Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility SÁSDI LAURA / TERVEZŐGRAFIKA MESTERSZAK | Budapesti Metropolitan Egyetem

SÁSDI LAURA / TERVEZŐGRAFIKA MESTERSZAK

„… úgy érzem óriási fejlődésen mentem keresztül szakmailag (is). Ezt a tanári karnak köszönhetem, akik mindig a helyes irányba terelgettek és nap, mint nap motivációt adtak a munkámhoz.”
 

Laura Képi ábrázolás szakunkról érkezett a Tervezőgrafika mesterszakra, ahol idén diplomázott. A 2017-es OMDK-n elnyerte a Tervezőgrafika 2 szekció első díját, munkáját láthatta a nagyközönség a Művész moziban a 22. Lengyel Filmtavasz alkalmából rendezett plakátkiállításon, vagy a Brand/Pack tárlaton a Galamb utcában tavaly ősszel.
 


Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Talán gyerekkoromban született meg az elhatározás, hogy illusztrátor szeretnék lenni. Mindig is könyvmoly voltam, emellett még a rajzolás nyújtotta számomra a legnagyobb örömöt. Ez azóta sem változott, ma is a könyvtervezés és az illusztráció területe érdekel a legjobban.

Miért ezt a szakot választottad?
Az illusztráció mellett szerettem volna a tervezőgrafika más területeiben is jártasságot szerezni, mint a csomagolástervezés, kiadványszerkesztés vagy akár a tipográfia. Nagyon sok pozitívumot hallottam a mesterszakról és a volt diplomázók munkáit látva született meg bennem a döntés.

Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
Korábban szintén a METU-ra jártam Képi ábrázolás szakra, ami segített eldönteni, hogy a képzőművészet mellett, valójában a tervezőgrafika az, ami igazán érdekel.

Mi inspirál?
Egy jól megtervezett és illusztrált könyv inspirál a legjobban, de az animációs filmek, barátaim munkái és a természetbe tett kirándulások is nagy hatással vannak rám.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Az elmúlt két évben nagyon sok feladatot kaptunk a szakon, ezek közül egyik kedvencem a Magyar Nemzeti Galéria számára tervezett kiadvány és társasjáték, mely az állandó kiállítás képtárát dolgozza fel. Izgalmas volt egy ilyen komplex és sokoldalú feladaton dolgozni.
 


Másik kedvencem egy személyes szakácskönyv készítése volt, ahol fotókat ötvöztem különböző technikával készült illusztrációkkal. Ez nagy kihívás volt, de mivel nagyon szeretek főzni, így boldogan vettem az akadályokat.


Az iskola két éve alatt készítettem el egy pop-up könyvet, amely az idő témáját boncolgatja, címe: Holnapután utca 22. Ez volt talán számomra a legmeghatározóbb munkám, mivel az illusztrációim itt a térben jelentek meg, amely még nagyobb, szinte mérnöki tervezést igényelt tőlem. Emellett személyes vonatkozású könyv is, hiszen a történetét is én szereztem. 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diplomamunkám egy mesés-ismeretterjesztő gyerekkönyv, melynek címe Tengernyi Tudás. A könyvben a gyerekek egy kis krokodil utazásnak története közben ismerkedhetnek meg az óceán különböző élővilágaival. Ezek az élőhelyek leporellókként hajtogathatóak ki, melyeken követhetjük a krokodilt és találkozhatunk az óceán nagyon színes állatvilágának egyes képviselőivel. Az oldalak hátulján pedig még több érdekességet olvashatunk ezekről az állatokról. A diplomamunkám tervezésének kezdetén világos volt számomra, hogy gyerekkönyvet szeretnék készíteni. Ismeretterjesztő, mivel a természet mindig is inspiráló volt számomra, így a kutatási munkát is nagyon élveztem. Az óceán témája a történettel együtt született meg bennem: az újszülött krokodil utazása, aki egyszerre kissé elveszett a tengerben, de mégis egy kíváncsi felfedezője a világnak.Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
A két év alatt, melyet a Tervezőgrafika mesterszakon töltöttem, úgy érzem óriási fejlődésen mentem keresztül szakmailag (is). Ezt a tanári karnak köszönhetem, akik mindig a helyes irányba terelgettek és nap, mint nap motivációt adtak a munkámhoz.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Ha valaki azon gondolkozik, jelentkezzen-e Tervezőgrafika mesterszakra, mindenképp biztatnám rá. Itt biztosan kipróbálhatja magát szinte mindenben: a szokásos tervezőgrafikai feladatok mellett, nagyon színes és változatos területeken szerezhet tapasztalatot, mindezt egy nagyon inspiráló és baráti közegben. A tanárok nemcsak profik, de szívesen adnak tanácsot, útmutatást.

Hogy érzed magad friss(másod)diplomásként?
Kicsit furcsán érzem magam, hogy jövőre már nem kell iskolába járnom. Emellett nagyon várom a következő munkalehetőséget, projektet.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Természetesen nagyon izgultam, de összességében nagyon jó, megható élmény volt.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Szeretnék ezen a területen elhelyezkedni és további könyveket tervezni, illusztrálni.