Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Sebők Korinna / Divat- és textiltervezés mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Sebők Korinna / Divat- és textiltervezés mesterszak

„Hatalmas élmény volt hazai divattervezőktől tanulni és az ő tapasztalataikat megismerni…, olyan alapot kaptam, amivel könnyen tovább tudok lépni iskolai éveim befejezésével.”


Korinna korábban Kézműves tárgykultúra alapszakunkon végzett, idén pedig Divat- és textiltervezés mesterszakunk divattervezés specializációján diplomázott. A METU-s csapat tagjaként részt vett kollekcióival a Marie Claire Fashion Days-en 2015-ben és 2016-ban is.Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Bármilyen kreatív szakma lekötne, fontos számomra, hogy a kreativitásomat le tudjam vezetni valamilyen formában. Az elmúlt évek pedig bebizonyították, hogy a divattervezés volt az egyik legjobb döntés.


Miért ezt a szakot választottad?
Vagy ez, vagy a grafika, pusztán a véletlen döntött arról, hogy öt évvel ezelőtt ezzel kezdtem el foglalkozni. Viszont a mai napig nem bánom döntésemet, hiszen az egyetem előtti autodidakta módon magamra szedett grafikai ismereteim tökéletesen kiegészítették az elmúlt év munkáit.


Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
Alapszakon szintén a Metropolitan falain belül tanultam öltözéktervezést, Kézműves tárgykultúra szakon.


Mi inspirál?
A formák, így szinte bármi lehet a munkáim kiindulási pontja.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
A mesterképzés során kedvenccé mindenképpen a diplomamunkám vált, hiszen ez egy két szemeszteren keresztül futó projekt volt, így rengeteg belefektetett idő és munka van benne. 

Amit szívesen kiemelek még a portfoliómból az azt megelőző szemeszterben készült kapszulakollekcióm, ami az egyéni hang tematikájában készült el. Itt egy háromöltözékes ready-to-wear kollekciót készítettem el, amin keresztül be tudtam mutatni azt a stílust, amit képviselni szeretnék a jövőben.

 

  

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diplomakollekcióm során előző szemeszteres munkámban kikísérletezett szabászati megoldásokat kívántam folytatni, illetve továbbfejleszteni. Célom különböző viseletek eggyé tétele egy ruhadarabon belül. Továbbá fontos volt, hogy ezek a darabok több felvételi opcióval rendelkezzenek. Az akkor makett szinten megállt munkáimat átemeltem a mostani kollekciómba és kiegészítettem további darabokkal. Ezt a dolgozatomban megjelenő fashionleader és follower (divatirányítók és követők) személyiségtípusok jellemzőivel, azok megjelenítésével és ütköztetésével egészítettem ki.  Emellett anyaghasználattal, technikai és részletmegoldásokkal hangsúlyoztam, illetve a ruhadarabok és különböző viselési módokon keresztül is ellentétbe állítottam. Úgy gondolom a több funkciójú ruhadarabok kialakítása, és az újítók által megismert szokatlanság megjelenítése (főleg a térbeli alakításokon keresztül) sikeresen megvalósult a projekt során. A merev lenvászon és halvány barna, nude színű hernyóselyem pedig tökéletesen kiegészítette egymást.


Sok ember hozzájárult ehhez a kollekcióhoz, akik nélkül talán nem is lehetne egy teljes kerek egész. Konzulensem, Konsanszky Dóra rengeteg segítséget és tanácsot adott az elmúlt két szemeszterben, és aki pont olyan szeretettel kezelte munkámat, ahogy én.  A modellezés és kísérletezés során pedig Zsóka (a műhelyben mindig rendelkezésünkre álló szabó) sietett segítségemre, akárhányszor elakadtam. A képanyagért és egyes grafikai munkákért pedig szintén a Metropolitanen, fotósként végzett Nemcsik Dávid felelős, aki a mesterképzés során mindig megvalósította a közös elképzeléseinket. Opponensem, Kovács Adél külső szemmel járult ötleteivel a munkámhoz.Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Az egyetem rengeteget adott tudásomhoz a két képzés alatt. Hatalmas élmény volt hazai divattervezőktől tanulni és az ő tapasztalataikat megismerni. Az iskola által nyújtott lehetőségek, mint a hatalmas gépparkkal felszerelt műhely, az ott rendelkezésemre álló szakmai segítség, és a divatbemutatókon, illetve kiállításokon való részvétel által olyan alapot kaptam, amivel könnyen tovább tudok lépni iskolai éveim befejezésével. 


Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Úgy gondolom azért érdemes a Metropolitant választani, mert aki komolyan szeretne foglalkozni az öltözéktervezéssel és hajlandó időt, illetve energiát áldozni rá, ebben ez az iskola a legmegfelelőbb partner.


Hogy érzed magad friss(másod)diplomásként?
Hosszú öt év van mögöttem, így nagyon örülök, hogy tanulmányaim végére értem és továbbléphetek egy következő szintre. Mégis szomorúan gondolok arra, hogy szeptembertől már nem az iskolai műhely falain belül dolgozok, hiszen olyan embereket ismerhettem meg, akikkel a közös munka rendkívül hiányozni fog. 


Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Talán a diplomavédés volt a legegyszerűbb része a diplomaszemeszternek! Mindig hatalmas élmény prezentálni a munkámat és reakciót kapni külső emberektől, akik nem kísérték végig hétről-hétre a kollekció kialakulását.  


Milyen terveid vannak a jövőre?
Rengeteg elképzelésem, tervem és ötletem van a jövőre nézve. Mindenképpen szeretném folytatni az elmúlt években elkezdett munkát és tovább bővíteni portfóliómat. Mivel kisbabát várok egy ideig pihenni és babázni fogok, de úgy gondolom, még ha sok munkával is, de össze fogom tudni egyeztetni az anyaságot a divattervezéssel. Diploma kollekció:
Fotó: Nemcsik Dávid / Modell: Csákány Krisztina / Smink: Batki Lilla