Tótok Bálint / Tervezőgrafika alapszak

„Az egyetemi évek alatt a grafika valamennyi területével megismerkedhettem. Így szépen lassan rátaláltam azokra a szakterületekre, amelyek igazán érdekelnek engem.”

Bálint Tervezőgrafika alapszakunkon diplomázott szakelsőként, emellett legbüszkébb arra, hogy 2015-ben köztársasági ösztöndíjas lett. Tevékenyen részt vett egyetemi évei alatt a METU Hallgatói Önkormányzatának életébe, számos iskolai esemény arculatát ő álmodta meg.Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Kreatív embernek tartom magamat, és úgy gondolom, hogy ez a terület lehetővé teszi, hogy vizuális formában kifejezzem önmagamat, megjelenítsem saját, egyéni stílusomat. Grafikával foglalkozni nekem nem a munkát jelenti, hanem az önkifejezés egyik módját. Úgy szeretem, mint mások a hobbijukat.

Miért ezt a szakot választottad?
Úgy gondoltam, és gondolom, hogy ez a szak segít a kreativitásom és ötleteim megvalósításának a fejlesztésében. Megtanít mind egyénileg mind csoportosan dolgozni.Mi inspirál?
Nálam minden projektet nagy kutatómunka előz meg, azt gondolom, hogy ez elengedhetetlen. Érdemes tudni, hogy milyen munkák születettek az adott területen, de ez számomra sokkal inkább egy egyfajta motiváció arra, hogy én jobb legyek, mintsem kiinduló pont a saját munkámhoz. Ezenfelül inkább belülről próbálok inspirálódni, a saját látásmódomat előtérbe helyezni, ehhez nagyon sokat utazom, hogy minél több inger érjen.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Kimondottan élveztem valamennyi plakáttervezési feladatot, ez olyan speciális területe a tervezőgrafikának, ami sajnos mára nem kap elegendő teret. Talán amit a legjobban élveztem az a Balaton turisztikai óriásplakát tervezése volt, hiszen közel áll hozzám a Balaton mivel itt élek és mikor ezt a plakátot terveztem már kialakult az a fajta stílus, ami a plakátjaimat jellemzi. Illetve a legfrissebb plakátjaimra is szívesen emlékezek vissza, hiszen ezek közül kettőt ki is fognak állítani az 56-os plakátkiállításon. Ezekhez a plakátokhoz jubileumi logót is terveztem, mely szimbólumba megjelenik a 60-ik évforduló, de az "56"-os szám is.De a teljes művészeti kiteljesedést a Játékmúzeum arculatának tervezésekkor éltem át. Ez a projekt abszolút egyesíti mindazt, amit szeretek a tervezőgrafikában. Ez a munkám előzményként szolgál a későbbi diplomamunkámhoz, mind a grafikai megoldások értelmében, mind pedig az egész projekt hangulata értelmében. A Játékmúzeum múzeum épülete három főtematikára épül, ezek adják a három fő szimbólumot, melyek megjelennek a csomagolásokon: a hajók, a kikötők és a hajók kisebb elemei (pl.: horgony).Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diplomamunkám egy képzeletbeli vállalkozás cég- illetve termékarculatának a tervezése volt, a cég pedig a Marsra való utazás projekt során egy beszállítóként kíván részt venni. A vállalkozás neve: REDWAY mely reflektál a Mars vörös színére és a „MILKY WAY”-re egyaránt.
A téma aktualitását semmi sem bizonyítja jobban, minthogy 2016 a Mars éve és a Marsra való utazás szándékát egyre nagyobb érdeklődés övezi. A diploma célkitűzése között szerepel a témához kapcsolódó piktogram készlet tervezése, mind a tájékoztató pop-up könyvhöz, mind a csomagolásokhoz. A start és a megérkezés között eltelt idő a legfontosabb a cég szolgáltatásai szempontjából, hiszen erre az időszakra biztosít megoldást az alapvető emberi szükségletek kielégítésére.A BETWEEN START AND FINISH című könyv célja egy általános képet nyújtani az űrutazás azon szegmenséről, ahol a REDWAY CATERING SERVICE LTD. bekapcsolódik ebbe a világba.  A könyv kitér a naprendszerünk összetett felépítésére és rövid bemutatására. Megismerhetjük a REDWAY CATERING SERVICE LTD. márka számára két legfontosabb bolygó, a Föld és a Mars alapvető tulajdonságait, például a naprendszerünkben elfoglalt helyükből következő különbségeket. Emellett szemléletesen bemutatja a tervezett start idejét, helyét, a rakéta érdekességeit és az utazás során használt jármű nyújtotta szolgáltatásokat. Végül a 210 napos utazás végeztével információt kapunk arról is, hogy mi történik, ha a landolás nem mindig oda sikerül, ahova szeretnénk.A csomagolások tervezésénél fontos szempont volt a szellemesség, de egyidejűleg a funkciónak is előtérbe kell lépnie. Az ételcsomagolásokról letéphető evőkanál további kényelmet nyújt az út során, hisz nem kell foglalkozni az evőeszközök tisztába tételével. Mind az étel-, és italcsomagolások fogyasztás után egyszerűen összecsukható, így helyet spórolva meg.
Egy olyan témát szerettem volna választani, mely olyan probléma körrel rendelkezik melynek tervezését a lehető legjobban élvezhetem, és nem utolsó sorban egy olyan témát kerestem, ami nem mindennapi, felkelti az emberek érdeklődését.Friss diplomásként milyen terveid vannak a jövőre?
Fontosnak tartom, hogy minél többet tanuljak a Tervezőgrafikáról, számomra ennek egyik lépcsője a mesterképzés elvégzése, illetve az iskolapadból kikerülve egy olyan cégnél elhelyezkedni ahol a lehető legtöbb tapasztalatot tudom gyűjteni ahhoz, hogy idővel egy saját stúdió megnyitásán tudjak gondolkozni, akár itthon, akár külföldön. Nem titkolt célom az sem, hogy annyi tudást halmozzak fel, amely lehetőséget  ad arra, hogy egyszer oktatóként térhessek vissza az egyetemre. De addig is célom minél több érdekes megrendelés  teljesítése.Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Az egyetemi évek alatt a grafika valamennyi területével megismerkedhettem. Így szépen lassan rátaláltam azokra a szakterületekre, amelyek igazán érdekelnek engem. A komplett projektek tervezésében már az elején megtaláltam a számításaimat. A brandépítés, a cég- illetve termékarculat kialakítása ezek mind olyan területek, amelyekkel szívesen foglalkozom. Ezen belül is a redukálás, a piktogramkészletek tervezése az a szakterület, ami során, végleten sok időt tudok szentelni a munkára anélkül, hogy a fáradás jeleit mutassam. Ami számomra még szorosan ide kapcsolódik az a plakát tervezés, hisz a plakát és az arculati identitás tervezésekor felmerülő redukciók, szimbolikus értelmezések, stilizációk érdekelnek a leginkább, ezért is emelném ki ezt a két szakterületet, ami hasonlóságot mutatnak.
Az itt töltött három év alatt megváltozott a hozzáállásom, óriási fejlődésen mentem keresztül, kialakult egy olyan gondolkodásmódom, aminek köszönhetően magabiztosan láthatok hozzá a "problémák" megoldásához, és aminek köszönhetően egy sajátos látásmódot / stílust vihetek a munkáimba.