges nyelvvizsga-bizonyítványom, kaphatok igazolást a záróvizsgáról?

Záróvizsga-igazolás a záróvizsganapot követően elektronikus formában igényelhető a Hallgatói kérdés űrlapon keresztül.


Mit kell vinnem a záróvizsgára?

  • A záróvizsgára érvényes fényképes igazolványt (pl. személyi igazolványt vagy útlevelet) szükséges hozni.
  • Amennyiben készült prezentáció, azt pendrive-ra mentve is hozd el!


Meddig tart a záróvizsga?

A záróvizsga befejezése a beosztott hallgatók létszámától függ, így azt előre nem tudjuk pontosan megmondani, hogy meddig fog tartani.


Legutóbb nem sikerült a szakdolgozat-védésem, valamint a „B” tételsorból is megbuktam. Az „A” tételsorból is szükséges újra vizsgáznom?

Sikertelen záróvizsga esetén csak a záróvizsga azon részét kell megismételned, amely nem sikerült. Ebben az esetben az „A” tételsorból már nem kell vizsgáznod. A sikeres részvizsga eredménye (esetünkben „A” tétel) nem javítható.


Minden esetben 16.000,- forint az ismételt záróvizsga díja? Ha már csak a „B” tételsorból szükséges újravizsgáznom, akkor is?

Sikertelen záróvizsga esetén minden esetben az ismételt záróvizsga különeljárási díját szükséges megfizetni. A díj az ismételt záróvizsgára vonatkozik; nincs jelentősége, hogy a záróvizsga melyik részét nem teljesítetted még.


Hányszor záróvizsgázhatok, ha már kétszer nem jelentem meg?

Sikertelen záróvizsgát két alkalommal lehet megismételni. 

Amennyiben nem jelentél meg, azt mulasztott záróvizsgának tekintjük, tehát az nem sikertelen.


Mikor tudom meg a záróvizsga eredményét?

A záróvizsga eredményhirdetése a záróvizsganap végén van, miután az összes beosztott hallgató vizsgája lezajlott, és a bizottság a hallgatók érdemjegyeinek osztályozóba történő rögzítéséről gondoskodott.


Az Ügyfélszolgálati és Tanulmányi Igazgatóságtól kaptam egy üzenetet, miszerint visszavonták a záróvizsga-jelentkezésemet. Ennek lesz költsége?

Az Ügyfélszolgálati és Tanulmányi Igazgatóság abban az esetben vonja vissza a záróvizsga jelentkezést, ha a hallgató határidőben nem adja le a szakdolgozatát, a szakdolgozatára a bírálók által adott érdemjegyek átlaga nincs legalább elégséges, vagy nem szerzi meg az abszolutóriumot időben. Amennyiben az Ügyfélszolgálati és Tanulmányi Igazgatóság vonja vissza a záróvizsga-jelentkezésed, akkor ennek nincs különeljárási díja. A következő záróvizsga-jelentkezési időszakban újra jelentkezhetsz díjmentesen.


Nem tudok részt venni a záróvizsga-eredményhirdetésen. Van teendőm?

Az eredményhirdetésen nem kötelező a megjelenés. Amennyiben nem leszel ott, kérünk, ezt jelezd a záróvizsga jegyzőjének, valamint az elnöknek, hogy az érdemjegyeidet felolvashatja-e a többi hallgató előtt.


Abszolváltam és megszűnt a hallgatói jogviszonyom. A diákigazolványom ebben az esetben meddig érvényes?

A diákigazolvány őszi féléves érvényesítő matricával március 31-ig, tavaszival október 31-ig érvényes. A diákigazolványt a matrica lejárta után vissza kell szolgáltatnod az Egyetemnek, személyesen vagy postai úton.