simon luca

SIMON LUCA

CRAFT 1., ELSŐ DÍJ

Luca 2014-ben végzett a Kézműves szak Textilművesség specializációján, jelenleg Divat- és textiltervezés mesterszakos hallgatónk.

NYERTES PÁLYAMUNKÁJA: 2 +ND. CHANGE ASPECT! 

Az alkotás arra keresi a választ, hogyan lehet egy alapvetően sík térben mozgó anyagot, a szövetet térbelivé formálni? A hagyományos szövési technikák és a különböző anyagokkal való kísérletezés után alakultak ki a végső formák.

 

RÖVID INTERJÚ LUCÁVAL:

Hogyan kerültél erre a pályára?

Már általános iskolában művészeti osztályba jártam. Mikor a pályaválasztásra került  sor a sima gimnáziumot elvből kizártam, mivel a kemény tanulásban sosem voltam valami jó, ám nagyon szerettem rajzolni, festeni, kézműveskedni. Ezért  döntöttem úgy, hogy olyan iskolába szeretnéktovábbtanulni, ahol az érettségi megszerzése mellett tanulhatok egy szép szakmát is, így a Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskolába, kerámia szakra felvételiztem. Bevallom kezdetben nem tudtam örülni annyira, de nem kellett hozzá sok hét, hogy végül beleszeressek ebbe a szakmába és megértsem, hogy ahol vagyok, az több mint tökéletes. Sorsszerű.

Ezután újabb fontos döntést kellett hoznom. Hogyan tovább? Több dolog is érdekelt: a néprajz, a keramikus tudásom tovább bővítése vagy akár egy új művészeti szakma elsajátítása. Mikor nyílt napon jártam a Metropolitanen és megláttam a gyönyörű munkákat a szövött-textilműves szakirányon, eldöntöttem, hogy ezt a szakmát én is szeretném megtanulni. Nagy örömömre felvételt nyertem az egyetem Kézműves szakára, és az első év alapozó gyakorlatainak legyűrése után ezt a szakirányt választottam. Páger Bernadett és Baráth Hajnal hatására ebből is szerelem lett. Az alapdiploma megszerzése után, amely olyan jól sikerült, hogy minden várakozásomat felülmúlta, már egyenes út vezetett a most először induló Divat- és textiltervezés mesterszakra, ahol jelenleg első éves hallgató vagyok.

Mi inspirál?

Inspirációimat több helyről is gyűjtöm, de ami igazán érdekel, és teljesen be tud tölteni, az a népművészet (magyar, európai, és Európán kívüli egyaránt).  Keramikusi múltamból adódóan pedig a térbeliség is foglalkoztat. Nagyon szeretek azzal kísérletezni, hogy hogyan lehet három dimenzióssá varázsolni a szövetet, mely alapvetően egy sík szerkezet. 

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?

Szeretném a kerámia és szövött-textil összekapcsolásának lehetőségeit kutatni. Emellett tervezem, hogy saját vállalkozást indítok, esztétikus és igényes használati tárgyakat  készítek. Szeretnék regionális és nemzetközi pályázatokon és kiállításokon részt venni, saját kiállítást rendezni. Azt is fontos feladatnak tartom, hogy a szakma és az alkotás örömét tovább adhassam kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Úgy gondolom, hogy ennek a világnak nagy szüksége van olyan emberekre, akik kitartóak, türelmesek, fegyelmezettek – ez a szakma engem is erre tanít.

 

LUCA KEDVENC FŐIKOLAI FELADATAI:

BETYÁRMINTA

Vas megyei betyárok inspirálta mintaterv. fafaragásokon megjelenített alakok alapján.


MOLDVAI CSÁNGÓK INSPIRÁLTA ÖV

Moldvai csángók ’bernyéc/bernéc”-nek nevezett övük inspirálta öv. (anyag: pamut, gyapjú)


ÖRÖKÍTŐ FOLYAMAT

A DNS szál inspirálta 3D szalag. (anyag: pólófonal, pántolószalag)