Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility SIMON TAMÁS / ANIMÁCIÓ ALAPSZAK | Budapesti Metropolitan Egyetem

SIMON TAMÁS / ANIMÁCIÓ ALAPSZAK

„Az egyetemen megismerheted a csoportmunkát, a konzultációkat, a hétről-hétre való felkészülést és az eredményekkel járó sikert is és bár sok mindent meg lehet tanulni videókból és tutoriálokból, a gondolkodásmódot, és hozzáállást csak a megfelelő tanároktól vagy éppen diáktársaktól lehet elsajátítani.”


Tamás Animáció alapszakunkon végzett. Mindig is foglalkoztatta, hogy hogyan készülnek a mozgóképek. Az animációhoz való viszonyát nagyban alakította az egyetem és a harmadik év végére megtalálta saját alkotói stílusát, amelyben otthon érzi magát.


 

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Már régóta foglalkoztatnak a filmek és animációs filmek háttérmunkái, a művészi vénám pedig meg volt hozzá, ezért indultam el ezen a pályán. A három év alatt sokat formálódott bennem, hogy ebből a képzésből mit is lehet kihozni, de a végére megtaláltam a hozzám illő stílust és technikát, ezzel pedig egyetem után is tudom folytatni a munkámat.

Miért ezt a szakot választottad?
Akkoriban még csak ismerkedés szintjén ismertem a média világát és a különböző szakirányokat. Az egyetemi nyílt napokon egymást váltották a szakok showreeljei és az animációs után éreztem azt, hogy nekem ott lenne a helyem.

Mi inspirál?
Jelenleg leginkább a Kurzgesagt nevű youtube csatorna inspirál, mivel ez áll legközelebb a diplomafilmemhez, mind stílusában, mind formavilágában. De rengeteg helyről próbálok inspirációt szerezni. Legfőbb forrásaim a youtube, a vimeo, a behance és David Fincher filmjei.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Kedvenc munkáim azok voltak, amiket az elejüktől kezdve a végéig szívvel lélekkel csináltam és a végén sikert aratott a közönség előtt is. Ide sorolnám a Steve Jobsról szóló animációmat, ami azért is különleges, mert ez volt az első "flat design"-ban készült munkám.
 


Nagyon szerettem a Tyúk című közös projektünket Nagy Dáviddal és Papp Danival és természetesen a diplomafilmemmel tudtam elérni azt, amiről az első félévben még csak álmodtam.Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A diplomamunkám az Alfa Generáció volt. Szeptemberben a nagy ötleteléseken én mindenképpen egy ismeretterjesztő animációt szerettem volna készíteni a saját stílusvilágommal, szemben a hagyományos történet vezérelt kisfilmekkel. Ehhez sokáig kerestem a megfelelő témát, míg aztán rábukkantam Tari Annamária generációkkal foglalkozó könyveire. A téma tökéletes volt, hiszen korszerű, érdekes és nem nagyon találni ezzel foglalkozó magyar nyelvű dokumentumfilmet sem.Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Ha nincs a METU akkor nem kezdem el beleásni magam a tipográfiába, a grafikus dizájnba, a vágási technikákba, egy szóval másképp néznék most a világra. A rengeteg "tartalom" mellett pedig remek tanárokkal és szaktársakkal tanulhattam, dolgozhattam együtt. Megismertem a közös munka előnyeit és hátrányait egyaránt.


Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
A legmegszokottabb kitérő válasz, ha egyetemi tanulásról van szó, hogy otthon is meg lehet tanulni mindent az internetről. Ez részben igaz is lehet, de az egyetemistának lenni hatalmas előny. Megismerheted a csoportmunkát, a konzultációkat, a hétről-hétre való felkészülést és az eredményekkel járó sikert is és bár sok mindent meg lehet tanulni videókból és tutoriálokból, a gondolkodásmódot, és hozzáállást csak a megfelelő tanároktól vagy éppen diáktársaktól lehet elsajátítani.


Hogy érzed magad a frissdiplomásként?
Nagyon pozitívan kezdtem a nyarat, egyből munkalehetőségekkel, úgyhogy nem öntött el az a rossz érzés, amivel sokan riogattak korábban (munkanélküliség), úgyhogy a jövőre nézve is bizakodva tekintek.


Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Az őszintét bevallva számítottam a jó visszajelzésekre, bíztam magamban, de nem számítottam ekkora dicséretre. A diplomavédéshez a tanárok és a külsős producer sem tudott feltenni kérdést, csak annyival kommentelték: "Olyan érzésem volt, mintha nem is diplomavédésen ülnék, hanem filmbemutatón." Ez nagyon jól esett és a tanáraimon is látható volt az elégedettség, hogy sikerült valamit faragniuk belőlem.


Milyen terveid vannak a jövőre?
Egyelőre befejeztem a tanulmányaimat, mert úgy érzem, megállnám a helyem egy stúdióban vagy egy komolyabb munkahelyen. Szeretnék dolgozni akár itthon, akár külföldön, tapasztalatot szerezni, tovább bővíteni a tudástáramat.