Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Sajtómegjelenéseink | Budapesti Metropolitan Egyetem

Sajtómegjelenéseink

2023. Január

Forrás: Ludwig Múzeum

A Ludwig Múzeum és a Budapesti Metropolitan Egyetem idén is folytatja együttműködését 
A METU tervezőgrafika szakos hallgatói a 2023-as tanévben is izgalmas projekteken dolgoznak együtt a magyar és nemzetközi kortárs művészeti alkotásokat bemutató Ludwig Múzeummal. A Metropolitan, mint inspiráló alkotóegyetem, különösen fontosnak tartja a gyakorlati együttműködést a neves intézménnyel, amely hallgatóinak személyes és szakmai kiteljesedésének útját is segíti.  


Forrás: Kiss István

Az új vezető célja erősíteni a METU alkotóegyetem jellegét 
Kovács Attila vezeti a Budapesti Metropolitan Egyetem Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai Karát január első napjától.


Forrás: markamonitor.hu

Tóth Ágnes, METU: „A minőségi oktatás nem az elitegyetemek kiváltsága” 
Merre tart a felsőoktatás? Miért van szükség paradigmaváltásra? Milyen a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) pozíciója a magyar felsőoktatásban? Hogyan szerezhetnek diplomát a kevésbé tehetős hallgatók? 
Mit jelent az alkotóegyetem? Ezekről és még sok más kérdésről beszélgettünk Tóth Ágnessel, a Budapesti Metropolitan Egyetem elnök-vezérigazgatójával.


Forrás: saját fotó

TÉNYLEG FELESLEGESEK MA MÁR AZ EGYETEMEK? 
Mivel a technológiai megoldásoknak köszönhetően szinte teljesen önállóan szerezhetünk szakmai ismereteket, nem beszélve arról, hogy a 21. századi felgyorsult világban hamar elévül a megszerzett tudás, az egyik ilyen kérdés, hogy megéri-e ilyen környezetben egyetemre járni? Használható lesz-e az ott megszerzett ismeret a munkaerőpiacon? Dr. Tóth Ágnes, a kiállításon szintén bemutatkozó Budapesti Metropolitan Egyetem elnök-vezérigazgatója azt mondja, az elmúlt években az intézmények szerepe teljesen megváltozott, a lexikális tudás átadása mellett ma már a készségfejlesztésen van a hangsúly.2022. December

Forrás: saját kép
Több helyet is előre lépett a Budapesti Metropolitan Egyetem a hazai felsőoktatási rangsorban 
2021-hez képest négy helyet előre lépve, idén a 22. helyet érdemelte ki hazánk legismertebb felsőoktatási rangsorában a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU). Az intézmény az oktatói rangsorban tizenkét hellyel feljebb, a 24. helyre került, a Művészeti és Kreatívipari Kar pedig a második helyen szerepel a művészeti képzések rangsorában.2022. November

Forrás: saját kép

Abu Dhabiban állítják ki a METU művészhallgatóinak alkotásait 
Object Calligraphy címmel nyílt meg az Etihad Modern Art Galleryben (Abu Dhabi, Egyesült Arab Emirátusok) a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Concept Agency kiállítása, mely a METU jelenlegi és végzett hallgatóinak munkáit vonultatja fel.


Forrás: markamonitor.hu 

A fenntarthatóság legfajsúlyosabb kérdéseit járta körül a Budapesti Metropolitan Egyetem TEDx konferenciája 
„A felsőoktatás alapvetően tudományterületi silók mentén működik. Ez természetes, hiszen nagyon elmélyült tudásra van szükség egy-egy területen ahhoz, hogy valaki magas hozzáadott értékkel publikáljon. A világ legnagyobb kérdéseit viszont nem lehet egy silóból megoldani. Nem véletlen, hogy számos Nobel-díjat már tudományterületek együttműködése kapcsán osztanak ki – mondta el köszöntőjében Dr. Tóth Ágnes, a METU elnök-vezérigazgatója. 


Forrás: saját fotó

Itt az ideje a paradigmaváltásnak a felsőoktatásban 
Jelenleg a kutatás, az oktatás szervezését a tanszékek által vezérelt, adott tudományterülethez kötődő struktúra irányítja. A finanszírozás szintén a különálló szakterületekre optimalizált, pedig korunk problémáinak megoldása már komplex megközelítést, a tudományterületek együttműködését teszi szükségessé.


