Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Szakdolgozat kutatási módszerek: hasznos tippek | Budapesti Metropolitan Egyetem

Szakdolgozat kutatási módszerek: hasznos tippek


Szakdolgozat kutatási módszerek: hasznos tippek

 

Ha szakdolgozat írás előtt állsz, nem árt tisztázni a különböző fogalmakat, megismerkedni a különböző kutatási és adatgyűjtési módszerekkel. Ezek mellett ráadásul számtalan hasznos tippet is adunk a szakdolgozatod elkészítéséhez. 

 

 

Ha tanulmányaid végén jársz, és elkövetkezik eddigi életed egyik legnagyobb kihívása: a szakdolgozat írása. A legfontosabb feladatod a témaválasztás és hozzá a megfelelő adatgyűjtési módszerek kiválasztása, ám ilyenkor számtalan kérdés felmerül: Milyen szakdolgozat kutatási módszerek léteznek? Mik azok a primer és szekunder adatok? Milyen egy jó kérdőíves kutatás és milyen szempontok alapján állítsd össze egy kvalitatív interjú kérdéseit? Most ezekre a kérdésekre adunk választ. 

Szakdolgozat kutatási módszerek - tippek


Mik azok a primer és szekunder adatok? 

 

A témaválasztást követően fontos a problémafelvetés és a hipotézis felállítása. Ez azt jelenti, hogy felvetsz egy kutatási kérdést, amelyet a szakdolgozatod során körbe szeretnél járni, és ez alapján megadsz egy olyan állítást, amelyről egyelőre nem tudod, hogy igaz vagy sem, erre keresed a kutatásod során a választ. A szakdolgozatod végén pedig ezt a hipotézist vagy igazolod, vagy megcáfolod. 

A szekunder adatok már meglévő adatok, melyeket te is felhasználhatsz a probléma meghatározására, a szakdolgozat kutatási terved létrehozására, és a primer adatok értelmezésére. A primer adatok tulajdonképpen a saját empirikus kutatásod során gyűjtött adatok. A kutatást mindig a szekunder adatokkal kezdd, mert erre fognak épülni a primer adataid is, maga a szakdolgozatod pedig a primer adatokra. 

 

Kutatási módszerek a szakdolgozathoz 

 

A szakdolgozat kutatási terv elkészítésekor a legfőbb szempont, hogy milyen információszerzési módszer a legelőnyösebb a hipotézised és a kutatási kérdéseid megválaszolásához, tehát hogyan tudsz egyértelmű választ kapni a feltevésedre. 

 

Kvantitatív kutatás 

Ide tartozik minden, ami kérdőív. A kérdőíves kutatás a szakdolgozat elengedhetetlen része, célja, hogy a hipotézisedet igazold vagy cáfold számszerű adatokkal. Előnye, hogy viszonylag könnyen kivitelezhető, nem kerül pénzbe, és jól alkalmazható magyarázó és leíró célokra. Hogy hogyan készítsünk kérdőívet? A különböző netes űrlap-kitöltő alkalmazások a barátaid. A reprezentatív minta eléréséhez próbáld legalább 150 fővel kitöltetni őket. 


Szakdolgozat kutatási módszerek - kvantitatív kutatás

 

Kvalitatív kutatás 

A kvantitatívval ellentétben a kvalitatív kutatás sosem lehet reprezentatív, hiszen személyes interjú során csupán egy személy vagy egy kisebb csoport véleményét ismerheted meg általa. Típusai a mélyinterjú, kiscsoportos interjú és a fókuszcsoportos interjú. Ezek segítségével problémákat tárhatsz fel és ismerhetsz meg mélyebben, megkeresheted a választ a “miért”-ekre. 


Szakdolgozat kutatási módszerek - kvalitatív kutatás

 

Szakdolgozat kérdőív elemzése 

 

Egy jó kérdőív mindig a leírja, mi a kérdőív célja, a kitöltő alany fejével gondolkodik, kerüli a szakszavakat és bonyolult megfogalmazásokat, és betartja a GDPR szabályokat is. Érdemes a tölcsérelvet alkalmazni, és az egyszerűbb kérdésektől indulva haladni a bonyolultabbak felé. 

Ügyelj rá, hogy a hipotézised igazolását vagy cáfolását ne csupán egyetlen kérdés válaszaira alapozd, utaljon rá legalább 2-3 kérdés is, ezzel kizárva a hamis eredményeket. 

A kérdőívek összegzésénél segít maga az alkalmazás, de a jobb átláthatóság kedvéért és a pontosabb statisztikai elemzésre készíthetsz Excel-táblázatokat és diagramokat is.  

