Tárgyfelvétel GYIK

Hol kell a tantárgyakat felvennem?

A Neptun rendszerben a ’Tárgyak/Tárgyfelvétel’ menüpontban válaszd ki a megfelelő félévet, majd a mintatanterved kiválasztása során a ’Tárgyak listázása’ gombra kattintva van lehetőséged megtekinteni a szakodhoz meghirdetett tárgyakat. A ’Tárgyat’ kiválasztva a ’Felvesz’ gombra kattintva tudod megtekinteni a meghirdetett kurzusokat. Ki kell választanod a kívánt kurzust és a Mentés gombbal véglegesíteni a jelentkezést.

Nekem kell felvennem a tantárgyaimat?

A 2. félév megkezdésétől – alapképzésben, mesterképzésben, valamint felsőoktatási szakképzésben – minden hallgató saját maga veszi fel az adott félévre a tantárgyait. Az első félévben a tantárgyfelvétel központilag történik a gólyák részére. Szakirányú továbbképzésben résztvevő hallgatóknak központilag történik a tárgyfelvétel.

Hol tudok előzetesen tájékozódni a tantárgyaimról?

A Neptun felületen, vagy a Coospace/Hallgatói dokumentumok/Tanulmányok/Mintatantervek felületen.

Mi az a mintatanterv?

A mintatanterv egy ajánlat, mely tartalmazza a képzési időn belül teljesítendő kötelező tárgyakat, valamint azok előfeltételét. A mintatanterv szerinti előrehaladás a tanulmányok optimális és költséghatékony befejezését teszi lehetővé. Gondolj előre a specializáció-választásra is, mert az egyes specializációk megkezdéséhez előfeltétel bizonyos tantárgyak teljesítése, illetve azok tanulmányi eredménye a belépés feltétele.

Hogyan kell felvenni a kételemű tárgyakat?

A k+gy (előadás (kollokvium)+gyakorlat) tárgyak esetében, kérjük az előadáshoz tartozó gyakorlati kurzust is vedd fel a Neptun/ Tárgyak/ Tárgyfelvétel menüpont alatt.

Ha tartozásom van az intézmény felé, nem tudok tárgyakat felvenni?

Tantárgyfelvételre az a hallgató jogosult, aki, akinek nincs lejárt fizetési határidejű tartozása, valamint a tandíj 1. részletét (és ha van, az idegennyelvi hozzájárulás 50%-át és az egyéb szolgáltatás díját) a Neptunban látható fizetési határidőtől függetlenül befizette. Fontos, hogy a Neptun / Pénzügyek Befizetés menüpontban fizetett, teljesített tételként szerepeljen. Kérjük, hogy olvasd el a tárgyfelvételi tájékoztatót a fizetési módokra vonatkozóan.

Az alábbi fizetési módokkal egyenlítheted ki fennálló tartozásaidat:

  • Gyűjtőszámlás fizetés esetén fontos, hogy az összeg a rendszerben is „teljesített”, azaz könyvelt tétel legyen, tehát hozzá is kell rendelned a fizetendő tételhez a gyűjtőszámládon lévő pénzt. 
  • Amennyiben Diákhitelből2-ből finanszírozod a tanulmányait, a fent megadott határidőig, de legkésőbb a tárgyfelvételi időszak kezdetéig kell erről nyilatkoznod, azaz összerendelned a tételeket a DH2-vel, amik így „egyeztetve” státuszt kapnak. 
  • Diákhitel1-ből történő tandíj-finanszírozás esetén az engedményezési szerződést személyesenis alá kell írnod a HIK-en. Sikeres ügyintézést követően az aktív tételed mellett „TO által elfogadva” státusznak kell szerepelnie.
  • Céges tandíjbefizetés esetén a Számlakérő kérvényt kell benyújtanod a cég nyilatkozatával.

A lehetséges befizetési módokról részletes információkat a bejelentkezési tájékoztatóban is olvashatsz, valamint videónkban lépésről-lépésre követheted a teendőket.

