Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Tajthy Renátó / Környezetkultúra alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Tajthy Renátó / Környezetkultúra alapszak

„Az épület a legnemesebb produktum.”

Tajthy Renátó Környezetkultúra alapszakunkon végzett. Mi az építészet és a belsőépítészet számára? Háttérkutatás: mindennek utánajárni; rengeteg rajzolás: mindent felfedezni és megtalálni a legjobb megoldást.

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Belső késztetésem van arra, hogy maradandót hozzak létre, hagyjak magam után valamit és értéket adjak a világnak.

Miért ezt a szakot választottad?
A belsőépítészet kapcsolódik az elképzeléseimhez és a munkakörömhöz leginkább.

Mi inspirál?
Bármi. Egy utcai hangulat, egy kép, egy épület, egy ember, egy illat. Bármilyen dologra tudok úgy tekinteni, hogy ihletet ad. Úgy érzem többnyire, hogy amikor kapcsolódik valami a külvilágban a belső világomhoz, akkor érzem azt, hogy inspirálódtam. A feladat is nagyon tud ösztönözni, amikor meg kell oldani valamit. Ha látok benne fantáziát és tudom élvezni, nálam olyankor csak az számít, mindenbe bele tudom ásni magam. Kutatok ameddig lehetséges és erőm engedi. Rajzolok, írok, jegyzetelek hozzá és mindig a "nagy" dolgot keresem benne.

 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Az utolsó szemeszteres diplomamunkám volt a kedvencem, mert az egyetem végére úgy érzem, megtaláltam azt, amit az első félévben is kerestem.

 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A témaválasztás - Kilépő - Kutató- és látogatóközpont az egykori Népgőzfürdőnél - először egy "tetszik"-kel kezdődött és helyi ismeretséggel. Amikor elkezdtem kutatni az épületemet, egy sor olyan dologra bukkantam, ami érdekelt és beleástam magam. A munka fókuszában a budai barlangrendszer és egy ahhoz kapcsolódó épületegyüttes áll.

Cikk az Octogon.hu-n

 

 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Úgy érzem, hogy Emresz Adrienn tanárnő kihozta belőlem azt, amiért idejöttem. Nagyon hálás vagyok neki. Amikor már abba akartam hagyni, támogatott. Mintha tudta volna, hogy mit keresek és segített benne. Diplomamunkámmal azt hiszem, hogy megtaláltam.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Kreatív és nagyon felkészült tanárok miatt. Jófejek, közvetlenek.

 

Hogy érzed magad a frissdiplomásként?
Záróvizsga után némi hiányt és depressziót éreztem, hogy egy korszak lezárult és nincs kihívás. Az iskola nagyszerűen frissen tartja az elmét és a kreativitást.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Izgatott voltam, ami nem izgulást jelent. Az izgatottság pozitív élmény. Vártam, sokat készültem és sikeres volt. Szerettem. Alig várom a következőt.

Milyen terveid vannak a jövőre?
A fő célom, hogy olyan munkát végezzek, amely megmarad. Életcélom, hogy egy középület tervezésben részt vegyek, vagy valamilyen köztéri alkotásban. Bár korábban készítettem plakátokat, grafikákat, mára úgy érzem: az épület a legnemesebb produktum.