Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility SZAKOS DÁNIEL / TERVEZŐGRAFIKA MESTERSZAK | Budapesti Metropolitan Egyetem

SZAKOS DÁNIEL / TERVEZŐGRAFIKA MESTERSZAK

"A terv, hogy megtaláljam azt a ritmust, amiben jól érzem magam, és a lehető legtermékenyebb lehetek."
 

Dániel Tervezőgrafika mesterszakunkon végzett idén, 2017/18-as felvételi kampányunkban a Grafika területének nagyköveteként képviseli a METU-t.
 

 


Miért ezt a szakot választottad?
Elektronikus ábrázolás alapszakon végeztem, ahol a diplomamunkám során már belekóstoltam a betűtervezésbe, ezután kézenfekvő volt, hogy jelentkezek a tervezőgrafika mesterszak betűtervező-tipográfus szakirányára.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Szerintem a METU Tervezőgrafika szakának erőssége a rendkívül széles feladat-paletta. A két év során a tervezőgrafika minden területén kipróbálhatják magukat a diákok, mindezt úgy, hogy a projekteket a saját ízlésünk szerint közelíthetik meg, jellemzően szabadon választott technikával oldhatják meg. Így a számukra kedves témában igazi szakértőkké válhatnak. Ehhez egy nagyon sokszínű, segítőkész, és profi tanári gárda lesz segítségükre.


Mit jelent számodra, hogy METU nagykövete lettél?
Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy engem választottak. Örülök, hogy a diploma után is részese lehetek a METU tervezőgrafika szakának fejlődésében.


Mi volt a diplomamunkád? 
A diplomamunkám során, a mesterképzés alatt tervezett Serpenta betűcsaládomat bővítettem ki, majd azt felhasználva a Hungaroring versenypálya különböző grafikai megjelenéseit készítettem el. Az alap betűtípus duplavonalú, mely geometrikus elvek alapján készült, így hosszabb szövegek szedésére kevésbé alkalmas. Ahhoz, hogy a betűcsalád használhatóságán javítsak, a komplett családot újraterveztem, az alap duplavonalas metszetekből 6-6 változat készült, valamint a Serpenta kiegészült egy Monoline – egyvonalú típussal is. A betűt felhasználva készült kisarculat, plakát sorozat, és egy információs térkép.


 

   

 

 

Miért ezt a témát választottad?
Olyan feladatot szerettem volna választani, ahol a betűtervezésen lehet a hansúly. A Serpenta betű felhasználási területeinek kutatása során merült fel a Hungaroring rebranding, mint téma. Bár a betű már közel kész állapotban volt 3 félév után, a témaválasztás arra sarkallt, hogy befejezzem, így születhetett meg a harmadik, monoline verzió, valamint maga a mestermunka.


Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid?
Sok kedvenc van, az egyik talán a Typochonder plakátsorozat. Plakátok formájában kellett grafikai alapfogalmakat megszegnünk. Én egy fiktív eseményarculat köré építettem a koncepciómat. A másik a saját kézírásom alapján készített betűm. Vagy említeném még a Magyar Nemzeti Galéria számára készített francia kártya tervemet, amelyben az egyedileg tervezett betűk a galériában található festményekkel fuzionálnak.
 

 

 

   Hogy érzed magad a friss(mester)diplomásként?
Nagy megkönnyebbülés kilépni a diák státuszból, ezzel együtt jár az a kihívás, hogy a munkámban folytatni tudjam az eddigi utamat.


Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Úgy érzem méltó zárása volt az elmúlt 2 évnek. Inspiráló volt látni a szaktársak prezentációit, és izgalmas volt a kívülálló szakmai zsűri értékelését fogadni.
 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
A METU által nyújtott lehetőségeknek hosszú a sora. Inspiráló volt olyan projektekben részt venni, melyek túlmutattak az iskola falain. Dolgozhattunk a Magyar Nemzeti Galériával együttműködve, filmplakátjainkat bemutatták a Lengyel Filmtavasz eseménysorozatán. Iniciálé sorozatom szerepelt a Typoszalon kiállításán, a Francia kártya tervem pedig az egyetem saját szervezésű, csomagolás munkákat bemutató eseményén, a Brandpack-en. Az első év után pedig a nagyvisnyói művésztelepen szakadhattunk ki a számítógépen történő tervezés bűvületéből, A szakmai fejlődésen kívül gyakorlatot szerezhettünk a prezentálás területén is. A betűtervezésben való elmélyülésemben pedig a szakma legelismertebb tervezői voltak segítségemre. Szerencsés vagyok, mert a féléves értékeléseken kívül, az OMDK-n is szerepelhettem, ahol más művészeti egyetemek hallgatóival és tanáraival is találkozhattam. A Serpenta betűcsaláddal elnyertem a Tervezőgrafika szekció 1. díját.
 

 

 


Friss diplomásként milyen terveid vannak a jövőre?
A diploma miatt mellőzött projektek most ellepik a mindennapjaimat, ha kicsit tisztul a helyzet, akkor tudom igazán megtervezni, hogy hogyan tovább. A szabadúszó létforma is vonzó, de szívesen helyezkednék el egy nagyobb csapatban is, ahol tanulhatok, illetve kamatoztathatom az eddigi tudásomat. A terv, hogy megtaláljam azt a ritmust, amiben jól érzem magam, és a lehető legtermékenyebb lehetek.