Bejelentkezési tájékoztató:

Coospace/Hallgatói dokumentumok/Tanév kezdete/Bejelentkezés/Bejelentkezési tájékoztató


Befizetések a Neptunban – videó:

https://youtu.be/kSncO-eHJL8


A Diákhitelről bővebb információt az alábbi útvonalon találsz:

Coospace/ Hallgatói dokumentumok/Pénzügyek/DiákhitelNem látom a rendszerben az általam átutalt összeget. Mi a teendő?

Amennyiben 5 munkanapon belül sem látod a Neptunban lekönyvelve a befizetett összeget, úgy a Neptun/Ügyintézés/Kérvények/5 munkanapnál régebbi befizetések igazolása kérvény benyújtásával tudod csatolni a befizetési bizonylat másolatát.

Mit jelent a versenyes tárgyfelvétel?

Az egyetemen kizárólag versenyes tárgyfelvételre van lehetőség. Itt kizárólag a gyorsaság számít, az a hallgató kerül be a kurzusra, aki előbb felvette azt a Neptunban. A versenyes tárgyfelvétel két részből áll: az első időszakban kizárólag a kötelező tárgyakra lehet jelentkezni, míg a meghirdetett további napokon a szabadon választható tárgyakra.

Van-e lehetőségem módosítani a felvett tárgyon?

Igen, erre van lehetőséged. A felvett tárgy sorának végén található ’+’ jelre kattintva választhatod ki a kívánt opciót: ’Felvett kurzus módosítás/ Tárgyleadás’. Amennyiben a felvett tárgy kurzusának csoportján szeretnél módosítani, javasoljuk, hogy mindenképpen a „felvett módosítása” opciót válaszd. Így elkerülhető, hogy a módosítás másodpercei alatt elfoglalják a helyed mind az új, mind a korábban felvett kurzuson.

Újra fel szeretnék venni egy tárgyat, mert korábban nem tudtam teljesíteni. Hogyan tudom felvenni a Neptunban?

Amennyiben egy kötelező tantárgyat valamely félévben nem teljesítettél, és újra fel szeretnéd venni, akkor azt a kurzust a ’Tárgyak/ Tárgyfelvétel’ menüpont alatt tudod kiválasztani. A féléveknél válaszd ki a megfelelő félévet, illetve a mintatanterved, és kattints a ’Tárgyak listázása’ gombra! Ekkor megjelenik minden, a szakodhoz meghirdetett tárgy. A ’Felvesz’ gombbal van lehetőséged felvenni a tárgyat. Abban az esetben, ha már háromszor felvetted korábban ezt a tárgyat, akkor hibaüzenetet fogsz kapni és a tárgyfelvétel nem teljesül.  

Hányszor vehetek fel egy tárgyat?

Egy adott tantervi egység hat alkalommal vehető fel. Amennyiben hatodik alkalommal sem tudod a tárgyat teljesíteni, méltányossági kérelem útján élhetsz a következő tárgyfelvétellel, ezt követően az elbocsátás szabályait kell megfelelően alkalmazni. Az első három alkalommal a tantárgyat a Neptun tanulmányi rendszerben tudod felvenni a szokott módon, a 4., 5. és a 6. tantárgyfelvétel engedélyezése azonban már kérelemhez és különeljárási díjhoz kötött.

Hogyan tudom kérvényezni egy tantárgy 4. 5. és 6. felvételét?

A kérvény a Tanulmányok/ Mintatanterv menüpontban érhető el, az adott tárgyat kiválasztva a sor végén megjelenő + jelre kattintva.

A kérvény sikeres beadását követően a rendszer generálja a kérvényhez tartozó különeljárási díjat, mely jelenleg 16.000 Ft, amit a Pénzügyek/Befizetés menüponton belül bankkártyás fizetéssel tudsz kiegyenlíteni. A kérvény feldolgozása csak a díj rendezése után kezdődik meg. A tárgyat a kérvény elfogadása után van lehetőséged felvenni.