Forrás: wmn.hu
„A VÁLTOZÁSÉRT NEM A DÉD- VAGY AZ ÜKUNOKÁINK JÖVŐJE MIATT KELL TENNÜNK, HANEM A SAJÁTUNKÉRT” – ILYEN VOLT AZ IDEI TEDXMETU 
„A gyerekek kezében van a jövő”

Az első, oktatásról szóló rész a Budapesti Metropolitan Egyetem elnök-vezérigazgatójának, dr. Tóth Ágnesnek a gondolataival indult, aki az egyetemek felelősségéről beszélt a különböző tudományágak közös munkájának biztosításában, hiszen a fenntarthatóság problémájára a megoldást nem egyetlen terület fogja megadni. Ehhez kapcsolódtak dr. Matolcsy György szavai is, aki közgazdasági szempontból közelítette meg a fenntarthatóságot.


Forrás: saját fotó
A fenntarthatóságról apáttól a kertészmérnökön át a divatbloggerig – METU TEDx konferencia 
A fenntarthatóság a világ egyik legégetőbb kérdése, és ebben óriási a felsőoktatás felelőssége: rajta múlik, milyen szakemberekre számíthat a világ – hangzott el a Budapesti Metropolitan Egyetem saját szervezésű TEDx konferenciáján. A nemzetközi rendezvény generációkon átívelő témákkal és előadókkal a fenntarthatóság legfajsúlyosabb kérdéseit járta körül.


Forrás: iotmagazin.hu
A gondolkodásmódunk megváltoztatása és a technológia együtt mentheti meg a civilizációnkat 
Az emberiség fantasztikusan messzire jutott a technológia segítségével. Az ökológiai krízis megoldását ugyanakkor nem lehet csak a technológiától és a „technológiai messiásoktól” várni.
Növekedési modellváltásra van szükség, ami túllép a fogyasztásközpontú gazdaságon, és az emberi jólétre, környezeti fenntarthatóságra fókuszál – állítja Bánkuty-Balogh Lilla közgazdász, geopolitikai szakértő, tudós, a Budapesti Metropolitan Egyetem november 10-i TEDx konferenciájának előadója.2022. Október

Forrás: saját fotó
Mindenkinek változtatnia és változnia kell a fenntarthatósághoz? 
Napjaink egyik legfontosabb témáját járja körül a Budapesti Metropolitan Egyetem november 10-i, saját szervezésű TEDx-konferenciája. Az egyetem nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy generációkon átívelő előadókkal és témákkal a fenntarthatóság legfajsúlyosabb kérdéseit járja körül. A nyitóelőadást Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke tartja.


Forrás: saját fotó

Az alkotási folyamat adja az igazi élményt 
Miért előny a munkaerőpiacon, ha egy egyetemi hallgató már a képzés alatt elkezdi építeni én-márkáját, miért fontos egy egyetemnek a brand, hogyan működik a portfólió alapú oktatási módszertan – többek között ezekről beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban dr. Tóth Ágnes. A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) elnök-vezérigazgatóját elmondta véleményét arról, hogy miért reagálnak lassan a világ változására az egyetemek és elárulta azt is, hogy mik a METU célkitűzései ötéves távlatban.


Forrás: saját kép

Együttműködési megállapodást kötött a Metropolitan és a Sapientia egyetem  
Hosszú távú megállapodást kötött a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, az együttműködés célja elsősorban a tudásmegosztás és a hallgatók közötti, határon átívelő együttműködés megteremtése.2022. Szeptember

Forrás: saját fotó

Dr. Tóth Ágnes interjú - Éva Magazin 
Dr. Tóth Ágnes oktatási szakértő, a Budapesti Metropolitan Egyetem elnök-vezérigazgatója színes széken kínál hellyel az Infoparkban lévő új campuson. Szeptemberben elkezdődött az új tanév és ezen a campuson többek között a média design szakos hallgatók töltik meg egyetemi élettel a folyosókat. Ágnessel arról beszélgettünk, hogy milyen lesz a jövő oktatása, és vajon milyen kompetenciákkal rendelkező hallgatók érkeznek és távoznak majd végzősként az egyetemekről.


Forrás: saját fotó

Szólugas és francia–magyar kártya újragondolva: magyar művészhallgatók munkái a Bécsi Design héten  
A Bécsi Design Hét Ausztria legjelentősebb multidiszciplináris és kurátori designfesztiválja, 2007 óta a bécsi dizájn világának meghatározó része. A független egyesület által szervezett fesztivál mintegy 200 eseményt foglal magában és évente 40 000 látogatót fogad, idén pedig különleges magyar alkotásokat is megismerhet itt a közönség.


