Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility sásdi laura | Budapesti Metropolitan Egyetem

sásdi laura

TERVEZŐGRAFIKA 2 – 1. díj

Laura Tervezőgrafika mesterszakunk, képgrafika specializációjának hallgatója.


PÁLYAMŰVE: Holnapután utca 22.


Az idő témájára készült pop-up könyv központi eleme az idő múlásának és körforgásának ábrázolása egy épületen keresztül: ahogy a könyvet lapozza az olvasó, úgy megfigyelheti a ház élete során bekövetkező változásokat. Különböző életszakaszokat ábrázol egy oldalpár, úgymint a felépülését, kiteljesedését és romokká válását. Bár főszerepben az épület áll, környezete is mindig változik, ezért érdemes sokszor alaposan megfigyelni az oldalakat. Egyrészt a ház és a város kiépülése hatással van az őket benövő természetre, másrészt az épületet is folyton alakítják a benne és a körülötte élő emberek. A történet tehát a ház, az ember és a természet szoros kapcsolatát mutatja be.

Témavezető: Brittnek AndreaMit jelent számodra az OMDK-n elért eredmény?
Nagyon megtisztelő és nagyon örülök neki. Remélem így még több emberhez jut majd el a munkám.

Miért pont ezzel a projekteddel pályáztál?
Előző évben úgy éreztem ez a kedvenc és a legjobban sikerült munkám, amelyet szívesen fejlesztenék tovább a versenyre.


Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Talán gyerekkoromban született meg az elhatározás, hogy illusztrátor szeretnék lenni. Mindig is könyvmoly alkat voltam, emellett még a rajzolás nyújtatta számomra a legnagyobb örömöt. Korábban szintén a METU-ra jártam Képi ábrázolás szakra, ami segített eldönteni, hogy a képzőművészet mellett, a tervezőgrafika az, ami igazán érdekel.

Miért a Tervezőgrafika szakot választottad?
Az illusztráció mellett szerettem volna a tervezőgrafika más területeiben is jártasságot szerezni, mint a csomagolástervezés, kiadványszerkesztés vagy akár a tipográfia. Nagyon sok pozitívumot hallottam a mesterszakról és a volt diplomázók munkáit látva született meg bennem a döntés.

Mi inspirál?

Egy jól megtervezett és illusztrált könyv inspirál a legjobban, de az animációs filmek, barátaim munkái és a természetbe tett kirándulások is nagy hatással vannak rám.

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?

Szeretnék továbbra is tervezőgrafikával foglalkozni, azon belül is könyvek tervezésével és illusztrálásával. Egy grafikai stúdióban, de egy sokszorosító grafikai műhelyben is el tudom magam képzelni a jövőben. Fontos számomra, hogy a megrendelések mellett, önálló projekteken is munkálkodhassak.

Melyek a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Az elmúlt két évben nagyon sok feladatot kaptunk a szakon, ezek közül egyik kedvencem a Magyar Nemzeti Galéria számára tervezett kiadvány és társasjáték, mely az állandó kiállítás képtárát dolgozza fel. Izgalmas volt egy ilyen komplex és sokoldalú feladaton dolgozni, emellett mindig is érdekelt a társasjáték tervezés folyamata.

Másik kedvencem egy személyes szakácskönyv készítése volt, ahol fotókat ötvöztem különböző technikával készült illusztrációkkal. Ez egyrészt nagy kihívás volt, de mivel nagyon szeretek főzni, így boldogan vettem az akadályokat.