Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Szeidl Dóra | Budapesti Metropolitan Egyetem

szeidl dóra

DESIGN / kerámia – 2. díj

Dóra Formatervező művész mesterszakunk hallgatója.


PÁLYAMUNKÁJA: Tálaló szett

A tárgycsoport kiindulási pontja a rusztikus konyha, melynek alapgondolata a családias és barátságos légkörteremtés. A szett célja, hogy megkönnyítse az étkezési/tálalási metódust, oly módon, hogy egy tartófelületet és egy billenthető tárgyat hoz egymással kapcsolatba. A tál és a tányérok alakját a gömb különböző metszései mentén kialakuló formák adják, figyelembe véve funkciójukat, űrmértéküket és az elkészítésüket meghatározó tényezőket. Anyaga félporcelán, mely kellemes, tört fehér színe által kiválóan illeszkedik a rusztikus konyha színvilágába. Darabjai transzparens, fényes mázzal vannak ellátva, ami megkönnyíti a felületek elcsúsztatását. A tárgycsoport komplett tálaló rendszer, mely a teljes étkezés alatt kényelmes és könnyen használható tálalási és étkezési módot biztosít, figyelembe véve a mozgathatóság által a személyre szabás lehetőségét.

Témavezető: Rejka Erika
A fa elemeket Veszelszki Dániel készítette.Mit jelent számodra az OMDK-n elért eredmény?
Számomra egy pozitív visszajelzés azzal a területtel kapcsolatban, amivel foglalkozom.

Miért pont ezzel a projekteddel pályáztál?
Már régóta érdekel az a problémakör, mellyel a tárgy foglalkozik. Úgy gondoltam az OMDK egy jó platformot nyújt ahhoz, hogy a probléma egy lehetséges verziójának kialakításához és elkészítéséhez segítséget, ösztönzést kaphassak.Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Azért, mert érdekel a gasztronómia és jelenlegi használati tárgyaink praktikusabbá, könnyebben használhatóvá tétele.

Miért ezt a szakot választottad?
Azért a Formatervező művész mesterszakot választottam, mert a Kézműves alapszak kerámia specializációja után úgy gondoltam, ez egy jó lehetőség a tervezési folyamat más szemszögből való megismeréséhez, illetve más anyagokkal szembeni nyitottság kialakításához.

Mi inspirál?
A hétköznapi életben felmerülő problémák és funkcióbeli lehetőségek feltárása és lehetséges válaszok keresése.

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?
A jövőben folytatni szeretném tanulmányaim, és tovább bővíteni az anyagokkal, technikákkal, formákkal kapcsolatos ismereteim.

Melyek a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Nincsenek kifejezetten kedvenc munkáim. Igyekszem minden témakörrel szemben egyformán nyitott maradni, és a különböző tárgyakat ugyanolyan gondossággal elkészíteni.


Fotók: Sarvady Mátyás photography