VIADUKT workshop Etyeken

A TÁMOP-4.2.2/A-11/1/KONV-2012-0050 (VIADUKT) pályázat keretei között Főiskolánk workshopot rendezett március 20-án és 21-én Etyeken. A workshop középpontjában a művészet, az infokommunikációs technológiák és a kortárs tudomány kapcsolódási lehetőségei álltak.

Workshopunk első napjának hívószavai a tudomány és a design voltak, míg a második napon a legújabb technológiák és a mozgóképművészet egybefonódására koncentráltunk.

A rendezvényt egy kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött, amely Július Gyula, Radnóti Sándor és Szemerédi Endre részvételével, és Kepes András, a Kommunikációs és Művészeti Kar dékánjának vezetésével zajlott. A beszélgetés legfőbb tárgya az volt, hogy milyen minőségűnek képzelhetjük el korunkban a művészet, a technológia és a tudomány viszonyát; szembenálló felekként, vagy együttműködő ismeret- és gyakorlatrendszerként kell tekintenünk e három területre.

A beszélgetés után, külföldi vendégeink prezentációi következtek, melyek során megismerkedhetünk Adrian Oldknow, valamint Tony Houghton professzorokkal, a cambridge-i Centre of Innovation in Technological Education (CCITE) munkatársaival. A rendkívül izgalmas prezentációk elsődlegesen a GeoGebra programnak a mérnöki és a művészeti tervezésben való alkalmazhatóságát vizsgálták.

Ezt követően, Takács Imre, a Magyar Iparművészeti Múzeum igazgatója mutatta be a múzeum design-gyűjteményét, és vázolta fel az Üllői úti épület rekonstrukciós terveit, és egy jövőbeni, magyar design-múzeum koncepcióját. Ezután Vadas József mutatta be a Kölni Iparművészeti Múzeum állandó design-tárlatának felépülését és egyes tárgyait.

Az első napot az Alkalmazott Művészeti Intézet öt kiváló hallgatójának prezentációja zárta, amelynek során bemutatásra kerültek magas tervezési és kivitelezési színvonalon álló, funkcionális alkotásaik.

A workshop második napján elsőként Szabó Gábor mutatta be életművének kulcsfontosságú állomásait abból a szempontból, hogy hogyan kísérelte meg ötvözni az adott korok technológiáját a mozgókép alkotásának művészeti igényével. Ezután Kardos Sándor művein keresztül nyerhettünk betekintést az olyan speciális eszközök működésébe, amilyen a réskamera és a gömbkamera.

Ezt követően Emil Goodman animációsfilm-rendező mutatta be Henry Waltz című, most készülő animációs filmjének munkálatait, majd Bajkov Valentin engedett bepillantást animációs munkáinak sokaságába.

A program folytatásában – egy szakmai beszélgetés keretén belül - hat filmes sikercég mutatkozott be a megjelentek számára, a cégeket képviselő filmes szakembereken keresztül. A vetítésekkel, bemutatókkal tarkított szakmai beszélgetés résztvevői: Aradi László (Magyar Filmlabor), Bajkov Valentin (FocusFox), Kerekes Gábor (Panasonic), Koscsó Ferenc (Canon), Thernesz Vilmos (Digic Pictures), Vass Gergely (Colorfront) voltak. A beszélgetés a legmodernebb képrögzítő eljárások ismertetése mellett főként a virtuális valóság lehetőségeinek megvitatása köré szerveződött.

Workshopunk második napját is hallgatói prezentációk zárták; ekkor a Médiaművészeti Intézet kimagasló hallgatói alkotásait tekinthettük meg.

A workshop hidat teremtett a művészeti terület szakemberei és az informatikusok, szoftverfejlesztő cégek, kulturális örökségvédelemmel foglalkozó szakemberek, matematikusok között, továbbá lehetőséget teremtett megvizsgálni az új média, vizuális anyanyelvünk, a kortárs tárgy- és formakultúra és az infokommunikációs eszközök kapcsolatát. A művészeti terület kutatói és alkotói találkoztak a kreatív iparral határos tudományterületek és cégek képviselőivel. Ezúton mondunk köszönetet előadóinknak és mindazoknak, akik segítették workshopunk megvalósítását.

Szöveg: Gulyás Péter


2013. 06. 27.

Galéria

Hírek

Művészet
8. Friss Hús

Idén is több METU-s alkotás a versenyprogramban

8. Friss Hús csempe new

8. Friss Hús

Idén is több METU-s alkotás a versenyprogramban …

Művészet
KommunikációÜzlet
Transformative Agile Leadership miniMBA vezetőképzés oklevél átadó ünnepsége

9 résztvevő mini MBA oklevelet, 14-en pedig összesen 29 modulzáró tanúsítványt kaptak

tal_oklevel_atado_20191220

Transformative Agile Leadership miniMBA vezetőképzés oklevél átadó ünnepsége

9 résztvevő mini MBA oklevelet, 14-en pedig összesen 29 modulzáró tanúsítványt k …

KommunikációÜzlet
KommunikációTurizmusÜzlet
Így működik az oktatás Hongkongban

Oktatónk, Vass Vilmos egy hetet töltött vendégprofesszorként Hongkongban, ahol személyesen győződhetett meg a kreatív és gyakorlatorientált képzés előnyeiről.

hongkong

Így működik az oktatás Hongkongban

Oktatónk, Vass Vilmos egy hetet töltött vendégprofesszorként Hongkongban, ahol s …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK

Nyilvános előadás sorozat a METU-n, Reith András építész nyitó prezentációja

nordicligt20_hircsempe

BELSŐÉPÍTÉSZET MESTEREI – MESTERKÉPEK

Nyilvános előadás sorozat a METU-n, Reith András építész nyitó prezentációja …

Művészet
Művészet
Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle

METU-s oktatók és végzett hallgatók filmjei a programban

Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle csempe

Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle

METU-s oktatók és végzett hallgatók filmjei a programban …

Művészet
Művészet
Az Év Publikációja Díj

Tatai Erzsébet: A lehetetlen megkísértése

Az Év Publikációja Díj csempe

Az Év Publikációja Díj

Tatai Erzsébet: A lehetetlen megkísértése …

Művészet
Művészet
Uruguay Cartel Poster Festival 2020

METU-s hallgatók alkotásai a válogatásban

Uruguay Cartel Poster Festival 2020 hírcsempe

Uruguay Cartel Poster Festival 2020

METU-s hallgatók alkotásai a válogatásban …

Művészet
Művészet
3. Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrverseny

Különdíjas lett Fehér Zoltán diplomamunkája

3. Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrverseny hircsempe

3. Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrverseny

Különdíjas lett Fehér Zoltán diplomamunkája …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...