Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Vitányi Regina / Képi ábrázolás alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Vitányi Regina / Képi ábrázolás alapszak

„..olyan szakot kerestem, ahol van terem kikristályosítani, hogy pontosan mivel szeretnék foglalkozni, mi az én utam.”

Regina Képi ábrázolás alapszakunkon végzett, tervei szerint szeptembertől Tervezőgrafika mesterszakunkon folytatja tanulmányait. Kísérletező, felfedező, akinek a grafika területe vadregényes közeg, ahol minden technika arra vár, hogy ő kipróbálja és saját képi világát megalkothassa belőle. Miért ezzel a területtel foglalkozol?
A grafika egy ezerarcú műfaj, így megadja nekem a lehetőséget, minél sokszínűbben fejezzem ki magam, ami egyszerre áldás és kihívás. Itt nem különül el olyan élesen a funkcionális az elvonttól; úgy is nyugodtan szabadjára engedhetem a fantáziámat, hogy a létrejött produktum megtalálja a helyét a való életben.

Miért ezt a szakot választottad?
Három éve frissen érettségizettként olyan szakot kerestem, ahol van terem kikristályosítani, hogy pontosan mivel szeretnék foglalkozni, mi az én utam. Mivel ezen a szakon rengeteg területtel ismerkedünk meg, lehetőségem volt megtapasztalni, hogy mi áll hozzám a legközelebb.

Mi inspirál?
A művészet egyfajta problémamegoldás. Akár olyan értelemben, hogy egy impulzusra reagálunk, akár megrendelést teljesítünk, mindig van valami okunk elmozdítani az üres lapot békés nyugalmából, és ez az, ami engem a legjobban inspirál. Adott az alkotás oka, és adott az ember, aki testet ölt ennek. Ez egy gyönyörű folyamat, ahogy a semmiből valamit létrehozunk. Egy az olyan, specifikusan emberi megnyilvánulások közül, ami kétely nélkül csodálatra méltó.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Rengeteg időt töltöttem az egyetem sokszorosító grafikai műhelyében, ahol szerettem a saját szakállamra kísérletezni, gyakran talált alapanyagból is. Így esett, hogy egy űrlényekről szóló könyv, némi buborékfólia, krumplis zsák, egy függöny, és egy irodalmi novelláskötet keresztezéséből is született egy sorozatom. Én nem szeretek görcsösen ragaszkodni a sémákhoz, szerencsére az iskolában mindig bátorították ezt a hozzáállást, így az itt is tanúsított merész anyaghasználat rávezetett például a diplomamunkám megvalósításának a módjára.


Jellemző rám, hogy a való életből gyűjtött mondatokat reagálom le egy műalkotáson belül, erre egy remek példa a Ducki Tanár Úr (szerk.: Ducki Krzysztof grafikusművész) óráján elkészült illusztrációs füzetem, melynek címe "Gyakori kérdések". A könyv olyan mondatokat illusztrál, amiket hétköznapi emberek egy közismert kérdésfeltevő portálon közzétettek, az illusztrációk által világítva rá sokszor bizarr jellegükre.


  Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
"Leesett a pankrátor, hordágyon vitték el"
Ilyen, és ehhez hasonló mondatokat dolgoz fel a diplomamunkám, ami egy huszonhárom darabból álló linómetszet sorozat. A projekt örömmunka volt számomra, mert a metróújság kétes minőségű szalagcímeiből kigyűjtött szövegeim olyan vizuális nyelvezet alkalmazását engedték meg, ami az egyedi lehetőségek előtt is kitárta a kaput. Ezért jelenik meg a hordozófelületek között a bársony, a műbőr, és egyéb elasztikus, ezüst és sikamlós anyagok, melynek visszatükröződő tulajdonságára építettem a tipográfiai megvalósítást: a betűtésztából kirakott szöveg egy-egy pillanatra, (a fény esése szerint) erőteljes vizuális elemmé válik. Az egész sorozat a pillanatnyiságot, a szöveg bizarrságát hangsúlyozza, fénylő felületével és méretével uralja a kiállítóteret.

 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Rengeteg mindennel. Amíg a METU diákja voltam részt vettem egy művésztelepen, egy külföldi tanulmányúton, dolgoztam workshop oktatóként, nyári művészeti iskolában, megtanultam számtalan eljárást, technikát, elméletet és gyakorlatot, és minden esetben úgy éreztem, hogy itt sokkal többről van szó, mint a kreditek megszerzéséről.


Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Azt, hogy valószínűleg rengeteg ajánló rengeteg sablonos válaszán rágod át magad, míg meghozod a végleges döntésed!;) De ne csüggedj, mert itt a METU-n három év alatt minden alkalommal arra buzdítanak minket, hogy merjünk őszinték lenni, merjük magunkat adni, úgyhogy amit itt olvasol, azt biztosra veheted.

Ennek szellemében kiemelném, hogy rendkívüli tehetséggel és motiváltsággal rendelkező oktatók vesznek majd körül, akiknél nem az lesz az elvárás, hogy alkotói munkáddal személyes ízlésüknek tégy eleget, hanem segítségre és útmutatásra számíthatsz tőlük, hogy a saját céljaidat hogyan tudnád leginkább megvalósítani. Számos külföldi vendégelőadó, workshop, kiállítás- és színházlátogatás segíti elő, hogy ehhez a szakmai tudásod is megszerezd.


 Hogy érzed magad frissdiplomásként?
Milyen élmény volt a diplomavédésed?
A diplomavédésem remek élmény volt, mert így összekapcsolhattam a gyakorlati és az elméleti tudásomat a prezentáció alkalmával, mindezt olyan emberek előtt, akik véleményükkel nagyban hozzájárulnak a szakmai fejlődésemhez.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Szeretném folytatni a tanulmányaimat a METU Tervezőgrafika mesterszakán, ezen kívül folytatom a munkáim kiállításokon való reprezentációját is, és szívesen megismerkednék majd a művészet-menedzsmenttel, modern művészetelmélettel is.