A tantárgy újrafelvételének eljárási díja 9.000 Ft/tantárgy – melyet a tárgyfelvétel lezárása után láthatsz majd a Neptunban.

Miért nem látok a kurzushoz meghirdetett dátumokat az órarendi táblázatban?

Van néhány kurzus, amely kontaktóra nélkül van meghirdetve, mint a szakmai gyakorlat, Karrier Fórum, tréningek, workshopok. Habár ezek a kurzusok kontakt óra nélkül kerülnek meghirdetésre, a teljesítésük érdekében bizonyos feltételeknek eleget kell tenni, mint a részvétel a fórumokon, workshopokon.

Mit jelent a vizsgakurzus?

Egy tárgy vizsgakurzusként való felvételére leszel jogosult, ha a vizsgával záruló tantárgy előadásain korábbi tanulmányaid során részt vettél, de sikertelen vizsga miatt kényszerülsz az adott tantárgy ismételt felvételére.

Hogyan vehetek fel/adhatok le tantárgyakat, módosíthatok csoportot a tárgyfelvételi időszak után?

A határidőn túli tárgyfelvétel, tárgyleadás, csoportmódosítás 6.000 Ft/tantárgy különeljárási díj kivetésével jár. Neptunban a határidőn túli tárgyfelvétel időszakában (tanév rendje szerint) van erre lehetőséged.

Felvehetek/leadhatok még tantárgyakat, módosíthatok csoportot, ha a Határidőn túli tárgyfelvételi időszakban is elmulasztottam?

A tantárgy felvételét/leadását megpróbálhatod méltányossági kérelemmel kérni: ’Neptun/Kérelmek/Dékáni Méltányossági kérelem’. A kérelem díja 16.000 Ft (pozitív elbírálás és elutasítás esetén is). Az utólagos tárgyfelvétel díja pedig 6.000 Ft/tantárgy. Felvett tantárgy leadására méltányossági kérelem keretében tavaszi félévben márc. 1-ig, és őszi félévben okt. 1-ig van lehetőséged.

Van-e előírás arra, hogy egy félévben minimum hány tantárgyat vegyek fel?

Minimum és maximum kredit nincs meghatározva, bármennyit felvehetsz. Az ideális haladási ütem 30 kredit félévente. Javasoljuk, hogy lehetőség szerint kövesd a mintatanterved szerint előírt haladási ütemet, különös tekintettel az egymásra épülő tantárgyakra.

Felvehetem-e párhuzamosan az egymásra épülő tárgyakat?

Nem, a hallgatók nem vehetnek fel olyan tantárgyat, melynek előfeltételét nem teljesítették, azaz párhuzamos tantárgyfelvételre nincs lehetőséged, méltányossági kérelemmel sem.

Ha jelentkezni tudtam egy kurzusra, az mindenképp elindul?

A rád érvényes kurzusfelvételi időszak vége előtt feltétlenül ellenőrizd, hogy hány fő van az adott kurzuson. Ha a létszám 15 vagy 25 fő alatti, a kurzus vélhetően nem indul, ezért célszerű az ilyen kis létszámú kurzusokról átjelentkezni más, 15 vagy 25 főnél nagyobb létszámú kurzusra.

A meghirdetett kurzus törölhető, amennyiben a jelentkezők száma nem éri el a 25 főt. A meghirdetett speciális eszközt, oktatási módszert igénylő kurzus törölhető, amennyiben a jelentkezők létszáma nem éri el a 15 főt.

Amennyiben a kurzus nem indul alacsony létszám miatt, arról értesítést küldünk, és ezután van lehetőséged egy másik tárgyra jelentkezni díjmentesen a tanév rendjében meghatározott időben. 

A TOEIC nyelvvizsga, mint kurzus a tantárgy kínálatból törölhető, amennyiben a jelentkezők száma nem éri el a 3 főt. A kurzus törléséről az Idegen Nyelvi Intézet vezetőjének javaslatára az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai kar dékánja dönt.

