Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Varga Regina / Emberi erőforrások alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Varga Regina / Emberi erőforrások alapszak


Hogyan mutatnád be magad a nagyvilágnak? 

Egy nagyon motivált, ambiciózus személy vagyok, aki folyamatosan keresi a szakmai kihívásokat és a fejlődési lehetőségeket! Fontos számára, hogy munkája során értéket teremtsen, másokat inspiráljon, velük együtt alkothasson! 

Szeretném megmutatni a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, hogy #haHRakkorMETU! Rengeteg lehetőséget, tudást, kapcsolatot, barátságot kaptam az eddigi 1,5 év alatt az egyetemtől, a szakunktól, amit nagykövetként szeretnék én is tovább adni! Nagyköveti szerepemtől pedig sok feladatot és további lehetőségeket várok, amikor véget ér az egy év szeretném azt érezni, hogy munkámmal hozzá tudtam járulni az egyetem működéséhez, egy kicsit a fiatalok jövőjéhez és a HR szakunk méltó képviseletéhez. Számomra ez egy újabb élmény! 

Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola?  

Az első pillanattól kezdve szimpatikus volt a modern szemléletű oktatás, a tréningek és a közösség! Részt vettem egy nyílt napon is, ahol rögtön tudatosult bennem, hogy nem akarok máshová jelentkezni csak a METU-ra! Döntésemet az akkori HR szakos hallgatókkal való pályaorientációs jellegű beszélgetés is csak megerősítette! 

Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek, mire figyeljen, mi alapján döntsön?  

Legyetek nyitottak! Gyűjtsetek minél több információt, merjetek kérdezni! Kérdezzetek meg minél több hallgatót az élményeikről, tapasztalataikról! Vegyétek figyelembe, hogy mivel töltitek szívesen a szabadidőtök, hogy mi az, amit örömmel csinálnátok a jövőben! 

A legnagyobb szeretettel ajánlom minden érdeklődőnek az egyetemünk. S nokaknakagyon nehéz elhinni azt, hogy a tanulást lehet élvezni is. De nálunk tényleg! Amikor a METU-ra jöttem, csak a diplomám megszerzése volt a cél! Viszont annyi szuper lehetőséget kapunk az egyetemi órák mellett is a fejlődésre, hogy ezeket bizony kár lenne kihagyni! 

Mesélj kicsit a szakodról! 

Mindig büszkén mesélek a szakunkról. Az Emberi erőforrások szak a modern kialakítású tantervek, az új specializációk mellett egy nagyon erős szakmai-baráti társaság vár arra, aki hozzánk szeretne jelentkezni! Ez a közösség pedig a diploma megszerzése után is elkísér. Az évek során számos lehetőség adódik arra, hogy neves vállalati szakemberektől tanuljunk, konkrét szervezeti példákon keresztül is! Az így megszerzett tudást, kompetenciákat azonnal hasznosítani tudjuk a későbbiek során. 

A HR szakra jelentkezett hallgatók jelentős része már az egyetemi évek alatt sikeresen el tud helyezkedni. Az elmúlt egy évben 3 olyan díjat is elnyertünk, ami hatalmast elismerést jelent a HR szakmában: Kagyló díj a hazai szervezetfejlesztők fődíja, HRBEST 2020 a hazai HR szakma legrangosabb díjának ezüst fokozata és a Gift a coaching nemzetközi díj. Aki a HR iránt érdeklődik annak a METU-n a helye. 

Számomra a lehetőségek tárháza nyílt ki a METU kapuival! Fontos szempont volt az oktatás minősége és hogy azonnali naprakész tudást szerezzek, lehetőleg mindezt gyakorlati úton. Szimpatikus volt, hogy az egyetem oktatói között olyan elismert szakemberek vannak, akik jelenleg is sikeres vállalatvezetők, trénerek, coachok. Az új szemléletű oktatás mellett a közösség ereje is nagy hatással volt rám. Beleszerettem a myBRAND képzésünkbe! 

“Karrier már az egyetemen.” Őszintén hiszem, hogy az egyetemi éveink, a sok munka, amit bele rakunk, és a lehetőségek, amikkel élünk hosszútávon gyümölcsöző sikereket hoznak! 

Miért pont ezt a szakot választottad? 

A HR világa leginkább azért fogott meg, mert egy folyamatosan fejlődő terület, egyre nagyobb szerepet tölt be a vállalatok életében, ezáltal pedig rengeteg kihívást tartogat. Gondoljunk csak a mostani pandémiás időszakra! Van egy humánpolitikai- közgazdász asszisztens végzetségem, emiatt 2016 óta szerelem nálam a HR szakma, de úgy érzem ez a METU-n fog kiteljesedni igazán! 

Melyik a kedvenc tantárgyad és miért? 

Én a tréningeket imádom a legjobban! Mindig nehéz a választás, hogy melyiket vegyem fel az adott félévben. Ezeken az 1 napos oktatásokon, neves szakemberek hoznak olyan új szemléleteket, amiknek az elsajátításával nem csak a diplomám értéke nő, de az önismeret és önfejlesztés útján is a segítségemre van! Az új technikákat szinte azonnal beépíthetem a napi munkámba is.  

