Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility SALLAI DORINA / DIVAT- ÉS TEXTILTERVEZÉS MESTERSZAK | Budapesti Metropolitan Egyetem

SALLAI DORINA / DIVAT- ÉS TEXTILTERVEZÉS MESTERSZAK

„…célom egy olyan kollekció megvalósítása volt, ahol az utcai viselet összeolvad az alkalmi öltözékkel, ezt többek között az alapanyagok variálásával értem el.”


Dorina Divat- és öltözéktervezés mesterszakunk divattervezés specializációján diplomázott. Mérnöki múlttal a háta mögött érkezett a METU művészeti képzésére, ahol tervezőként kétféle irányú tudását igyekezett kamatoztatni, beépíteni ezt a kettősséget kollekcióiba.


 

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Már kiskorom óta foglalkoztat a divat világa, így számomra nem volt kérdés, hogy az érettségi után milyen területet válasszak.

Miért ezt a szakot választottad?
Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
Főiskolai tanulmányaimat az Óbudai Egyetem Formatervező mérnök szakán kezdtem, ahol öltözék- és kiegészítő tervezőként végeztem. Ezután a mesterképzést a Metropolitan Egyetemen folytattam. Így szerencsém volt a szakmát mind mérnöki, mind művészi szemszögből is megközelíteni, megismerni.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Szeretem az érdekes, nem mindennapi megoldásokat, ehhez pedig nagy segítséget nyújt, a mérnöki tudásom. Foglalkoztatnak a nagy felületek, és azoknak a könnyed kezelése, így egyik kedvenc feladatom az volt, amikor objekt ruhát kellett tervezni. Az inspiráció a keleti kultúrák volt. Egy variálható lepelruhát terveztem.Sok inspirációt gyűjtök a természetből, ezért is említeném meg másik kedvenc munkámat, a kagyló inspirálta szoknyákat.

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diplomamunkám egy nagyrészt kabátokból álló kollekció volt, „Dublé” címmel. A Doublé francia kifejezésen alapuló ruhadarabok lényege a kettősség, variálhatóság, kifordíthatóság. Mindegyik darab valamilyen érdekes megoldással készült. Azért választottam ezt a témát, mert itt is a korábban már említett nagy, geometrikus felületek voltak a kiinduló alapok, amelyben nagyon sok kreatív, különleges megoldási lehetőség rejlik. Ezen kívül célom egy olyan kollekció megvalósítása volt, ahol az utcai viselet összeolvad az alkalmi öltözékkel, ezt többek között az alapanyagok variálásával értem el.

 
Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Úgy gondolom, hogy a Metropolitan Egyetem szakmailag minden hallgató fejlődését elősegíti. A műhely felszereltsége és a tanárok segítő készsége nagyban hozzájárult az én itt töltött négy féléves munkámhoz is.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Szívesen javaslom másoknak is a METU-t, akik valamilyen művészi pályán szeretnének tovább tanulni, mert itt biztosan megkapja mindenki a szükséges alapokat, melyek a szakmában elengedhetetlenek, jó tanároktól, kellemes környezetben.

Hogy érzed magad a friss(másod)diplomásként? Milyen élmény volt a diplomavédésed?
A diplomavédés sokkal kellemesebb volt, mint amire számítottam. A szokásos vizsgadrukk szinte alig jelentkezett nálam, bár ez talán azzal is magyarázható, hogy addigra már túl voltunk a nehezén, csak meg kellett védenünk a munkánkat. Összességében nagyon jó értékeléseket kaptam, így örömmel zártam tanulmányaimat.

Milyen terveid vannak a jövőre?
A jövőmet tekintve szeretném elkezdeni a saját brandemet, és ezzel párhuzamosan a folyamatosan fejlődésre törekszem.