Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility RUSKÓ RITA ÉS MÁRTA TÖRTÉNETE #METUALUMNISTORIES | Budapesti Metropolitan Egyetem

RUSKÓ RITA ÉS MÁRTA TÖRTÉNETE #METUALUMNISTORIES

Frissen indult sorozatunk, a #metuALUMNIstories a METU örökdiákjairól szól, akik értékes gondolataikat, emlékeiket osztják meg az egyetemmel és szakmai történetükkel kapcsolatban. Mi a legnagyobb tanulság, amire a METU megtanította őket? Hogyan definiálnák a sikert? Milyen kihívásokkal szembesülnek a gyorsan változó 21. században, és hogyan próbálják ezeket leküzdeni? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ a #metuALUMNIstories. Fogadjátok szeretettel Ruskó Rita és Ruskó Márta történetét!          

   

 

Miért választottátok a METU-t?  

Rita: Itt beszélhetek többes számban, hiszen Mártival közösen hoztuk meg a döntést: túl voltunk két keserédes két éven, egy gazdasági főiskolán, ahol nem találtuk a helyünket. Egy nyílt nap alkalmával sétáltunk be a METU, akkor még BKF épületébe. Modern volt, mégis barátságos és fantasztikusan más, mint amit addig láttunk. Őszintén, én beleszerettem azokba az üveglépcsőkbe! És amikor kiderült, hogy a gyakorlati oktatást és a kiscsoportos képzéseket mennyire fontosnak tartják, egyértelmű volt, hogy itt a helyünk! Ráadásul az üzleti kommunikáció szakon eltöltött év után elcsábultunk az újságírás irányába is, így végül kétszer két diplomával zártuk a főiskolai éveket. 

 

A METU alatt/után hol helyezkedtetek el, mi volt a feladatkörötök? Azóta milyen szakmai kihívásokban volt részetek, és hogyan lendültetek túl rajta?  

Márta: A képzésünk során rengeteg gyakorlati órán vehettünk részt. Óriási élmény volt például az MTI székházba bejárni és első kézből magunkba szívni a szakmai tudást. A gyakorlati élmények segítettek az útkeresésben is, egyre erősebben éreztem, hogy a PR az én utam. Az utolsó évben gyakornokként jelentkeztem az Avantgarde PR ügynökséghez, ahol sok-sok évet töltöttem, temérdek tapasztalatot felhalmozva és létrafokot megmászva. Vezető tanácsadóként búcsúztam tőlük, majd pár évvel később Ritával hoztuk létre a saját ügynökségünket, mindkettőnk legjavával. 

Rita: Még az iskolaévek alatt ösztöndíjat kaptam a Florida Egyetemre, ahol telekommunikációt és újságírást tanultam egy szemeszteren át. Az ösztöndíj alapítói a hazaérkezésem után rögtön munkát ajánlottak, így kerültem a Roxy Rádió csapatába, kommunikációs menedzserként. Később, ahogy Márti említette, mindketten az egyik legnagyobb PR ügynökséghez kerültünk, ami igazi inkubátorként működött. A családalapítás után éreztük azt, hogy a felhalmozott tudást és tapasztalatot legsikeresebben egy saját ügynökségen keresztül kamatoztathatjuk. Így alakult meg a Twincom PR Consultancy 2017-ben, ami azóta is az egyik legsikeresebb boutique PR ügynökség a magyar piacon. 

 

Mi okozza számotokra a legnagyobb kihívást a gyorsan változó 21. században, és hogyan próbáljátok leküzdeni?  

Rita: Megtalálni azokat az értékeket a munkatársakban, amikben mi magunk is hiszünk. #eltökéltség, #worklifebalance, #alkalmazkodóképesség 

Márta: Szakmai alázat, tanulni vágyás, minőségre való törekvés. Akár a mi területünkről van szó, akár másról, ezek az értékek örökzöldek és hiszem, hogy hozzásegítenek a sikerhez, bármelyik századot is nézzük. 

 

Mi a legnagyobb tanulság, amire a METU megtanított?   

Rita: „Amennyit beteszel, annyit fogsz kivenni.”  Tréningeken, előadásokon sokszor elhangzott ez a mantra. A befektetett energia mindig megtérül. Akkor a legkifizetődőbb, ha ráérzünk arra, amire igazán vágyunk, amiben ki tudunk teljesedni. Ma ezt a munkatársainknak és a gyerekeiknek is továbbadjuk, mert hiszünk benne, ez visz előre az életben.   

Márta: A METU egy rendkívül jó túravezető volt. Adott térképet, útirányokat, hozzá teljes menetfelszerelést. Nekünk “csak” azt kellett kiválasztani, hogy melyik hegyet másszuk meg. Aki az útját jól összerakta és kellően kitartó volt, az meg is tudta mászni a kiválasztott hegyet. 

 

Melyik a legjobb könyv, amit valaha olvastál, és miért?  

Rita: J.D. Salingertől a Zabhegyező, Gyepes Judit fordításában. Nyers volt és őszinte. Tizenévesen azt gondoltam, így beszélnek az amerikai tinik, akik épp világfájdalmaikat élik meg. J.D. Salinger – Rozsban a fogó, Barna Imre fordításában: még mindig nyers és őszinte, de addigra rájöttem, hogy ez sokkal közelebb visz az eredeti műhöz. Az eredeti angol változatnak épp a napokban kezdtem neki.  

Márta: Émile Ajar – Előttem az élet. Rendkívül értékes és izgalmas lelkek találkozása olyan köntösben, amely hol megnevettet, hol megríkat. Momo, a regény főhőse egy nagyon nyers ösztönlény, mégis csodálnivaló a szókimondása, bölcsessége és tiszta lelke.   