 

Szakdolgozat interjú minta

 

A kvalitatív interjú célja, hogy összefüggéseiben, mélységeiben tárja fel a problémát. Erősen szubjektív műfaj, nem csak az alany személyisége fontos, de az interjúztatóé is. Fontos, hogy próbálj bizalmi viszont kiépíteni az interjúalanyoddal, és fordulj mindig empátiával felé. 

Egy mélyinterjú során a zárt kérdések mellett használj nyitott kérdéseket is, ám ezekkel jobb csínján bánni, mert minél több nyitott kérdést teszel fel, annál nehezebbé válik az adatok feldolgozhatósága. Figyelj az ok-okozati kapcsolatokra, és a szavak mellett a hanglejtésre, a hangszínre és a kérdezett nonverbális kommunikációjára is. 

Készíts előre egy interjúvázlatot, és ügyelj rá, hogy a fókusz mindig a legfontosabb felvetett problémán maradjon, de ha úgy érzed, térj el a megírt forgatókönyvtől, és hagyd, hogy akár új, spontán kérdések is felmerüljenek.  

Tipp: Szakdolgozati interjú mintákat letölthetsz akár az internetről is, de ezeket mindig szabd személyre. Vedd figyelembe a hipotézisedet és a kérdezett nemét, életkorát és lakhelyét is. 

2022. 04. 29.

Hírek

Új vezérigazgató a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) új vezérigazgatót nevezett ki Wenczel Richárd személyében. Az új vezető célja, hogy a METU a régió legnagyobb és legelismertebb magánegyetemévé váljon.

METU Nagy Lajos

Új vezérigazgató a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) új vezérigazgatót nevezett ki Wenczel Ri …

Művészet
METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COUTURE Kortárs magyar fotóművészeti kiállításon New Yorkban, a Liszt Ferenc Intézet szervezésében. ​

Ajkai Dávid

METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COU …

Művészet
Művészet
Design for the common good

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari kara a házigazdája annak a nemzetközi kiállításnak, ami október 4-én nyílik az Artus Stúdióban.

hír csempe

Design for the common good

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari kara a házigazdája an …

Művészet
Együttműködési megállapodás aláírása az ADA University-vel, Azerbajdzsán legnívósabb egyetemével

Azerbajdzsán egyik legfiatalabb, rendkívül innovatív és nemzetközileg legismertebb egyetemével írt alá együttműködési megállapodást Dr. Vasa László tudományos rektorhelyettes.

ada

Együttműködési megállapodás aláírása az ADA University-vel, Azerbajdzsán legnívósabb egyetemével

Azerbajdzsán egyik legfiatalabb, rendkívül innovatív és nemzetközileg legismerte …

KommunikációTurizmusÜzlet
Közgazdász nagyágyút igazolt a Budapesti Metropolitan Egyetem

Richard A. Werner professzor jelentős nemzetközi tudományos karriert tudhatnak magáénak bank és pénzügyi területen.

metu

Közgazdász nagyágyút igazolt a Budapesti Metropolitan Egyetem

Richard A. Werner professzor jelentős nemzetközi tudományos karriert tudhatnak m …

KommunikációTurizmusÜzlet
A Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodást kötött Kazahsztán vezető magánegyetemével

Együttműködési megállapodás aláírására került sor a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a kazahsztáni Almatiban működő Kenzhegali Sagadiyev University of International Business (UIB) egyetemmel.

kazah

A Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodást kötött Kazahsztán vezető magánegyetemével

Együttműködési megállapodás aláírására került sor a Budapesti Metropolitan Egyet …

Művészet
Tervezőgrafika mesterdiplomák az Octogon magazinban

Az OCTOGON online az elkövetkezendő időszakban sorra bemutatja a különböző egyetemek diplomatervezetei közül a legizgalmasabbakat.

Octogon megjelenések

Tervezőgrafika mesterdiplomák az Octogon magazinban

Az OCTOGON online az elkövetkezendő időszakban sorra bemutatja a különböző egyet …

Művészet
Művészet
A Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának animációs filmjét jelöli Magyarország az Oscar-díjra

Magyarország Gauder Áron, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának a Kojot négy lelke című animációs filmjét jelöli a „legjobb nemzetközi film” kategóriában a 2024-es Oscar-díjra.

gauderaron

A Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának animációs filmjét jelöli Magyarország az Oscar-díjra

Magyarország Gauder Áron, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának a Kojot n …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...