Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility SZABÓ DOROTTYA / KÉZMŰVES ALAPSZAK | Budapesti Metropolitan Egyetem

SZABÓ DOROTTYA / KÉZMŰVES ALAPSZAK

„Rengeteget tanultam és fejlődtem a három év alatt, az egyetem elméleti oktatása a gondolkodásmódomat befolyásolta egy új és nyitottabb irányba, míg a rengeteg gyakorlati óra a hozzáállásomat és kitartásomat javította.”


Dorottya Kézműves alapszakunk öltözék- és kiegészítő tervezés specializációján diplomázott. Munkáit láthatta a nagyközönség többek között a 2016-os Marie Claire Fashion Days METU-s divatbemutatóján és a METU DIVATSHOW-n is a Francia Intézetben.


 

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Mindig is közel állt hozzám a divat és az öltözködés, már az általános iskolában tudtam, hogy ez az, amivel később foglalkozni szeretnék, amivel leginkább kifejezhetem kreativitásom és önmagam.

Miért ezt a szakot választottad?
Az egyetemi jelentkezéskor nem is volt kérdés, hogy melyik szakot választom, évek óta figyeltem METU-s divattervező szakosok diploma és egyéb munkáit, és így számomra sem volt kérdés a Kézműves szak, majd az öltözék- és kiegészítő tervezés specializáció.

Mi inspirál?
Nagyon változó, hogy éppen mi van rám inspirációs hatással, de lehet az egy könyv, plakát, egy konkrét személy, ideológia, de akár még egy természeti forma is. Szeretek más művészeti ágakat is megismerni, és figyelemmel követni, mert ugyanúgy tud inspirálni az építészet vagy a festészet is, akárcsak maga divat.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Az egyetemi munkák közül nehéz egyet kiemelni, mindegyik feladat és végső kivitelezés más-más okból állt hozzám közel, de talán az egyik, amit kiemelnék az a negyedik félévi Klasszikus modellezési gyakorlat volt, ahol feladatunk az iskolai talár megtervezése volt, aztán pedig a meglévő talár-tervekből egy kabát formai kialakítása. Ez a feladat azért áll hozzám közel, mert ennél éreztem először azt, hogy olyan darabot sikerült készítenem, ami a személyes tervezői értékeimet is képviseli, és olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket a későbbi félévekben is beleépítettem az elkészült kollekció darabjaiba. A kabátom egy két színű, vékony neoprén anyagból készült, kifordítható és fejjel lefelé is hordható darab, ami a pellerin formából indult ki. Ezen kívül az egyik oldalát egy műanyag réteggel vontam be, ezzel az anyagot vízállóvá téve.
 Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A diplomamunkám témája és címe a Környezetvédelem és Fenntarthatóság, Minimalizmus a divatban. Nagyon fontosnak tartom, hogy tisztában legyünk a divatipar környezetre gyakorolt káros hatásaival és hogy ehhez mi is mind nagyban hozzájárulunk felgyorsult fogyasztói magatartásunkkal és vásárlási szokásainkkal. Azért választottam ezt szakdolgozati és diplomamunka témaként, hogy megtaláljam a saját megoldásaimat az említett problémákra egy kollekció keretén belül.  Az elkészült kollekció inspirációja Jil Sander és Calvin Klein bemutatói alapján meghatározott klasszikus alapdarabok voltak, amelyek mindenkinek a ruhatárában megtalálhatók. Ezek a fehér ing, élére vasalt nadrág, ballonkabát és a kis fekete ruha. Ha nem hetekre tervezzük a vásárlást, hanem évekre, akkor ezek a darabok hosszú ideig kitartanak, mivel alapdarabként jól kombinálhatók különböző összeállításokban, és nem kell attól sem tartanunk, hogy kimennek a divatból.

 Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Rengeteget tanultam és fejlődtem a három év alatt, az egyetem elméleti oktatása a gondolkodásmódomat befolyásolta egy új és nyitottabb irányba, míg a rengeteg gyakorlati óra a hozzáállásomat és kitartásomat javította. Ezek mellett természetesen rengeteget köszönhetek tanáraimnak és a műhelyben lévő segítőinknek is.


Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Én mindenképp ajánlani tudom a METU-t, mivel szerintem ez az az egyetem, ahol egy kiválóan felszerelt műhelyben dolgozhatnak és fejleszthetik magukat a hallgatók, barátságos környezetben érezhetik magukat, együtt dolgozhatnak más szakon tanulókkal. Én is ezt tettem, például a diplomamunkámat egy tervezőgrafikus diplomázóval együtt készítettük el, a vizsgafotóimat többször is a divatfotográfia specializáción tanuló évfolyamtársaim készítették. Az itt kialakult kapcsolatok a későbbiekben is jövedelmezőek lehetnek szakmailag. Emellett a tanáraink a legjobb szakemberek közé tartoznak ma Magyarországon, tehát minden szempontból csak ajánlani tudom.


Hogy érzed magad a frissdiplomásként? Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Számomra a diplomavédés egy emlékezetes és kedves emlék marad, egyáltalán nem izgultam, mivel tudtam, hogy a munka nagy részén már bőven túl vagyunk, és a prezentálás a sok munka után korántsem nem tűnt nehéznek.


Milyen terveid vannak a jövőre?
Tanulmányaimat a jövőben szeretném mesterszakon is tovább folytatni, tovább fejleszteni magam, valamint szeretnék az iskola által Erasmus programban részt venni, ami tapasztalatszerzés szempontjából szuper lehetőség számomra, illetve a nyelvgyakorlás miatt is.