Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Vörösvári Bianka / Craft nagykövet 2020 | Budapesti Metropolitan Egyetem

Vörösvári Bianka / Craft nagykövet 2020

Bianka Kézműves tárgykultúra alapszakunk divatékszer és -kiegészítő tervezés specializációjának hallgatója és a Craft területet képviseli nagykövetként. 

Milyen érzés, hogy Téged választottak területed, szakod nagykövetének, mit jelent ez számodra?
Nagyon megtisztelőnek érzem, hogy nagykövet lehettem, rengeteg kihívást és izgalmat látok benne. Fontos számomra, hogy a felvételizők megismerjék a lehetőségeket, amiket kínál az egyetem, és jól érezzék magukat az általuk választott szakon.

Miért ezt a szakot választottad?              
Már kiskorom óta foglalkoztatnak a művészeti irányzatok. Nagyon sokáig zenéltem, festettem, és verseket is írtam. Végül a divattervezést éreztem leginkább magaménak, azon belül pedig a kiegészítők érdekeltek legjobban.

 


Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
A színvonalas oktatás mellett rengeteg közösségi programban lehet részt venni. A tanárok és a diákok is nagyon inspirálóak és segítőkészek. A közösség pedig nagyon jó, úgyhogy csak ajánlani tudom a METU-t. :-)

Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt!
Leginkább az volt a legnehezebb, hogy a ne ugorjak rögtön fejest a feladatokba, hanem szépen sorjában építsem fel, amit elterveztem. Ebben az oktatóim sokat segítettek, így hatékonyabban tudok már haladni az adott projekttel.

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
A gyakorlati órákon sokat segítettek az anyagkísérletek, mivel szeretek szokatlan anyagokkal dolgozni. A kísérletezés során megismerhettem az anyagok tulajdonságait, hogy miképpen lehet velük bánni és hogyan használhatóak fel.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
Számomra a Művészettörténet és a Pszichológia volt a leghasznosabb tantárgy. Egyrészt a korábbi korszakokból rengeteget lehet inspirálódni és ezáltal egy izgalmas alkotást létrehozni. Másrészt az emberismeret is nagyon fontos, hisz egy megrendelésnél az egyén személyiségéhez mérten formáljuk a tárgyat.

  


Mit találtál a legizgalmasabbnak?
A divattörténetben a különböző korszakok stílusirányzatait, és sajátosságait nagyon izgalmasnak tartom. A tervezők számtalanszor felhasználnak egy-két korábbi motívumot, amely meghatározza az éppen aktuális trendeket is.

Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
Mikor teljesen hétköznapi tárgyakat összeillesztve kellett megalkotni egy installációt. Ebben a projektben nagyon tetszett, hogy akár egy gumikesztyűből is rendkívül izgalmas dekorációs elemet lehet készíteni.

Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
Ezidáig minden feladatot egyforma nehézségűnek találtam. Elsősorban az okozza a gondot, hogy ne rögtön a kész tárgyat lássam magam előtt, hanem a munkafolyamattal foglalkozzak először. Ezt idővel megtanultam kezelni, viszont egy ideig megnehezítette a munkát.

Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Már az egyetem előtt elkezdtem a divattervezés iránt érdeklődni. Varrtam egy kollekciót, amelynek egyik darabja egy arany műbőrből készült, maci formájú táska lett. Azóta rengeteget fejlődtem, viszont az akkori tudásomhoz mérten nagyon büszke vagyok rá. Ez volt nálam a sorsfordító pillanat, hogy a divatékszer és -kiegészítő tervezés specializáció felé szeretnék elindulni.

  


Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Miután értelmeztem a feladatot, választok egy témához illő zenét, és elkezdek inspirációs képeket gyűjteni. Sokszor elég pár szín, illetve alakzat kombináció, aminek köszönhetően rengeteg ötletem lesz. Nagyon fontos számomra, hogy ezt egyedül tegyem meg, hisz így könnyebben átszellemülök, és hatékonyabban látok neki a feladatnak.

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
Mivel aktívan részt veszek a közösségi életben, megismerkedtem néhány diákkal több szakterületről is. Tőlük is, illetve a szaktársaimtól is szívesen fogadom a kritikákat. Ez által fejlődni tudok, illetve ha valami felett átsiklottam, rögtön ki tudom javítani. Szerencsére minden héten konzultálunk oktatókkal és szaktársakkal együtt, egymás munkáit megnézve más nézőpontból láthatjuk a feladatot.

Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
Nagyon sokrétű, hisz a kiegészítő- és ékszertervezésbe beletartoznak a táskák, övek, különböző dekorációs elemek, illetve emellett a nyakláncok, karkötők, és a gyűrűk is.

  


Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
A termékek megtervezésével, és elkészítésével foglalkozunk. Megtanuljuk, hogy melyik anyaggal miképp bánhatunk, és hogyan tudjuk kivitelezni azokból a terveinket.

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Saját vállalkozásba kezdenek, vagy egy cégnél helyezkednek el. Sok pályázati lehetőség van, ami által a tervezőknek lehetőségük nyílik arra, hogy megismerjék őket a szakmában. Mivel a szakom sokrétű, így általában az egyik irányzatban indulnak el, például az ékszerek készítésében.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Szeretnék egy saját vállalkozást, amelyben leginkább extrémebb táskákkal és övekkel foglalkoznék.

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Ajánlott kortárs kiállításokat, illetve nemzetközi divatmagazinokat nézegetni. Továbbá hazai tervezők showroomjait látogatni és megnézni az aktuális kollekciókat.

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed? 
Az Instagramon és a Pinteresten mindig találni néhány izgalmas szettet, így ha az embernek van ideje, mindenképp érdemes nézegetni.

Mivel töltöd a szabadidődet?
Sok közösségi programon veszek részt, illetve zenélek, olajjal festek. A divatvilágot nagyon szeretem, tehát sok időt fordítok stílustervezésre, sminkelésre, és varrásra.

Milyen koncertet ajánlanál?
Elég sűrűn járok Necc partyra, de nagyon szeretem a Halott pénz koncerteket is.:-)

  


Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
A lényeg, hogy mindenképp adják önmagukat. Bármit el lehet érni, amit csak szeretnének!

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
Olyan munkákat válasszanak, amely amellett, hogy jól összerakott, tükrözze a felvételiző személyiségét. Fontos egy szépen megrajzolt csendélet, de a felvételi arról szól, hogy megismerhessék a diákot. Csak bátran!

Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?

Mindenképp érdemes, hisz betekintést nyújt az egyetemi életbe, amely megalapozza a diák hozzáállását és tudását még a szemeszter kezdete előtt. Amennyiben valakinek még nincs tapasztalata a területen, akkor szerintem kötelező.

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Pozitívan csalódtam. Előtte nagyon izgultam, nem tudtam hol áll a fejem. Mikor beléptem az épületbe, az oktatók, és a hallgatók is nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, így megnyugodtam és sikeresen felvételiztem.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Sokkal lazábban állnék hozzá a felvételihez, nem stresszelném túl magam és még mindig a  METU-t választanám. :-)