Melyik a kedvenc helyed az egyetemen?  

Imádom a könyvtárunk, rengeteg élményem fűződik hozzá! A fantasztikus könyvek mellett, a barátaimmal gyakran itt készültünk, izgultunk egy-egy vizsga előtt! Tavaly karácsony táján itt találtam rá Furikára, egy rénszarvas figurára is, amit az egyetem egyik volt kollégája készített. Azóta egy kabala lett számomra.  A főépület 2. emelete hiányzik most a legjobban. Órák előtt gyakran ültem itt, tanultam vagy éppen dolgoztam, imádtam a színes folyosókon folyton nyüzsgő, rohanó embereket magam körül, ilyenkor gyakran születtek új barátságok is! 

A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

Rengeteg ilyen van! Tényleg csak röviden? Az Onboarding day az első kedvenc élményem a METU-n. Végig csillogó szemmel vettem részt azon a napon, valóban úgy éreztem magam, mint egy vállalat új kollégája, akit tárt karokkal vártak. Senkit nem ismertem előtte, ezen a napon azonban találkozhattam az összes oktatómmal, hallgatótársammal, iránymutatást és segítséget kaptam az elkövetkező évekre! Valahol Itt tudatosult bennem, hogy életem legjobb döntését hoztam amikor az Metropolitan Egyetemen a HR szakot választottam. 

Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Az elején nehéz volt elfogadni. Hiányoztak a személyes pillanatok, a vizsgák előtti közös tanulások a könyvtárban, az egész egyetem. Még is azt gondolom, hogy rengeteg pozitív oldala van! Ebben a nehéz helyzetben is maximálisan támogatjuk egymást! Az oktatások és a vizsgák gördülékenyen, követhetően zajlanak számomra. Levelezős hallgatóként pedig könnyebb összehangolni a munkát egy-egy online előadással.  

Milyen oktató helyett mentor élményed van a METU-ról? 

Eddig az összes oktatóban egy mentorra találtam! Számomra ez abban nyilvánul meg, hogy az órák, konzultációk során sokkal inkább iránymutatásokat, tanácsokat és különböző nézeteket kapunk tőlük, mintsem kész tényeket! Dr. Vass Vilmos a kedvenc oktatóm! Nagyon tisztelem az eddig elért sikereiért, az alkalmazott tanítási módszereiért, és a szakma szeretete miatt! Vele egy óra, egy beszélgetés nagyon nagy kincs! 

"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

Gyakran a tanulás szó helyett is az alkotást szoktam használni. Nekem annyit jelent, hogy lehet saját véleményünk, ötleteink, amit bátran meg is oszthatunk egymással. Ezekből az ötletekből pedig, közös munkával mindig nagy dolgok születnek! 

Mit jelent számodra az alkotás szó?  

Fejlődés, önkifejezés, közösen. 

Milyen élményed kapcsolódik a METU alkotóegyetemségéhez? 

Szinte az összes órán megjelenik, egy beadandó által vagy egy csoportmunka során, ahol a feladatok nagy része a kreativitásunkon is múlik. A HR nagyköveti feladataim során is érzem az alkotás varázsát, iránymutatásokat persze mindig kapok, de a megvalósítás már tőlem függ! A METU HR SUQAD megalakulása volt a leginkább meghatározó számomra az utóbbi időben, itt kifejezetten éreztem, hogy most alkottunk valami nagyon jót, valamit, ami közös és hosszútávon is fenntartható! Véleményed szerint ki a szakmád szuperhőse, kit tekintesz példaképednek?  

Ez egy nagyon nehéz kérdés. Számomra az összes oktatóm egy hős más-más szempontok miatt! Azonban közülük is Dr. Király Zsolt szakvezetőmet emelném ki. Rengeteget tesz ő is annak érdekében, hogy a leginnovatívabb oktatásban legyen részünk, és hogy minden egyetemen belüli-kívüli lehetőségekkel élni tudjunk! Zsolt szakmai hitelessége mellett egy igazán emberi vezető, akihez bátran fordulhatunk bármilyen ötlettel, kérdéssel! 

Miben látod a METU szupererejét?  

A METU szuperereje a közösségben rejlik. Egy nagyon erős és támogató baráti-szakmai kapcsolat, ami el fog kísérni minket egy életen át. Mi egy emberként tudunk örülni egymást, a szakunkat és az egyetemünket érintő sikereknek! Közös és ismert a cél: fejlődni akarunk, együtt!  

Milyennek képzeled a METU szuperhősét?  

A METU szuperhőse egy hétköznapi ember, aki már most is létezik! Ott van minden oktatóban, hallgatóban, az egyetem bármely kollégájában. Mindenkiben, aki nap mint nap felkel és tesz annak érdekében, hogy egy új szemléletet tanítson, hogy fejlődjön, hogy újabb versenyek, programok, lehetőségek legyenek, hogy rendben menjen az ügyintézés, hogy tisztaság legyen az egyetemen belül! Egy szóval nekem mindenkiben ott a hős, aki egy kicsit is része a nagy egésznek!  

