Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Varnyú Dorina - Craft | Budapesti Metropolitan Egyetem

Varnyú Dorina - Craft

A NAGYKÖVETSÉGRŐL
Eleinte tartottam tőle, de aztán rájöttem, csak nyerhetek vele: saját munkáimon keresztül mutathatom be ezt a művészeti területet, és ismertethetem meg másokkal a szakmát.

MIÉRT EZ A SZAK?
Hamar rájöttem, hogy a művészetek vonzanak. Azt azonban nem tudtam, pontosan mi is az a terület, ami igazán az enyém. Ezért választottam a Kézműves szakot, ahol az első évben négy szakiránnyal is megismerkedhettem, ezek után pedig eldönthettem, melyikkel
szeretnék foglalkozni a jövőben.

MIÉRT A METU?
Az egyik legfontosabb számomra, hogy olyan tanárokkal dolgozzak együtt, akik inspirálnak, biztatnak, segítenek és nem utolsó sorban őszinték. A METU-n megtaláltam mindezt.


 

Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt!
A legnagyobb kihívást az önmagamban való hit jelentette. Természettudományi szakról érkeztem, mindig bizonytalan voltam, vajon jó-e, amit csinálok. Úgy gondolom, mostanra sikerült ezt levetkőznöm, és büszke vagyok a munkáimra :).

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
A gyakorlati óráknak köszönhetően rengeteg innovatív anyagot ismertem meg felhasználási területükön kívül. Ezekről előtte eszembe se jutott volna a munka. Mindent meg lehet valósítani, csak meg kell találni a megfelelő alapanyagot hozzá.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
A filozófiát, a pszichológiát, valamint a jogi alapismereteket. Fontos, hogy az emberi természetet, gondolkodásmódot átlássuk, megértsük, tudjunk alkalmazkodni másokhoz, valamint lehetőséget nyújt máshogyan is látni a megszokottól. Ezek a tantárgyak segítséget nyújthatnak akár jövőbeli megrendelőinkkel szemben. Jogainkkal pedig sosem árt tisztában lenni. 

Mit találtál a legizgalmasabbnak?
A filozófiát és a pszichológiát. Rengeteget tanultam az emberi viselkedésről, ami sokat segít abban, hogy én is könnyebben alkalmazkodjak, megértőbb legyek. 

Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
A diplomamunkám, ugyanis az a félév tényleg arról szólt, hogy az itt szerzett tudásomat beleültessem egy munkába, ami igazán én vagyok. Hangfalkábelekből, damilokból szőttem táskákat, melyek fő funkciója a láthatóság volt. Fontosnak tartom, hogy a lehető legjobban felhívjuk magunkra a figyelmet este akár biciklin ülve, akár gyalogosan. Ez nagy segítség lehet az autósok számára is. Fő a biztonság! 


  

Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
A diplomamunkám :) Véletlenek sora következtében találtam rá arra az anyagra, amivel dolgoztam, a hangfalkábelre. Azonban az anyag megléte nem elég egy jó diplomamunkához. Végtelen kísérletet folyattam, hogyan is lehetne a legtökéletesebben felhasználni a kábeleket funkciójukat megtartva. 

Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
A Láthatósági Táskakollekciómra :) Az egyetemnek köszönhetően tavaly július óta több csoportos kiállításon jelen voltak a darabjaim, valamint FISE tagként is lehetőségem van megmutatni őket több helyen.

Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Borzalmasan! Tipikusan az az ember vagyok, aki már az első héten a kész terméket látja a szeme előtt. Aztán vissza kell magam fognom, és szépen végigjárni a tervezői folyamat lépcsőfokait. Ezek íratlan szabályok, de kihagyhatatlanok ahhoz, hogy a végeredmény működjön.

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
A csoporttársaimmal remek közösséget alkotunk, mindig kikérjük egymás véleményét, együtt is „konzultálunk". Hatalmas előnynek tartom, hogy egy fedél alatt megtalálhatok bármilyen művészettel kapcsolatos szakembert, aki szívesen segít az elképzelésem megvalósításában, vagy épp remek tanácsokkal tud ellátni.

   

Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
A textiltervezés ténylegesen a textilek tervezéséről szól :). Ez persze lehet szövött vagy nyomott; természetes, újrahasznosított vagy innovatív anyagból, a képzelet szab csakis határt a lehetőségek végtelen tárházából.

Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Nyomott, illetve szövött anyagokkal foglalkozunk. Remekül felszerelt műhelyeink vannak, ahol kivitelezhetjük ötleteinket.

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Textiltervezőként dolgoznak nagyobb cégeknél, vagy saját vállalkozásba kezdtek.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Saját vállalkozást szeretnék indítani. Kiegészítőkben gondolkozom, akárcsak eddig, hulladékokat felhasználva, vegyítve innovatív anyagokkal, fejlett technikákkal

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Kövesse figyelemmel az aktuális iparművészeti kiállításokat, így akár kapcsolatba is tud lépni azokkal a művészekkel, akiknek a munkája megtetszett neki. Biztos vagyok benne, hogy mindenki szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére.


 

Fresh FIShEs 11 // BA diplomavédés

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed?
Amiből inspirálódni tud :). Én több szövéssel kapcsolatos oldalt követek instán, amik még jobban kitágítják a lehetőségeket technika és anyaghasználat terén, valamint különböző stílusokat mutatnak be. Például az egyik leggyakrabban felkeresett hashtag-em a #weaversofinstagram

Mivel töltöd a szabadidődet?
Kézműveskedéssel:) Mindegy mi az, csak alkothassak. Engem ez kapcsol ki. 

Milyen koncertet ajánlanál?
Ha egy Quimby koncert van a városban, nem tudok nemet mondani. De akkor sem, ha a Die Antwoord lép fel!


Forrás: ewn.co.za


Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Legyenek önmaguk, és válasszák azt az utat, amin bizonyítani szeretnének! :)
Ha valakinek ez a textil, vágjon bele! Hiszen itt lehetősége van elméleti és gyakorlati tudásra egyaránt szert tennie a szakmával kapcsolatban. 

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
Bármilyen alkotást, amit igazán maguknak éreznek, vagy amiről úgy gondolják, hogy jól sikerült, tegyék bele! :) A felvételin mindenki rájuk kíváncsi, mutassák meg magukat!


 


Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?
Amennyiben teljesen eltérő szakról jönnek előképzettség nélkül, vagy csak érdekli őket az egyetem mentalitása, módszerei, mindenféleképpen ajánlanám, de nem kötelező. Remek alapot kapnak a szakkal kapcsolatban, eldönthetik, hogy valóban ez e az, ami érdekeli őket és olyan e, ahogyan elképzelték.

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Fantasztikus! A felvételi napján hajnali kettőkor döbbentem rá, hogy reggel nyolctól felvételi. Természetesen minden anyagom édesapámnál volt, így volt rá öt órám, hogy egy jó mappát összerakjak. Mindez sikerült valamilyen csoda folytán.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Időben megnézném, hogy mikor is van a felvételi időpontja :)