Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Rozsályi Boglárka / Kézműves tárgykultúra alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Rozsályi Boglárka / Kézműves tárgykultúra alapszak

„Az egyetem megtanított, hogy másként szemléljem a dolgokat és, hogy mennyire fontosak valójában a részletek.”

Rozsályi Boglárka Kézműves tárgykultúra alapszakunk divatékszer és -kiegészítő specializációján diplomázott. Kiállított az Adventtől Vízkeresztig tárlaton és 2018. november elején bemutathatta munkáit a Laborban megrendezett METU Fashion kiállításon is.

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol? 
Már egészen kis koromtól vonzottak a művészeti ágak, később lépésről lépésre haladtam ebbe az irányba. Az évek során bizonyságot nyert, hogy jó úton haladok, mert a művészet az a hivatás, amivel foglalkozni szeretnék. 

Miért ezt a szakot választottad?
Otthon, Nagyváradon egy évig reklámgrafikát tanultam, ekkor ébredtem rá arra, hogy hozzám sokkal közelebb áll egy olyan szak, amelyben a manuális tevékenység erősebb.  Jobban szeretem két kézzel létrehozni a tárgyaimat, látni az esetleges folyamatokat, megérinteni, kísérletezni velük. Olyan képzést próbáltam találni, legfőképpen Budapesten, amely megfelelt ezeknek a kritériumoknak, így találtam rá a METU-ra és a Kézműves tárgykultúra szakra, amelyen belül leginkább az ékszerek és kiegészítők vonzottak.

Mi inspirál?
Leginkább a geometrikus és a szabályos formák inspirálnak. De igazából bármi, ami a közvetlen környezetemben van. Továbbá szeretem az egyedi, különleges megoldásokat és ezeket próbálom belevinni a tárgyaimba is.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Az egyik meghatározó munkám a másodévben elkészített szürke geometrikus bőrtáska és napszemüvegtok. Ennek a darabnak az elkészítése alatt kezdtem a bőrrel igazán kísérletezni, megismerni hogyan viselkedik, így ennek a feladatnak köszönhetem a bőr iránti rajongásomat. Egyértelművé vált számomra, hogy ez az az alapanyag, amivel a közeljövőben szeretnék foglalkozni, ezért választottam diplomamunkám alapanyagául is. Legkedvesebb számomra a diplomamunkám, amelyben fontos szerepet kapott a táskák egyedi záródása.

  

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A diplomamunkámnál egy olyan megközelítésre törekedtem, amely szorosan kapcsolódik a divathoz és a nőkhöz egyaránt, így esett a választásom az illatra. Úgy gondolom, hogy ezzel a témával még nem igazán foglalkozott senki, ezért is szerettem volna valami újjal előrukkolni. A diplomamunkám a Nők és az illat címet viselni, melyben négy általam meghatározott nőtípusnak terveztem ékszereket és kiegészítőket: a fiatal, a tapasztaló, az érett és az idős nőnek. A nőtípusokat összekapcsoltam az évszakokkal, ezzel bemutatva az évszakok ciklikusságát. Továbbá fontos szerepet játszott az illatok megjelenítése is a tárgyaimban. Ezeket az egyedi illatokat én magam kevertem ki egy aromaterapeuta segítségével és rejtettem el az ékszereimben. Az illatok mellett hangsúlyos a táskák egyedi formája és általam kitalált záródások is. A színek váltakozásával is hangsúlyozni szerettem volna az idő múlását és a női szépség változását.  

  

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Úgy érzem, hogy sokat tanulhattam itt. Ez az egyetem megtanított, hogy másként szemléljem a dolgokat és, hogy mennyire fontosak valójában a részletek. Ehhez hozzájárult az is, hogy képzett és segítőkész tanáraim voltak, mint Jermakov Katalin és Poppre Orsolya, akik lépésről lépésre felügyelték, támogatták a diplomamunkám alakulását.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Legjobban azt szerettem, hogy sok különböző, esetenként szokatlan anyaggal kísérletezhettünk. Ezért ezt a szakot mindenképpen annak ajánlom, akit vonz a különböző anyagokban rejlő lehetőség és a kreativitását szeretné fejleszteni.

  

Hogy érzed magad a frissdiplomásként?
Még nagyon furcsa, szinte  fel sem tudom fogni teljesen, hogy befejeztem az alapképzést, hihetetlen, hogy el is telt ez a három év. Örömmel tölt el, nagyon jól érzem magam és várom az új kihívásokat.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Nagyon izgulós vagyok, ez erősen befolyásolta a diplomavédésemet. De úgy gondolom, hogy mindent összevetve és a pozitív visszajelzések alapján kellemes emlékként marad meg.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Mindenképp szeretném folytatni a tanulmányaimat a közeljövőben. Egyszerűen még úgy érzem, hogy nem állok kész, hogy kilépjek a nagybetűs életbe, ezért még az egyetem padjait szeretném koptatni és fejleszteni magam a továbbiakban. De a jövőbeli terveim közt szerepel esetleg egy saját vállalkozás is, majd meglátjuk, mit tartogat a jövő számomra.