Forrás: hypeandhyper.com

Magyar fiatalok munkái a Vienna Design Weeken | Veszprém-Balaton 2023 x METU 
Fenntartható társadalmi és ökológiai megoldások a helyi és a nemzetközi kapcsolatok hálójában – a 2022-es Vienna Design Week szervezői idén is legfontosabb feladataik közé sorolták a tárgyak-terek-szolgáltatások hármasának megjelenését a social design területén. A design és a társadalom kapcsolódási pontja igen sokszínű lehet, amit a tíz napig tartó esemény repertoárja is alátámaszt. Idén a Budapesti Metropolitan Egyetem művészhallgatói is helyet kaptak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa standján.


Forrás: hvg.hu

Váratlan társulások – a Bécsi Design Héten jártunk, ahol a társadalmi tudatosság mellett a bolondozásnak is jut szerep 
Színes, szagos és talán még hasznos is. A Bécsi Design Hét szervezői és kiállítói idén úgy döntöttek, hogy Bécs legnépszerűbb bevásárlónegyedében egy hétre a közösség és a fenntarthatóság szolgálatába állítják a dizájnt.


Forrás: papageno.hu

Az ékszer, ami összeköt – Budapest Jewelry Week 
Szeptember 12-én nyílik a Budapest Jewelry Week, amelyen a Budapesti Metropolitan Egyetem kézműves alapszakának Divatékszer és – kiegészítő specializációs hallgatóinak diplomakiállítását is megtekinthetik az érdeklődők.


Forrás: lepesmagazin.hu

Erre az 5 dologra figyeljünk, ha a legtöbbet akarjuk kihozni az egyetemi évekből 
Az egyetemen eltöltött évek életünk egyik meghatározó korszakát jelentik, sokan viszont csak a diplomázás után jönnek rá, mennyi kínálkozó lehetőséget szalasztottak el ez idő alatt. A Budapesti Metropolitan Egyetem rektora, Dr. Bachmann Bálint szerint éppen ezért érdemes tudatosan kihasználnunk az intézmények által kínált előnyöket – össze is gyűjtötte, mi az az 5 dolog, amire érdemes odafigyelnünk, ha a legtöbbet akarjuk kihozni ebből az időszakból.


Forrás: media1.hu

Mi lesz a médiaoktatással? – Vendégünk volt dr. Tóth Ágnes oktatási szakértő, a METU elnök-vezérigazgatója 
A Media1 podcast- és rádióműsorában ezúttal dr. Tóth Ágnes oktatatási szakértővel, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) elnök-vezérigazgatójával beszélgettünk. Azzal kezdtük, hogy továbbra is olyan divatos-e még a médiaoktatás Magyarországon, mint régen, majd beszélgettünk a felsőoktatás és azon belül a médiaoktatás aktuális és jövőbeni kihívásairól.2022. Augusztus

Forrás: saját fotó

Így néz szembe a bankszabályozás a jelenlegi válsággal 
A nemzetközi és magyar bankszabályozás számos tanulságot levont a 2008-as globális pénzügyi válságból, így sok tekintetben felkészült a további kihívásokra. A jelenlegi körülmények azonban számos tényezőben különböznek a korábbi válságoktól, így a bankfelügyeletnek is folyamatosan lépést kell tartania a pénzügyi innovációkkal és az újonnan megjelenő kockázatokkal – hívja fel a figyelmet Seregdi László a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti tanácsadója, a Metropolitan Egyetemen induló Pénzügyi szabályozási és felügyeleti szakember elnevezésű szakirányú továbbképzés szakmai felelőse.


Forrás: magyar.film.hu
Laky Dóra mágikus realista kisfilmjét a BuShón láthatja először a magyar közönség 
Szeptember 2-án, a Puskin Moziban mutatják be a magyar nagyközönség számára Laky Dóra, a Budapesti Metropolitan Egyetem Forgatókönyvíró mesterszakon végzett hallgatójának már most többszörösen díjnyertes diplomafilmjét. A biciklidet itt hagytad egy mágikus realista rövidfilm egy szétköltöző párról, akik képtelenek szembenézni múltjuk hirtelen előbukkanó árnyával.


Forrás: markamonitor.hu

Népszerűbbek lettek a pandémia alatt a szakirányú továbbképzések 
Egy-egy specifikus szakterületen való elmélyedésre kínálnak jó lehetőséget a szakirányú továbbképzések, amelyekre már diploma birtokában, jellemzően a munkaerőpiacon eltöltött néhány év után jelentkeznek a hallgatók.


Forrás: portfolio.hu

Innováció és megfelelőség kéz a kézben – egyedülálló compliance és digitalizáció képzés a Budapesti Metropolitan Egyetemen 
Merőben új és aktuális piaci területen indít szakirányú továbbképzést a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU). A Pénzügyi digitalizációs és compliance tanácsadó képzést az intézmény a fintech-szférában tapasztalható erősödő munkaerőpiaci igényekre reagálva indítja el szeptemberben.