Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility VÉGH DÁVID / FOTOGRÁFIA ALAPSZAK | Budapesti Metropolitan Egyetem

VÉGH DÁVID / FOTOGRÁFIA ALAPSZAK

"A METU-n jó környezetben, jó tanároktól és jó társaságban lehet olyan dolgokat tanulni, amik tényleg fontosak a szakmában való helytálláshoz.”

Dávid Fotográfia alapszakunkon diplomázott. A fotográfia sok területébe belekóstolt, de igazán a divatfotózást érzi közel magához, ez az az irány, amelyben ki tud teljesedni alkotói fantáziája.Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Hobbiként kezdtem a fotózással foglalkozni, soha nem gondoltam volna, hogy ez lesz a szakmám. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően kerültem egy portré- és reklámfotós mellé, aki nagyon sokat tanított nekem. Ekkor tetszett meg igazán a fényképészet, mint szakma, és az, hogy mennyi türelmet és kreativitást igényel.

Miért ezt a szakot választottad?
A METU előtt elvégeztem egy alkalmazott fotográfus OKJ-t az Óbudai Képzőművészeti Szakképző Iskolában, ami azóta sajnálatos módon megszűnt. Az ottani tanáromnak köszönhető, hogy a mai napig is a fotózással foglalkozom. A METU-n először alkotói fotográfiát kezdtem tanulni, majd átjelentkeztem a divatfotó specializációra, ahol megtaláltam, hogy mi az a területe a fényképészetnek, ami igazán érdekel.

Mi inspirál?
Legtöbbször egy-egy helyszín adja a legnagyobb inspirációt. Maga a szituáció, hogy egy számomra “idegen” embert egy “idegen” környezetben helyezzek el úgy, hogy abból szép végeredmény szülessen.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
A kedvenc munkám a diplomamunkám fő sorozata, ami egy divat editorial sorozat. Olyan fotósok inspirálták az anyagot, mint Peter Lindbergh vagy Tom Munro. Másik kedvenc sorozatom, szintúgy egy divat editorial, ahol egy ipari jellegű környezetben fotóztam egy plusz színes fény hozzáadásával. Fotózás közben nagyon távol éreztem magamtól ezt a világot, de a végén az egyik kedvenc anyagom született meg belőle.Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diplomamunkám egy divatmagazin képanyagának elkészítése volt. Három hosszabb hangvitelű sorozat került a magazinba és még néhány kampánykép. A téma adott volt, én csak a mintául szolgáló magazint választottam és a sorozatok stílusát.Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
A METU főleg a tanárok szakértelmével és a technikai háttérrel - értem ezalatt a korszerű fotóstúdiót és az analóg labort - járult hozzá a fejlődésemhez.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Jó környezetben, jó tanároktól és jó társaságban lehet olyan dolgokat tanulni, amik tényleg fontosak a szakmában való helytálláshoz.Hogy érzed magad a frissdiplomásként?
Még ha ez nem is hangzik jól, örülök, hogy vége. Elvégre minden egyetemista azért küzd, hogy egyszer vége legyen ennek a 3 évnek. Szerencsére ugyanúgy napi szinten fotográfiával foglalkozom, mint az iskolában töltött évek alatt.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Mivel éreztem, hogy a diplomamunkám fő anyaga olyanra sikerült, amilyenre szerettem volna, így nem izgultam annyira, mint amennyire gondoltam, hogy fogok. A bizottság tagjai kedvesek és segítőkészek voltak, így számomra a diplomavédés egy abszolút pozitív élmény marad.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Szeretnék minden nap fotózással foglalkozni és ebből élni. Nagy álmom egy saját műterem kialakítása.