 

Számodra mi a siker definíciója?  

Rita: A siker egy folyamatosan változó állapot, ami sokszor visszatekintve nyeri el az értelmét. Sikerként éltem meg az elmúlt éveket, mert azzal foglalkozom, amit imádok: üzleti kommunikációval. 

Márta: Amit közösen létrehoztunk, amivel foglalkozom, amit most megélünk.  

 

Mit üzennél az alumni társaidnak?   

Rita: Hiányoztok! Többetekkel volt már közös projektünk, vagy segítettünk egymásnak különböző témákban. Remélem, lesz még sok ilyen!   


Márta: Olyan jó látni, hogy annyian megmásztátok a saját hegyeiteket! :) 

 

Mit jelent neked a “METU-s egykor, METU-s örökké” szlogen?  

Rita: Nekem ez a szlogen akkor vált igazán kézzelfoghatóvá, amikor PR tanácsadóként több éven keresztül dolgozhattam a METU-nak, mint ügynökségünk ügyfelének - többek között a BKF/METU sajtóban való névváltását is mi koordináltuk. Voltak ügyfelek, akiket szerettünk, akiket nagyon szerettünk, és személyes érintettség okán ott volt ezek csúcsán a METU! 

Márta: Aki METU-s volt, annak ez több mint szlogen. Kicsit olyan, mint a hamuba sült pogácsa. Bele van sütve sok-sok jóság, ami velünk marad mind a szakmai, mind a személyes életünk során. 

 

Egy elgondolkodtató kérdéssel is készültünk: ha visszamehetnél az időben 10 ezer évet, és egy olyan barlangfestményt kellene rajzolnod, ami mindenkit összezavar a jövőben, mit rajzolnál?  

Rita: Egy űrhajót. Az embereket ősidők óta izgalomba tartja az égbolt és az ott megfigyelt jelenségek. Nem gondolom, hogy így volt, de izgalmas eljátszani a gondolattal, hogy már 10 ezer évvel ezelőtt is valamilyen formában valóságos lehetett az űrrepülés.  

Márta: Valami komplex masinát, mondjuk egy nyomdagépet. Gondolkodjanak csak rajta, mi lehet, mi is sokat gondolkodtunk az ő rajzaikon. :) 

2022. 01. 24.

Hírek

A regionális divat körforgása- ERASMUS BIP program a METU-n

Erasmus BIP programot szervezett a Budapesti Metropolitan Egyetem ’Circularity in Regional Fashion’ / ’Körforgás a regionális divatban’ címmel, a Sapientia EMTE és az AMD Berlin egyetemek részvételével

bib csemp 05.29

A regionális divat körforgása- ERASMUS BIP program a METU-n

Erasmus BIP programot szervezett a Budapesti Metropolitan Egyetem ’Circularity i …

KommunikációÜzlet
Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Viselkedéskultúra Protokoll Verseny

Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Viselkedéskultúra Protokoll Verseny

protokollhircsempe

Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Viselkedéskultúra Protokoll Verseny

Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Vi …

KommunikációÜzlet
Művészet
Az építészet jövőjével kapcsolatos kérdéseket feszegeti a METU és FUGA kiállítása

2024. május 16-án nyílt meg a METU és FUGA kiállítása, amely belsőépítész hallgatók tervezési projektjeit, valamint egy építészet jövőjéről szóló filmet mutat be.

fugametcsemp

Az építészet jövőjével kapcsolatos kérdéseket feszegeti a METU és FUGA kiállítása

2024. május 16-án nyílt meg a METU és FUGA kiállítása, amely belsőépítész hallga …

Művészet
Művészet
Az építészeti világítás csúcs eszközei és technológiái jelentek meg a METU x ERCO Meetup-ján

A METU belsőépítészeti Meetup-ján az ERCO, az építészeti világítás szakmai csúcs gyártója tartott gyakorlati bemutatót az építészeti piacon kimagasló eszközökkel, technológiákkal.

ercoutohir

Az építészeti világítás csúcs eszközei és technológiái jelentek meg a METU x ERCO Meetup-ján

A METU belsőépítészeti Meetup-ján az ERCO, az építészeti világítás szakmai csúcs …

Művészet
A jövő protokoll szakemberei versenyeznek májusban

Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll versenyt rendez a METUImmár tizenkettedik alkalommal rendezi meg nagyszabású Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll versenyét a Budapesti Metropolitan Egyetem...

veresenyfot

A jövő protokoll szakemberei versenyeznek májusban

Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra &eac …

Művészet
Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjai.

metcsempehír

Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és kö …

Művészet
Kopátsy Sándor aforizmái ihlették a METU új, hallgatói kiállítását

Kopátsy Sándor, Kopp!  - Aforizmák című kötete a 2021-ben a Pallas Athéné Könyvkiadó által kiadott életműsorozat ötödik, különleges darabja...

uj-kopp-hir_

Kopátsy Sándor aforizmái ihlették a METU új, hallgatói kiállítását

Kopátsy Sándor, Kopp!  - Aforizmák című kö …

Művészet
Animáció mesterszakos hallgatóink készítettek animációs rövidfilmeket a Pagony kiadónak

A Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves Animáció mesterszakos hallgatói, az őszi féléves Tervezés kurzus keretében olvasást népszerűsítő animációs rövidfilmeket készítettek a Pagony kiadó számára...

pagobyhír

Animáció mesterszakos hallgatóink készítettek animációs rövidfilmeket a Pagony kiadónak

A Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves Animáció mestersz …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...