Mi lenne a 3 szupererő, amit választanál magadnak?  

1. Időgazdálkodás, mint szupererő – néha megállítanám, néha pedig vissza pörgetném. 
2. Változásmenedzsment, mint szupererő – egy csettintéssel elvarázsolnám a COVID okozta helyzetet, és mindenkinek lenne állása, kiváló egészsége! 
3. Zöldkéz, mint szuper erő – a Földön lévő összes felhalmozott szemetet eltüntetném és minden ember fejében elültetném jó mélyre a gondolatot, hogy az ECO fontosabb, mint az EGO! 

Mit tanulnál meg a METU-n, ami sokat jelent számodra?  

A METU-n a myBRAND adta lehetőségeket szeretném elsajátítani. A HR világában pedig egyre inkább megjelenik a technológiai fejlődés, ezért minél több a szakmánkat segítő programmal, lehetőséggel szeretnék megismerkedni a jövőben. 

Volt olyan nehéz pillanatod, amikor valakitől kaptál impulzust, ami átsegített rajta?  

Emberek vagyunk, és különösen most ebben az időszakban nagyon nehéz mindenkinek! A 2020-as évben én is éreztem úgy, hogy elfáradtam, hogy nem vagyok elég jó abban, amit éppen csinálok, hogy bármennyire igyekszem nem haladok a kijelölt céljaim felé. Ilyenkor mindig jött egy olyan visszajelzés akár az oktatóimtól, barátaimtól, amik kellő motivációt adtak, hogy mégis tovább vigyem a terveim! Kell, hogy figyeljünk egymásra! 

Van olyan oktatód, akivel szívesen beszélgetnél személyesen pár kérdés erejéig?  

Dr. Szabó Szilviával az emberi erőforrás mesterszak vezetőjével, már régóta tervezek egy ilyen beszélgetést! Inspiráló a munkássága, az elért eredményei, amiket tesz a szakunkért! A továbbtanulás kapcsán szeretném kikérni a véleményét! 

Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

Régóta érdekel a coach-ok világa. A METU HR SQUAD megalakulása során lehetőségem volt nekem is részt venni egy több hónapos team coaching folyamatban, ennek köszönhetően pedig egy nagyon mély önismeretre tettem szert. 

 Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? 

Az első ilyen élményem egy önkéntes munka volt a Nordconn International Kft. vállalat egyik rendezvényén, ami annyira jól sikerült, hogy azóta is napi szintű kapcsolatban vagyunk egymással! De segítettem már egyetemi nyílt napokon, az Új Munkaügyi Szemle bemutatásán, a RecruiTECH és HRfest rendezvényeken.  

Továbbá részt vettem egy InnoLab egyetemi tehetséggondozó tréningen is. Januárban pedig Antwerpenben jártam, ahol 5 ország 100 hallgatójával projekt alapon egy közös fenntartható jövőn dolgoztunk! Az közelmúltban 2 online csapatversenyen vettem részt a JAM & EIT Raw Materials Online Innovációs versenyén és a METU Startup Lab nemzetközi versenyén, utóbbit első hellyel zártuk!  

Május óta vagyok tagja a nem rég megalakult METU HR SQUAD hallgatókból álló csapatának, ahol oktatóinkkal együtt közösen azon dolgozunk, hogy a szakunkat, a közösségünk és ezáltal a HR szakmát mi magunk is fejleszteni tudjuk! 

Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

Utazni, kirándulni és túrázni szeretek a legjobban! Ezt legfőképp a barátaimmal és a kutyáimmal teszem. Tavaly kezdődött el a hegymászás és a Tátra iránti szerelem, amihez az idei év sajnos nemigazán volt kedvező. Emellett futni járok, néha még versenyekre is. Ha pedig a kinti sportokat kimaxoltam, szívesen olvasok. 

Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

Könyvekből nagyon sokat tudnék felsorolni, az utóbbi időben Michael Bungay Stainer: Szokj rá a coacholásra! és Kenyeres András: Győztes gondolkodás című könyvek voltak rám nagy hatással. 

Mi a kedvenc zenei műfajod, zenekarod, előadód? 

Felcser Máté előadót és a Punnany Massif zenekart régóta szeretem! De elég változatos az ízlésem a zene területén. Az utóbbi években inkább a jazz, ami hangosabban szól. 

 
Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

Mindig is kíváncsi voltam, hogy hogyan tudnék együtt dolgozni más nemzetiségű hallgatókkal. Erre az egyetem rengeteg lehetőséget nyújtott, különböző versenyekkel, kurzusokkal. Szuper élmény volt! 

Hogy érzed, fogják-e segíteni a METUs évek a karrierterveidet? 

Abszolút! Már most is rengeteget köszönhetek az egyetemnek. Az évek alatt lehetőségem van rá, hogy minél több területen, szituációban kipróbáljam magam, hogy hibázzak. Az oktatás színvonala biztos alapokat ad számomra, az egyetemen kialakul barátságok pedig a munkavilágában is visszaköszönnek!