Mesterszakos vagyok, egalizáló tárgyat szeretnék felvenni. Erre hogyan van lehetőségem?

Ezek a tárgyak a szabadon választható tárgyak felvételére (a tanév rendjében meghatározott) nyitva álló időszakban vehetők fel. Nappali munkarendben BN kurzuskóddal, levelező munkarendben pedig BL kurzuskóddal.

Kötelező tárgyat szeretnék felvenni, de nem látom a meghirdetett kurzusok között. Mit tegyek?

Amennyiben mintatanterv szerint haladsz, és passzív féléved sem volt, az adott őszi/tavaszi szemeszterre ütemezett kurzusaid látnod kell a felvehető tantárgyak között. Amennyiben ennek ellenére sem látod a tantárgyat, fordulj a Hallgatói Információs Központhoz. Ők segítenek majd orvosolni a dolgot.

Ha nem mintatanterv szerinti ütemben haladsz, korábbi félévekben nem teljesített tantárgyat szeretnél felvenni, vagy passzív féléves státusz miatt eltértél az ajánlott haladási ütemtől, előfordulhat, hogy a mintatanterved szerint kötelezőként jelölt tárgyat nem látod a felvehető kurzusok között. Ez esetben lehetőséged van kérelmezni a meg nem hirdetett tantárgy meghirdetését, és felvételét. Ehhez, a Neptun rendszerben, a Tanulmányok/Mintatanterv menüponton belül, az adott tárgyat kiválasztva tudsz kérvényt leadni. A ’Meg nem hirdetett tárgy felvételének kérelme’ kérvény leadása díjmentes. Kérelmed elbírálják és a határozat pozitív elbírálását követően a meghirdetés után a Tanulmányi Igazgatóság fogja felvenni a kérelmezett tárgyat. Ezt kell követned abban az esetben is, ha a tárgy követelményeit előző félévben teljesítetted, azonban abból nem sikerült sikeres vizsgát tenned, ekkor kérheted a tárgy Vizsgakurzusként történő meghirdetését. A kérelmet elbíráló határozatban foglaltak szerint kell teljesítened ezt a kurzust.

Meg tudom tekinteni az összesített órarendemet valahol?

A Neptun/Tanulmányok/Órarend menüpontban van erre lehetőséged. A ’Megjelenítendő elemeknél’ pipáld be az ’Órákat’, a ’Nézet választásánál’ az ’Összevont’ opciót és válaszd ki az aktuális félévet.

Az órarenden belül az ütköző tárgyra duplán kattintva, felugró ablakban megjelennek a tárgyhoz tartozó egyéb kurzusalkalmak. Bepipálva kiválaszthatod, amelyre szeretnél átjelentkezni, majd a ’Mentés’ gombra kattintva a kurzus cseréje megtörténik.

Lehet ütközés az órarendemben?

Az Egyetem csak mintatanterv szerinti haladási ütem esetén tudja garantálni, hogy nem lesz ütközés kötelező tantárgyaidban. Néhány esetben azonban mintatanterv szerinti haladás esetén is előfordulhat, hogy előadás előadással ütközik. Tekintettel arra, hogy az előadás látogatása nem kötelező, így Te döntheted el, hogy mely kurzusra szeretnél bejárni.

Korábban már elvégeztem az előírt tárgyat, van lehetőségem felmentést kérni?

Igen, erre van lehetőséged. Kérjük, hogy olvasd el a tantárgyelismerésre vonatkozó tájékoztatót. Kérelem beadására a Neptun/Tanulmányok/Mintatanterv menüponton belül a tárgyat kiválasztva indítható a kérelem. A kérelem különeljárási díja 4.000 Ft tantárgyanként, melynek befizetését követően tudjuk megkezdeni az ügyintézést.

Hol találok a tantárgyakról részletes leírást?

A részletes leírások a Coospace / Hallgatói dokumentumok / Tanulmányok / Tantárgyi tematikák felületen találhatóak meg.